Ahojte. Asi mi ten názov zmenia, keďže som ho nejak nevedela naformulovať: Poraďte rýchle zdravé jedlá pre dojčiacu mamu namiesto rýchleho zasýtenia sa "maslovým chlebom" 😂. Myslím tým toto: som dojčiaca mama, ktorá spadla neustálej špirály, že keď sa idem najesť, stále sa ponáhľam a najrýchlejšie je natrieť a obložiť si salámou nejaké pečivo, hodiť k tomu do úst pre lepší pocit nejaké tie paradajky, papriku (raňajky, večera) alebo spraviť nejaké cestoviny (obed, večera). Ale neviem, prestáva sa mi to páčiť (stačí, že o tom píšem a je mi ťažko)... príde mi to proste už jednotvárne, nezdravé, nevýživné.. aké rýchle a zdravšie jedlá si robíte alebo ste robili počas dojčenia? Budeme začínať s príkrmami, čiže obedy asi vyriešim tak, že keď už budem variť/pariť zeleninu, spravím aj sebe.
Budem vďačná, ak poradíte nejaké chutné rýchle zdravé recepty, pretože reálne v ostatnej dobe akosi neviem rozmýšľať nad rámec maslovo šunkového rohlíka a paradajkových alebo syrových cestovín. Vopred ďakujem za rady a inšpirácie.
PS: medzi rýchle recepty prípadne môžte zaradiť aj jedlá ktoré sa "samy" robia v jednom hrnci/pekáči kľudne aj hodinu, ale ich predpríprava trvá 10-15 minút.
Ahoj, ja varím vždy večer na druhý deň. Stihla by som to aj pri malom, ale bolo by to také odbiehanie, takže radšej večer, keď je manžel z práce doma. Čo sa týka raňajok - tak - celozrnné chlebíčky väčšinou jem s tým na čo mám chuť či už kopec zeleniny, pomazánka nejaká (vajíčková, avokádo,...) praženica. Vločky milujem na milión spôsobov alebo si večer spravím chia puding, nech je do rána taký aký má byt. Taktiež si rada robím na raňajky lievance - banánové/ jablkové - vždy dám malého do kresla a chystám si to pri ňom. Medzi raňajkami a obedom si dávam len ovocie alebo biely jogurt či mušlí tyčinky pre kojacie ženy (v DM sú také). Obed mam teda vždy z predtým dňa, maximálne urobím polievku - zeleninové s haluškami, zeleninovú s domácimi rezancami , mrkvovú polievku, takže väčšinou také rýchle polievky, ktoré, keď dieťa spí doobeda (aj keď len 30min😅) viem postaviť a nebyť pri nich dlho.
Inak z takych hlavnych jedal - mozes rozne masa na stave a zelenine, strukovinove chilli a dhaly (to si davam aj do mraznicky, je to mega syte a vyzivne), celozrnne cestoviny s tuniakom z konzervy s cibulkou a olivami (cez leto s paradajkami).
Proste treba planovat dopredu.
nasolit kura a hodit ho do rúry alebo dat dusit kuracie soté s mrazenou zeleninou zaberie možno toľko isto času, ako natretie chleba.
Chrumem mrkvu a pijem kávu s mliekom (to zasyti) xD .... Ináč cestoviny s hocicim..ci mäso, ci zeleninka, ci omáčka. Klasika je mäso v rúre a k tomu ryža alebo zemiaky, rizoto, guláš, polievky... Vsetko to je do pol hodiny a uz len kontrolujes, ci je hotovo. XD
Pre istotu este podpíšem, mam 3 deti do 3 rokov a vacsinou stiham variť...druha vec je, ze z únavy a nervozity jem pečivo a sladké. 🙂
Ešte k obedom. Obedy sú u nás troška zložitejšie, pretože ja nie som veľmi kamarátka s mäsom, ale snažím sa aspoň sem tam zjesť aspoň to kuracie. No v podstate často robíme opekané zemiaky, manžel má k tomu mäso ja vajíčko/tempeh/zeleninu... Ďalej rôzne cestoviny s omáčkou ako si aj ty písala. Ryžu s mäsom na x spôsobov, rôzne zapekané zemiaky s tým čo máme doma, domáce cestoviny s tvarohom/maslom, najnovšie sme si obľúbili pizzu (cesto mrkvove), robím rôzne placky zo zeleniny, ja bez mäsa, manželovi rýchlo urobím k tomu aj mäso, keď chce ... Ryžový nákyp je tiež rýchly. Dnes máme napríklad ryža +vajíčko+ ananás+cesnak ja to mám so syrom, manžel s tuniakom, trvalo to asi 10minut so všetkým 🤣. Plnené šampióny sú tiež rýchle, vydlubeš, dáš k tomu nejakú zeleninu/ slaninu, zapečies a máš..
Moje dieta, ked bolo male a nemala som cas (ani chut a energiu😃), tak som len piekla. Maso/ryby/zeleninu. Len som to nahadzala na plech, ochutila a upiekla. Raz za cas som uvarila vecer velky hrniec polievky, nech mam cez den. Ale pamatam si na dni, kedy som tiez chcela nieco zdravsie ako salamu s chlebom, ale nevladala som nic 😃 tak som len hodila do hrnca dve vajcia a popri placucom dietati som jedla vajcia na hnilo s hriankou 😃
Mne za chutili ovsene vlocky - len ohrejem mlieko, nasypem vlocky a prihodim bud hrst mrazeneho ovocia, lyzicku medu, alebo kocku cokolady, alebo lyzicku domaceho dzemu... Je to sice sladké, ale tiez pri dojceni hladam rychlu energiu a je to lahsie ako chleba. Ak uz jes chlieb, nahrad biele pecivo celozrnnym, maslom šetrí, len tenku vrstvu, maj uvarene olupane vajicka poruke k tomu. Ked zacnu prikrmy, pridaj zeleninu, ako pises.
A pre ulahcenie - ja ked varim, varim viac a bud zavarim alebo zamrazim. Potom len otvorim pohar a zohrejem.
Maso nakrajat, okorenit, hodit do truby na viacere sposoby - poliat kečupom alebo mliekom, vecer pred tym spravit marinadu..
Este pomoze ak mas vecer cas pripracit na druhy den zeleninu, nacistit, nakrajit. Druhy den to pen hodis do hrnca aj s dietatom na rukach.
A este sa mi osvedcilo ak krajam maso, nakrajam viac, polovicu spravím, polovicu zamrazim (hoc naktajane zamrazene straca trocha zivin) ale potom uz len nakrajane vecer z mrazaka vytiahnem a rano hodim do hrnca, nebabrem sa s krajanim, umyvanim dosky...
Alebo spravim celu davku a polovicu hotoveho zamrazim, k tomu rychlo ryzu, tarhonu, tiez sa da s dietatom na rukach.
A zachranou su banany.
Vela stastia.
Mne hlavne na začiatok pomohlo toto 🙂
https://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-ml...
Mne v zaciatkoch pomahali huste zeleninove mixovane polievky...nahadzat zeleninu, uvarit, zmixovat a smotana...chutne, vyzivne a syte...
Podľa mna úplne rýchla je omeleta - zamiešane vajíčka a 5 min pod pokrievkou na panvici a na ti hodiť tu šunku a syr plus zelenina, oriešky - rýchle jedlo a výživová hodnota v pohode
Špenátovo prívarok, vajcia, zemiaky...
Volské oko, batatove hranolky, avokádovy dip...
Kuracie na prírodnom, ryža, zelenina (aj z mrazničky)
Pečene kura, ryža...
Rizoto
Hocijaké maso pečene v celku
Keď chcem niečo rýchle a výživné mám rada strukovinové konzervy. Spravíš si z nich rýchly a sýty šalát alebo polievku. Napríklad cícer s paradajkami a olivovým olejom, k tomu krajec tmavého chleba. Rada kombinujem aj cottage cheese alebo tuniaka so zeleninou...
Vždy je dobré mať doma niečo trvanlivé, k tomu iba dokúpiš čerstvú zeleninu alebo ovocie, syry. Po ruke maj orechy, semienka, orechové maslá, kvalitné oleje.
Na raňajky je dobrý biely jogurt s banánom a arašidovým maslom. Rozmixuješ a popíjaš kľudne aj počas dojčenia. Rýchle krémové polievky si daj do mrazničky po porciách a ráno vytiahni. Na obed si k tomu už iba opečieš na kocky pokrájané tofu alebo doplníš inou bielkovinou. Držím palce. Časom určite nájdeš svoje obľúbené kombinácie a verím že aj čas na prípravu jedla.
@hederamonstera ďakujem za super nápad, vôbec mi nenapadlo, že by sa dalo dopredu robiť ovsenú kašu 🙂 a keď sa to takto dopredu robí, to sa zalieva studeným? A potom to jedávaš ráno studené?
Toto bude možno blbá otázka (ale ja vážne nemám skúsenosti s varením vecí dopredu a ich skladovaním, nikdy sa u nás nevarilo nejak dopredu a vo veľkom, takže tak som "naučená" aj ja), že napr. dopredu uvarené vajíčka - ako dlho dopredu uvarené môžu byť a koľko teda vydržia? Ja viem, že si to môžem vygoogliť, ale už vidím, že nájdem protichodné info, tak ja radšej od reálnych skúsených ľudí :D
@biem22 ja som asi fakt mimo, úplne som zabudla na pomazánky, ktoré som už mesiace nerobila. Musím si asi pospisovať veci, ktoré som dlho nerobila, a napísať si naozaj dobrý nákupný zoznam do obchodu.
Ďakujem za tip na müsli tyčinky z DM, nevedela som o nich a aspoň som si spomenula aj na bielkovinový chlebík, čo mi odtiaľ chutí namiesto pečiva, čo sa mi zhnusilo.
My vždy máme zoznam čo ideme variť cez týždeň, kúpime všetko cez víkend a málokedy potom ideme už do obchodu, je to super pomôcka. Tie tyčinky z DM sú fakt dobre pritom ja nie som veľmi na také. Inak keď mám chuť na sladké , tak si dám Bebe - dobre ráno, sem tam kúpime tu krabičky celú 🙂 . No a teraz mi napadlo este tvaroh s ovocím, to vie dobre zasýtiť podľa mňa. Som rada, že som pomohla 🙂
Ovsene vlocky z jogurtom nejakym ovocim alebo orieskami, rychle a vyzivne jedlo, nezabudni vlocky nechat napucat, na obedy kef ozaj nestiham nadypem do hrnca mrazenu zeleninu a zasypem vlckami necham trosku prevarit a potom supnem za lyzicu masla ale pozor ked tam das vlocky tak polievka rada uteka z hrnca, alebo sup kuriatko na plech a k tomu ryza, pokrajas nejaku zeleninu a mas obed urcite zdravsi ako cestoviny
Ahoj, na ranajky rozne vopred pripravene pomazanky, ovsene vlocky zamiesane s mliekom a skoricou vecer vopred, rano pridat cerstve ovocie, ja si robievam granolu, tu si dam bud do jogurtu alebo len tak. a teple jedla, asi najjednoduchsie je piect, rozne ryby, kuracie, zeleninu, k tomu kuskus, co je hotovy za 5 minut.
Tu sa pripnem ak smiem 😊
Odporucam investovat do ryzovaru. Ja mam za 25e od Sencor a je vyborny. velmi mi setri cas. Len premyjes ryzu, zalejes vodou, osolis a das do ryzovaru. Ostatne sa robi samo. Netreba miesat, sledovat cas, same sa vypne. Z "jedneho hrnca" je napr. Kuracia polievka a rizoto. ak nemas chut na maso, moze byt aj zeleninova varianta. Kuracie prsia dam varit do hrnca, pridam vacsie mnozstvo mrazenej zeleninovej zmesi do polievky (zelenina krajana na kocky), korenie, sol a nech sa vari. Medzitym si spravim ryzu a nakrajam cibulku. Tu orestujem, dam na nu hribiky z konzervy (oleja treba trosku viac, aby nebolo rizoto suche). Necham dusit asi 15 minut. Ak nechces hribiky, nemusis. Ale ta restovana cibulka tam urobi velmi dobru chut. Ked je maso v polievke uvarene, asi 1/3 tam necham a zvysok nakrajam na vacsie kocky (mensie by sa hned rozpadli). Vylovim nieco zo zeleniny. Toto vsetko dam do uvarenej ryze, pridam orestovane hribiky aj s olejom. Ak je rizoto prilis suche, este trosku popolievam vyvarom z polievky. Ked nalozim porciu na tanier, pridam na vrch postruhany syr. Rizoto mozes dat aj do mrazaku a pochutnat si na nom aj o mesiac. Bolonska omacka: Cibulku si orestujes na troske oleja, pridas bravcove mlete. Orestujes. Pridas mrazenu zmes zeleniny (mrkva, petrzlen), zalejes pretlakom (ak je moc husty, treba pridat aj vodu) Pridas korenie (ja davam iba cierne) a sol. Lepsiu chut to ma, ked do toho pretlacis par strucikov cesnaku, ale zalezi, co zvladne tvoje babo. Nechas dusit hodinu. Zelenina musi byt totalne makka, az kasovita (za tu hodinu to stihne). Tuto mozes dat aj do mrazaka. cestoviny k tomu si vies uvarit za chvilocku kedykolvek. Pre velmi rychle varenie su tu cestoviny s tvarohom na slano. Uvar cestoviny a po scedeni do takych horucich pridaj hrudkovy tvaroh, posol, a hotovo. Tieto cestoviny zboznuje aj moja mala. Ked jej ich spravim, nechce jest nic ine.
Kuraci paprikas / perkelt. Orestuj cibulku na troske oleja, pridaj za lyzicku mletu cervenu papriku, opatrne chvilocku orestuj na miernom plameni (ak sa spali, zhorkne). Pridaj kuracie stehna aj s kozou (koza robi chut) a zalej vodou tak, aby boli pokryte vsetky stehna (ak robis perkelt, vody co najmenej). pridaj bobkovy list, ciene korenie cele, sol a var dovtedy, kym sa nezacne oddelovat maso od kosti. Ak robis paprikas, staci len zahustit mukou (mozes, aj nemusis) a hotovo. Ak robis perkelt, nalej do toho mlieko, prevar, mozes zahustit a hotovo. Ja halusky nerobim, uvarim k tomu cestovinu. Ked robim paprikas, dam si aj do mrazaku. Pri perkelte je to riskantne lebo by sa mohlo mlieko v omacke zosekat. ja hodne frcim na mrazenej zelenine. Masko si nakrajam, orestujem na cibulke, podlejem vodou, cierne korenie, sol a dusim do makka. Potom pridam zeleninovu zmes a zase podusim do makka. Zeleninu si mozes udusit aj samotnu. Do toho pridaj vajicka. Budes mat prazenicu so zeleninou. Alebo si z toho vies spravit zeleninovu omeletu. Ak mas rada ryby, kup si mrazene filety. udus na vode s maslom, to je naozaj rychlovka.
Recept na peceny zakusok, s minimom prace. Robim ked ma prist navsteva a moje dve male zabky mi nedaju vydychnut. Upeciem si klasicke piskotove cesto (kolko vajcec, tolko lyzic cukru a muky, asi pol deci oleja, vanilkovy cukor a prasok do peciva). Vajcia s cukrom mixerom vymiesam do peny, vmixujem muku zmiesanu s praskom do peciva a nakoniec olej. Peciem pri 180 C asi 20 minut (overim spajdlou, ci je cesto hotove). Na vychladnuty korpus dam nejake stavnate ovocie. Moze byt aj zavarane, ja davam cerstve, alebo mrazene. Jahody su top. Ak davate zavarane ovocie, stavou mozete popolievat korpus. Styri balenia slahacky v prasku rozmixujem v polovicnej davke studeneho mlieka (kazdy vyrobca udava na baleni ine mnozstvo mlieka). Do vyslahanej zmesi rucne zamiesam 2 kysle pochutkove smotany. Tuto zmes dam na korpus s ovocim. Necham stuhnut v chladnicke aspon 2 hodiny. Pred podavanim vrch posypem struhanou cokoladou. Ak robim zakusok doobeda, je este lepsi vacsinou vecer. Pretoze stava z ovocia ma cas vsiaknut do korpusu a ten je potom vlacny. Moj muz je velky maskrtnik. Nikdy sa nevie dockat, kedy zakusok stuhne. Vacsinou si z neho da hned po tom, ako to chcem dat stuhnut do chladnicky. Da sa krajat aj vtedy. ale treba byt velmi opatrna, pretoze slahacka este nedrzi dobre.
Kus kus (príprava je len zaliať horúcou vodou). Mrazená zelenina (hodiť na panvicu). Tofu (pokrájať a hodiť k zelenine). Rýchly zdravý obed 🙂 používam na to kurkumu, ma to lepšiu chuť 🙂 ale úplne rozumiem, o čom píšeš .. bola som na Tom rovnako.
@belllinka ďakujem, áno to aj robievam, ako aj napr. pečenú panenku 🙂 len teda málokedy mám vyslovene chuť na mäso.
@ivangeline občas robím nejaké to mäso v rúre aj guláš viem dobrý. Dávno som ho už nerobila, asi je načase. To je jedna z mála vecí, ktorú sa mi darí urobiť vo väčšom množstve, že vystačí na viac dní :D
Normalne som varila od prichodu z porodnice. Nestihas, nevies varit alebo len jednoducho nemas inspiraciu?
Skusit si pripravit vecer do chladnicky na par dni niekolko jednoduchych surovin a tie potom kombinovat podla chute:
- napr upiect bataty, zemiaky, cviklu, cuketu, karfiol, sampiony na plechu
- uvarit niekolko vajicok natvrdo
- pripravit si ryzu, kus - kus, quinou
- nejake maso prip mat tofu, tempeh, mozarellu
- nakrajat mrkvu, zeler, uhorku
- hummus, cottage
- mat doma paradajky, listovy salat, olivy, strukoviny - cicer, fazulu
a z tychto ingrediencii si vies urobit akykolvek tanier na obed, ak nevies dopredu, na co budes mat chut. dochutis - olivovym olejom, citronom prip nejakych dressingom
Úplne super losos s varenými zemiakmi a nejaký hotový mix šalát bez deresingu iba citrónom pokvapkat. Lososa nakrajas na plátky cca na 2prsty hrubé osolis dáš na nelepívu panvicu minimum tuku ja používam kokosový olej a osmahnes z každej strany dokopy cca 5min. Vynikajúci obed/večera kde najväčšia brblacka je uvariť zemiaky... Zemiakov uvarím naraz viac a rybu mam hotovo za 5min
Poprípade kuracie prsia nakrájané na sliziky osmahnut na panvici s troškou tuku pridať por plus inú zeleninu cuketu nakrájanú na kolieska alebo zeller mrkvu čokoľvek podusit bud iba pridať čistú vodu na dusenie a čierne korenie bobkový list 1 klinček alebo urobiť kurací vývar z kocky 1-2 kocky rozmiesat vo vode poliať hotová za 20 min
Respektíve cestovinou na milión spôsobov vajíčko a kyslá uhorka, kyslá smotana a opečená slaninka, orechy, mak, kakao.... Najdlhšie trvá kým sa uvarí cestovina....
Ja sice este nekojim, ale uz tiez dopredu rozmyslam, ze co si robit, aby som sa tiez rychlo netlacila takymito jedlami.
Pravidelne si robim dopredu ovsenu kasu - vecer si namiesam do 3 nadobiek (kazda na jedno rano) prisady a rano len vyberiem a jem. (1/2hrnceka vlociek, 1/2mlieka podla vyberu, 1Pl chia semiacok, 1PL med/javor.sirup - to je taky zaklad, este si dam obcas kakao, skoricu, hocico..rano pridam ovocie a este mlieko ked to chcem redsie).
Potom mam ulozeny recept na domace musli tycinky a ovsene cookies.
Zo slanych jedal dopredu neviem, ale napr.mat uvarene vajka na tvrdo vzdy bodne, k tomu zelenina a celozrnny chlebik. Popripade nejake zdrave natierky.