Ahoj, ja robievam podľa tohto receptu (je to z webovej stránky jednej cukrárky - Torty od Lorny - je tam aj recept na dobrý krém): Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky. Počet si však musí každý odhadnúť sám. Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 24 cm): 8 vajec 8 polievkových lyžíc kryštálového cukru 8 polievkových lyžíc hladkej múky Postup: Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme. Pokiaľ pečieme v ráfiku, dáme na spodok papier na pečenie a boky nemastíme. Ak máme formu s odopínateľným dnom vymastíme len dno, boky nie. Tie po upečení a vychladnutí obrežeme nožom. Teplota v rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov cca 50 minút až 1 hodinu, pri väčších formách aj viac ako hodinu. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Vtedy zostane korpus krásne rovný z oboch strán (platí to pri ráfikoch a formách s odopínacím dnom. Pokiaľ je to pevná forma s dnom, vyklápame ešte teplý, nie horúci korpus. Keby sme ho nechali vychladnúť vo forme, bude sa ťažko vyklápať) Poznámka: Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac. Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na dve alebo na tri časti, podľa výšky upečeného korpusu.
Ahoj, ja robievam podľa tohto receptu (je to z webovej stránky jednej cukrárky - Torty od Lorny - je tam aj recept na dobrý krém):
Pri príprave platí jedno pravidlo: koľko použijeme vajec, toľko bude polievkových lyžíc cukru a múky.
Počet si však musí každý odhadnúť sám.
Dám len príklad (klasická stredná okrúhla forma, cca 24 cm):
8 vajec
8 polievkových lyžíc kryštálového cukru
8 polievkových lyžíc hladkej múky
Postup:
Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok, ani vodu alebo olej. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a upečieme. Pokiaľ pečieme v ráfiku, dáme na spodok papier na pečenie a boky nemastíme. Ak máme formu s odopínateľným dnom vymastíme len dno, boky nie. Tie po upečení a vychladnutí obrežeme nožom. Teplota v rúre tiež nie je jednoznačná, pretože každá rúra hreje inak. Ja pečiem na 150-160 stupňov cca 50 minút až 1 hodinu, pri väčších formách aj viac ako hodinu. Po vybratí z rúry prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Vtedy zostane korpus krásne rovný z oboch strán (platí to pri ráfikoch a formách s odopínacím dnom. Pokiaľ je to pevná forma s dnom, vyklápame ešte teplý, nie horúci korpus. Keby sme ho nechali vychladnúť vo forme, bude sa ťažko vyklápať)
Poznámka:
Ak chceme pripraviť kakaový korpus, pridáme 1-2 lyžice kakaa, no zároveň uberieme cca 1 lyžicu múky. Takto môžeme pridávať do cesta aj orechy, mandle, ktorých je potrebné použiť o niečo viac.
Potom ho dlhým, ostrým nožom vodorovne prekrojíme na dve alebo na tri časti, podľa výšky upečeného korpusu.