Ahojte sikulky cukrarky a pekarky, ake kysnute alebo nekysnute pecivo robite na vianoce? skor nieco trvanlive. Myslim tym strudlu alebo pod., nemate nieco co sa nemusi kvasit, bo mne to moc nejde 😅 dakujem za recepty.
a mari sa mi, ze to netreba nechat vykysnut, lebo do toho nejde drozdie ani nic podobne
Emjee tu je neičo podobné ale neviem či je to ono http://www.potravinova-alergie.info/recepty/van...
vyzera to dobre, dakujem 🙂
Nemáš za čo 😉
A ešte tu je niečo http://ceskykutil.cz/navody-a-inspirace/domacno...
http://rady-tipy.webgarden.cz/vanocni-stola-a-j...
A tu je nejaký recept na štrúdľu http://www.prvni-damsky-pivni-klub.cz/clanky.ph...
Tak snáď som trochu pomohla 😵
Emejee aj tu mas tu Stollu,ale v madarcine zial.Popros muzicka nech ti to prelozi... 😀
http://www.receptbazar.hu/?content=show&slaveca...
velmi pekne dakujem 🙂
pri tej strudli sa mi paci ta poznamka - zbytek lahve dopijte během přípravy 😀
Emjee 😀 No šak hej to sa bude lepšie piecť 😀
stola
toto linkuje wikipedia
http://german.about.com/library/blrezepte02b.htm
ale ja to piect nebudem, u nas to dostat v kazdom supermarkete 😀
budem piect strudlu a aby rodinka napospol padla objedenim, bude polievana vanilkovym kremom 😝
zakladom bude cesto podla madeleine
http://fotoalbumy.azet.sk/made.at.home/sladke-p...
s plnkou podla arcibiskupskej kucharky
-jablka na 1/2 cm posypat skoricou, hrozienkami, (vanilkovym) cukrom a nakoniec orechmi, makom s cukrom alebo oprazenou struhankou (som nasla, ze struhanka je najpovodnejsi recept)
-tvarohova plnka: 250g tvarohu rozmiesat s vanilk. cukrom, hrstou hrozienok 1 vajcom a skoricou
- po stoceni sa povrch potiera maslom
- jedna bude s medom namiesto cukru pre dietnych stravnikov
a vanilkovy krem podla miestneho navodu na sacku (obdoba zlateho klasu) ozdobeneho trochou hrozienok namocenych v rume
jaj, tak to cesto na strudlu
350g hladkej múky • 1 žĺtok • 1 PL octu • soľ na hrot noža • 100ml vlažnej vody • 100g masla - Hery
Vo vlažnej vode rozšľaháme žĺtok, ocot a soľ. Prilejeme do hladkej múky, pridáme rozpustené maslo a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho odležať na 30 minút na chladné miesto.Vyvalkat natenko, plnit.
susik77 • 15. dec 2008 o 20:34
Tento rok chcem skusit 1.krat upiect vianocku. Trochu sa toho obavam-hlavne postupu. Najde sa tu niekto skuseny, kto poradi? A hodite sem nej. osvedcene recepty?Dakujem
monkula • 2d • 16. dec 2008 o 00:30
no veru, aj aj cchem recept na vianočku.. piekla som len raz, ale to bola vražedná zbraň a nie vianočka
miroslava72 • 2d • 16. dec 2008 o 08:37
Tiez by som to rada vyskusala alebo aj vianocnu stolu.
len • 16. dec 2008 o 08:40
Zkopíruju vám sem jednu, co už peču několik let, je moc dobrá, ale taky dá dost práce
1 kg hladké mouky
200 g cukru moučky
250 g másla
80 g droždí
1/4 l mléka
2 vejce
vanilkový cukr
citrónová kůra
sůl
rozinky
mandle
vejce na potření
1) kvásek (mléko, droždí, trocha cukru), 2) prosátá mouka + cukr + kůra + sůl + vejce + máslo - propracovat, 3) přidat kvásek mandle a rozinky, 4) kynout tři hodiny (pokud leze z mísy, propracovat a kynout dál), 5) vytvořit dvě klasické vánočky (4-3-2), na plech, potřít vejcem, posypat mandlema, spíchnout špejlema, 15 minut odpočinout, 6) trouba na 175 20 minut, pak na 150 30 minut
pipisek • 2d • 16. dec 2008 o 11:58
ahoj, vánočku neriskuju, dlouho trvá příprava a pak se mi nepovede
proto dělám už několik let tuhle štolu...
https://www.modrykonik.cz/forum/show.php?vThrea...
konja • 2d • 16. dec 2008 o 13:50
Tak já peču toto: https://www.modrykonik.cz/album/view.php?vImage.... Toto je letošní výtvor na Mikuláše, ale na Vánoce se z toho samého těsta upeče Vánočka. Je to dobré těsto a není pracné.
Recept na Mikuláše:
100g sušených meruněk
100g sušených švestek
100g rozinek
---------------------
nakrájíme na kousky a přes noc necháme naložené v rumu nebo v jablečném džusu.
Těsto:
500g hladké mouky
1balíček sušeného droždí
250ml vlažného mléka
60g moučkového cukru
1 balíček vanilínového cukru
70g změklého másla
1 vejce
špetka soli
1KL citrónového aroma
Mouku prosejeme do mísy a dobře promícháme s droždím.Přidáme mléko, cukr, vanilínový cukr, máslo, vejce, sůl, aroma a zpracujeme těsto. Těsto necháme v míse zakryté útěrkou na teplém místě kynout až zhruba zdvojnásobí svůj objem.
1/4 těsta odložíme, ze zbávajících 3/4 připravíme Mikuláše tak, že těsto rozpůlímea vytvarujeme dvě koule. Z koulí vyválíme ovály asi 3 mm silné. Ovocnou směs rozprostřeme na jeden ovál, na okrají necháme asi 2 cm volné. Okraj potřeme rozkvedlaným vejcem a přiklopíme druhý ovál. Naplněný ovál dáme na plech na pečící papír. Ze zbylého těsta vytvarujeme havu ruce a nohy Mikuláše. Ozdobíme dle své fantazie. Celého Mikuláše potřeme rozšlehaným vejcem a na teplém místě nacháme asi 1/2 hodiny kynout.
Pečeme na 170 v el. troubě asi 40minut. Vychladlého Mikuláše sypeme cukrem.
VÁNOČKA:
Těsto uděláme stejně, jen ovoce nakrjíme na malinkaté kousky a zapracujeme přímo do těsta. Místo Mikuláše pleteme vánočku, necháme 1/2 hodiny kynout a pečeme 40 minut na 170.
konja • 2d • 16. dec 2008 o 13:51
ještě jsem zapoměla, že Mikuláš má oči z rozinek
jajax • 16. dec 2008 o 14:22
susuk tento recept je vyborny:
470 g hl. muky 8 PL roztopenej hery 5 PL olej 1/2 kock y drozdia 2 zltky 2 dl mlieka 80 g kryst.cukru sol kora z mensieho cit rona(dostat aj susenu) hrst hrozienok 1 CL fenikla(nemusi byt) program-sla dky chlieb,stredna korka
je to pisane pre pekaren,ale mozes ju urobit aj normalne.z mlieka stipky cukru a drozdia si urobis kvasok,potom vsetko zmiesas a nechas vykysnut.
a tu mas navody na pletenie
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=266
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=265
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=256
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=141
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=45
http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=33
konja • 2d • Včera o 07:53
jajax: Díky za odkazy na pletení, zkusím letos tu velkou, snad se povede a nezapletu si do toho ruce :o)
pripojim sa sem - ma niekto recept na "Stollen" (nemecka ci rakuska vianocka)? raz som nieco take piekla, ide do toho marcipan, oriesky, zele cukriky, ... stratila som recept 😝 😅 😔