Poprosim overené rady aku ryzu kupujete, aby po uvarení bola sypka. Presne typ aj znacku + sposob prípravy, kludne aj tipy a finty. Dakujem skusila som viacere a nic
Akukolvek ryzu.
Ale dve dolezite pravidla:
1. Vzdy dobre premyt, aby z nej uz nesla skoro vobec ziadna “biela” voda (ryzova muka, co vznikla pri cisteni ryze a odierani zrniek medzi sebou). Kvoli nej casto ryza kypi a lepi sa.
2. Spravne mnozstvo vody (zavisi, ci varis zakrytu, odkrytu, v trube, v hrnci, v ryzovare, na akej teplote, ci spociatku prudko, potom uberies, ci cely cas stabilne,...). Podla toho sa ti rozvari, nedovari, spravne uvari.
Zvycajne po prvom uvareni v danej nadobe a na danom sporaku (a zlyhani 🙂 ) uz vies tie dalsie razy spravne odhadnut.
(Ja mam ryzovar z lidla - chcela som malicky - a zistila som, ze na moj oblubeny typ (Bask gulatozrnna) treba davat o cca polcentimetra az 7 mm menej vody, ako pisu. Potom je perfektna akurat.)
A ktorra ryza/znacka ryze je podla vas najlepsia?
@hruska91 Basmati ryza akejkolvek znacky je velmi sucha a sypka po uvareni. Napriklad sa z nej vobec neda uvarit ryzoy nakyp... teda, da sa uvarit ale nie je vobec chutny.
Netreba ani ryzovar ani ziadne overene ingrediencie na nezlepenie. Staci umyt a zaliat vodou aby bola asi tak 1.5 cm nad urovnou ryze. Posolit, pokorenit, pridat cibulku ak vam chuti. Varenie trva asi 15-20 minut.
Mne basmati aj viac chuti ako klasicka ryza ked sa podava k masku s omackou. Je taka nadychana.
urcite basmati ryza a ryzovar za 13eur, najlepsie kombo na ryzu 🙂