Poraďte zdravé jedlo

radopp
31. dec 2014

Dobrý deň, môžete mi poradiť zdravé a kvalitné jedlo?

libka1
31. dec 2014

zelenina 😀
mozno sa skus spytat trochu konkretnejsie, hladas recepty, alebo kde nakupit kvalitne potraviny, alebo .... ?

radopp
autor
31. dec 2014

Zaujíma ma kompletné jedlo, potraviny. Zo samotnej zeleniny sa asi nenajem. 🙂 Recepty iba ak by to bolo dôležité.

namornicka
31. dec 2014

Z môjho pohľadu je zdravé jedlo (ak nechcem ísť do extrémov alebo mi nejde o konkrétnu diétu) pripravené z prvotných surovín a tie by mali byť od slovenských pestovateľov/výrobcov. Čiže nekúpim si predsmažený či predvarený polotovar v tescu, ale uvarím si šošovicovú alebo zeleninovú polievku, upečiem si kurča, dám si kvalitný chlieb s domácim džemom alebo nátierkou, jem striedmo (3x denne, medzi jedlami ovocie), pijem čistú vodu, čaj, občas kávu. Ak si dáš sladké raňajky a cez deň máš ovocie, sladkosti už nepotrebuješ. To je môj pohľad na vec, ale určite tu budú názory od viacerých.

radopp
autor
31. dec 2014

@namornicka Ďakujem, tiež si myslím že treba prvotné suroviny, výrobky môžu byť podvod. Zaujímal by ma zoznam rastlín ktoré treba mať na dlhodobú kompletnú výživu. Zvieratá a cukor nejem a nechápem ako môžu ľuďom chutiť.

libka1
31. dec 2014

@radopp ovocie nejes preco? lebo ti nechuti alebo iny dovod?

radopp
autor
31. dec 2014

@libka1 Čisté ovocie mi nechutí, lebo je kyslé. Možno nejaké sušené pridané do jedla, ale to som neskúšal. Bez ovocia sa dá žiť. A možno mi nechutí lebo je zo supermarketu.

sonetta
31. dec 2014

@radopp ovocie je kysle? ved je tolko sladkeho ovocia. ja neviem zit bez ovocia a par dni vydrzim aj bez masa, ale po case mi chyba. 100ludi 100chuti 😉
prosim ta, co jes, ked nejes ovocie, zeleninu a maso?

lucka1987
31. dec 2014

@radopp ahoj, pocuj,, este mi chybaju nejake tvoje prispevky na temu " rodim " a už si o tebe pomyslím, ze si nadprirodzena bytost stvorena pre to , aby si nam obycajnym ludom vniesol svetlo mudrosti do nasich vsednych zivotov 😅 😀 roky narazam na tvoje prispevky na MS , z 80% si ich beriem k srdcu a pomahali mi pri stavbe domu. A teraz pozeram, ze prispievas aj tu na forume pre mamicky a tehotne... prispievas z vlastnej skusenosti ? ja som velmi zvedava osoba, skutocne by ma zaujimalo 😀

namornicka
31. dec 2014

@radopp Ja zas nechápem, ako tebe nemôže chutiť steak 😎

radopp
autor
31. dec 2014

@sonetta Niektoré ovocie je kyslé, napríklad jablká. Všeobecne mi nechuti ovocie zo supermarketu. Neviem prečo, a ani mi nechýba.

@lucka1987 Neviem čo by ťa zaujímalo. Či som nadprirodzená bytosť? Prezradím ti že mimozemšťania sa volajú kozmonauti.

@namornicka Nejem mäso a už vôbec nie surové, nechcem dostať parazita.

Veselého Silvestra prajem. 🙂

sonetta
31. dec 2014

@radopp ale ved si mozes vyberat sladke ovocie. alebo co tak ovocie kupovane na trhoch? alebo aj tu je skupina predaj z gazdovskeho ci vlastneho dvora,/neviem presne, ako sa vola/ mozno sa najde niekto v tvojom okoli, kto pestuje ovocie, zeleninu doma.

radopp
autor
31. dec 2014

@sonetta Ďakujem, vyskúšam. Ale nechýba mi ovocie. Cukror nemám rád. Prečo by som mal jesť ovocie? Nemá skoro žiadnu výživnú hodnotu. Nejakú zeleninu sme už vypestovali na záhradke a nedá sa to porovnať so supermarketom. Tak ako sú na chémii zvieratá, sú na chémii aj rastliny. A naopak.,

sonetta
31. dec 2014

@radopp ano, to mas pravdu, my mame tiez zahradku a ta zelenina, ci ovocie sa neda porovnavat. ja jem ovocie kvoli vitaminom, vlaknine a v neposlednom rade aj preto, ze mi velmi chuti. 😉

radopp
autor
31. dec 2014

@sonetta Fajn, čo ti chutí to je zdravé. 🙂 Moja rodina sa tiež napcháva ovocím zo záhradky, ale mne to akosi nechutí. Skúsim z inej záhrady. Dostatok vitamínov a vlákniny je aj v ostatných rastlinách, na to netreba ovocie.

radopp
autor
31. dec 2014

A možno ani nie. Aj niektoré jedy sú chutné, viď aspartam.

lorela
31. dec 2014

@radopp Ako čítam, sám vieš o zdravom jedle dosť - tak načo sa pýtaš?
Či chceš pokecať? 😉

radopp
autor
31. dec 2014

@lorela Chcem vedieť viac. To čo píšem je na to aby sme sa dostali na rovnakú informačnú úroveň a mohli riešiť moje sebecké problémy. 🙂 Opakujem, chcem poznať zoznam rastlín na plnohodnotné jedlo. Cukor by som už nerád riešil týmto spôsobom, nikam to nevedie.

lorela
31. dec 2014

@radopp Tvoje jedlo bude plnohodnotné len vtedy, ak v ňom budú obsiahnuté všetky potrebné živiny (rozumej životne dôležité zložky).
A keď sa pýtaš na zoznam rastíln, odpoveď je - no všetky! 🙂 Len poniektoré v rozumnej miere, resp. nie často.
Keďže neješ ovocie, o to viac musíš zeleniny, napríklad.

lucka1987
31. dec 2014

@radopp ak by par rastlin na zozname vytvaralo plnohodnotne jedlo , hned by si vyriesil svetovy problem -hladomor . zacalo by sa pestovat par rastlin , aby sa z nich vytvorilo komplexne jedlo , ktore ma vyvazene hodnoty pre ludske telo a dostatok energie, a sup ake podnikanie 😉
teraz vazne.. ozaj mylis, ze su rastliny , ktorymi si plnohodnotne vytvoris jedalnicek napr na rok ? celkom nerozumime tvojej otazke, ale zaujima ma. cakas, ze ti niekto odpise, jedalnicek napr ranajky : jarne vyhonky pupavy, olovrant , mrkvicka , obed zihlavova polievka ... etc ? skus napisat prilald svojho jedalnicka poteraz aby sme pochopili akym smerom sa ma diskusia uberat 😉

radopp
autor
31. dec 2014

@lorela Ide mi o rastliny ktoré sa dajú dopestovať na Slovensku, teda nie dovážané cez pol zemegule. Niečo čo sa dá dnes bežne zohnať, nič historické čo treba zháňať v tramtárii. 🙂

lorela
31. dec 2014

@radopp Máš pocit, že som písala o ceste cez pól zemegule?

lorela
31. dec 2014

@lucka1987 Presne.

radopp
autor
31. dec 2014

@lucka1987 V Indii žije miliarda ľudí len z rastlín. Svetový hladomor je umelo vytvorený problém. Variť možno bežné jedlá, len sa do nich dajú trochu iné suroviny. Dnes som mal polievku s rezancami, zemiakové placky s pikantnou omáčkou, a asi si spravím hranolky. 🙂 Stačí?

lorela
31. dec 2014

@radopp To, čo si napísal, má od zdravého vyváženého jedla ďaleko, aj keď zohľadňujem, že si vegetarián.

radopp
autor
31. dec 2014

@lorela Zaujímavé že zeleniny jem veľa a chutí mi na všetky spôsoby, aj ako hlavné jedlo. Telo si chuťami asi vybalancuje to čo potrebuje.

radopp
autor
31. dec 2014

@lorela Nie som vegetarián, jem iba rastliny. Volá sa to vegan, ale to je fuk.

radopp
autor
31. dec 2014

@lorela Prečo si myslíš že toto jedlo má ďaleko od zdravého a vyváženého? 🙂

lucka1987
31. dec 2014

@radopp jasne ze staci.. nevedela som len cestu akou ides. je vela foriem stravovania od paleo / ale tam sa maso je / cez vegan a ine obdobne veci. ide o to aby si vedel, co potrebuje tvoje telo a vytazil si z tvojich dostupnych moznosti co najviac. nie kazdemu vyhovuje rovnaka vec, takze aj ty bud trochu tolerantny a snaz sa prispevky tomu aj prisposobovat.
napriklad u nas doma mame jedalnicek pozostaveny z receptvo od pani macingovej , cez paleo stravovanie, raw , az po slovensku klasiku, obmiename, striedame, snazim sa varit pestro a z kazdeho, mame obdobie kedy sme zo dva tyzdne na zelenine a rastlinnych veciach, " mlieka" rastlinne pouzivame napriklad par mesiacov v roku, a su obdobia, kedy jeme zo zabijacky veci, muz je polovnik, takze si dame jelena, ci lan / snad nikoho neurazim, za to ze zjem steak z jelena /

celkovo mame radi hlubovu, korenovu a listovu zeleninu / pestujem si sama na zahrade, vypestujem si tak asi 70 % mojej potreby rocnej pre rodinu /
co sa tyka paradajok paprik pomenej
ovocie, najma nase slovenske, ale tiez v obmedzenom mnozstve, zbytocne vela sasharidov, ktore nie su nic moc pre nase travenie..
takze z ovocia najma bobulove ako su cucoriedky, maliny, cernice, ribizle
u nas doma jeme vela cesnaku sa priznam. dopestovala som si tento rok 25 kil svojgho cesnaku, minuly rok pomenej, zmenila som meisto sadenia a pridala par kuracincov a hned sa produkcia zdvojnasobila 😅
a podobne..ja momentalne varim cesnacku , vecer budeme prec, takze nevarim
zajtra kuracie prsia a zemiaky
niektore recepty mam v mojom blogu v albume, je tam z kazdeho nieco

radopp
autor
31. dec 2014

@lucka1987 Vraj je dobré polievať záhradku s týždňovým výluhom z rastlín, napríklad pokosená tráva vo vedre s vodou. A tiež sadiť niekoľkokrát hustejšie ako sa odporúča a mixovať rastliny. Potom je oveľa väčšia úroda.

radopp
autor
31. dec 2014

@lucka1987 Cukor je potrava predovšetkým pre baktérie, aj preto nevidím zmysel v sladkom ovocí.