Ahojte baby, blíži sa Veľká noc. Podeľte sa so svojimi receptíkmi na slané i sladké, tradičné i netradičné ... koláče, zákusky, jednohubky, jedlá... 😝 😀 🙂
Ja som vyucenka kuchar-casnik,k teme mam blizko.Toto bude prvy rok,co prvy krat nepeciem.Cez den sa pri malych neda a tak vecer som rada,ze si oddychnem.
"Což takhle dát si špenát? ..."Ja dnes na zelený štvrtok varím tradičné jedlo mojej mamy: zemiaková polievka, špenát so zemiakmi a volským okom. Malému uvarím vajíčko na tvrdo. A čo s pečením? 😨 Tak to ešte ani netuším.
Slavka, gratulujem k hojnému prírastku. Máš krásne princezničky, pravdaže aj tie veľké.Ani sa ti nečudujem, že nemáš čas na pečienie. 😉
Baby a pecete nektera beranka na Velku noc? Koupila jsem si formu, jen nejsem prilis zdatna v peceni, tak ci byste mohly nektera dat receptik (taky pro uplne zacatecniky)?
kitka123:
9 vajíčok, 1 prášok do pečiva, 30dkg masla, 30dkg polohrubej múky, 20 dk g kryštál. cukru, 8 dkg sekaných mandlí, 5 dkg hrozienok, citrónová kôra, 1,5 balíčka vanilkového cukru
žĺtky dobre vymiešame s kryštál. cukrom, maslom, vanilkovým cukrom, múkou, kôrou, hrozienkami a mandľami. z bielkov urobíme tuhý sneh a pridáme ho do masy. pečieme vo vymastene a vysypanej forme asi 40 minút v stredne vyhriatej rúre 😀
veľa zdaru, ja idem robiť až v sobotu 😎
Veľkonočná baba pre dojčatá a batoľatá: Grahamové rožky namočíme v mlieku. Potom vyžmýkame a zmiešame s udusenou zeleninou podľa chuti(špenát, mrkva, brokolica a iné) a bylinkami(petržlenová vňať,alebo pažítka, alebo kôpor a pod). Dáme do zapekacej misky a polejeme troškou oleja. Dáme zapicť do rúry alebo mikrovlnky.
Ešte som zabudla-pridáme aj surové vajíčko( pre deti do 1 roka iba žĺtok) a vmiešame do hmoty.
tak ja som akurat dnes piekla baranka:
4 vajcia, 200g cukru, 200 g polohrubej muky, 4 PL teplej vody, pol prasku do peciva
bielka vyslahame na tuhy sneh, vymiesame zltka s cukrom, pridame vodu, jemne vmiesame sneh z bielkov pridame muku a prasok do peciva a vylejeme do vymastenej formy, prvych 10 minut pecieme v rozhorucenej rure potom stiahneme teplotu a dopekame 😉
mimakro- to je super ta baba recept ! Inak, neviete recept na hrudku? 🙂
escada
ja vieeeeeeeeeem 😉
nam staci malicka - na pol litra mlieka potrebujes 5 vajicok... ked chces slanu, viac soli ako cukru, ked viac sladku, naopak. Potom to poriadne rozhabarkujes a nad miernym plamenom miesas, kym sa ti to vajicko s lieckom nezacne zrazat... potom tie zrazeninky vyberies vareskou do cistej utierky, poriadne vyzmykas od prebytocnej vody a zaviazes. Dnes som ju robila, poslala som ti foto 😉
ja som dneska zacala robit svoj prvy zemiakovy salat - len uz sa mi nechcelo pokracovat, lebo ideme niekam von, dufam, ze sa ocistenym, uvarenym zemiakom nic nestane...
zazka, nic sa nestane, ja mam zemiaky pripravene az na pondelok 😉
zuzana_t - to bolo pre teba, znetvorila som ti nick 😢
lasenka, super- ja od nasich nedokazem ani pytat, lebo mi tak pripomenu zvyky doma..ze az...hned placem 😉 inak, kolko teda trva, aby bola hotova?Kolko musi byt zaviazana?
no super, dakujem, a mam tam dat aj uvarene vajicka, ked davam majonezu, co povies? inak zemiaky som varila nejakych 40-45 minut, snad nie su rozvarene, ale ked ich cistila,nezdalo sa mi.
escada
kym sa to pozrazalo, trvalo mi to asi 5-10 minut, len stale miesaj. Zviazanu som ju mala, kym vychladla 😉
zuzana
vajicka do zemiakoveho nedavam
no ja teda neviem ☹
jak, ze nie? Ako zemiakovy bez vajicok?...robila si aj teraz ?
escada
do zemiakoveho davam len cibulu nadrobno posekanu, uhorku, kukuricu, hrasok a mrkvicku a polejem to maizenou
ja kukuricu zase nie, len hrasok...ani mrkvicku nie...inak na akom ohni to miesam a mlieko ma byt plnotucne???
escada - ja si tiez myslim, ze vajicka tam maju ist
ano, mileko ma byt take, miesaj to na miernom ohni, tam nemas co pokazit 😉
dobre, som myslela, ze na mierno...zuzka, daj vajicka, tym nic nepokazis, vajicka mne velmi patria k Velkej noci...inak, ked Roman robi salat, on dava aj trosku horcice.
ano, to urcite dame, a dam majonezu a na zjemnenie trosku bieleho jogurtu,aby sa zasa nepovedalo, ze ja ho nemozem. 😀
😉))
matar, diky za receptik, beranek se povedl jak chutove tak vzhledove, akorat dam na buduce asi menej cukru a vic rozinek, aby nebyl tak moc sladky.
Kitka, inšpirovala si ma na budúcu Veľkú noc. 😉 Len mám problém. Dá sa bežne kúpiť tá forma na veľkonočného baránka? A z akého materiálu ju máš?
Ja som sa rozhodla nakoniec upiecť rezy Rafaelo (z témy Múčniky, babovky...).Boli výborné, krásne sa zdvihli. 😝
Zdenka mam na baranka tu silikonovou formu, tam se nikdy nic nepripali, vlastne mam vsechny formy silikonove, dobre se to aj umyva. Toho beranka jsem myslim kupovala normalne v Tescu
čo pripraviť pre šibačov na zakusnutie a aký obed na veľkonočnú nedeľu a pondelo?? poradte prosím 😒
no baby, tato tema aj mne velmi pomoze, kucharka nie som nijaka slavna ...😉ale rada varim a ucim sa 😉