Potrebovala by som nejaké tipy na bezmäsité jedlá. Nie sme žiadni vegetariáni, no mám pocit, že stále varíme len mäsové jedlá a už mi to ide krkom. Lenže všetko bezmäsité je zase vyprážané alebo múčne a to ja fakt deťom dávať nechcem a ani nám to netreba. Detičky sú dosť malé, potrebujú zdravšiu stravu. Majú radi špenátové cestoviny, obyčajný špenát, ale fantázia je u mňa nula bodov. A pritom verím, že existuje kooopec dobrých receptov, tak sem s nimi.
Ja robím často prívarky - šošovicový, zo žltého poleného hrachu, z malej bielej fazule na kyslo... Strukoviny majú aj velmi dobré nutričné hodnoty, ktoré to mäsko nahradia. Ďalej sójové mäso - nejaké soté so zeleninkou a ryža(taká čína).. ale to už či Vám sója chutí alebo nie.. My sme si ju celkom obľúbili. Dnes som chcela tiež niečo bezmäsité, tak som robila zeleninové fašírky (ale samozrejme vyprážané....). Zapekaná brokolica s karfiolom so zemiakmi, so syrom a smotanou; zeleninové rizoto.. Snáď aspoň nejaká mini inšpirácia 😉
Zapekaná brokolica
smotana
3 vajcia
6 malých zemiakov
Eidam - podľa chuti
soľ
čierne mleté korenie
mletá rasca
olej
-Brokolicu uvaríme vo vode alebo na pare, ale nie úplne do mäkka, nech sa nerozvarí.
-Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky, poukladáme na dno misy v ktorej budeme všetko zapekať.
-Posolíme ich, dochutíme korením a rascou a pokvapkáme olejom. Všetko premiešame.
-Na zemiaky poukladáme uvarenú brokolicu.
-Smotanu vyšľaháme s vajíčkami a osolíme.
-Na brokolicu nastrúhame syr na hrubo toľko, koľko chceme, celé to polejeme smotanovou hmotou.
-Pečieme na 180°C s vyhrievaním len zdola až kým nebudú zemiaky hotové.
Ak máte radi špenát, toto u náš veľmi chutí: http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/clanky/...
ahoj, ja tiež už nemôžem maso ani vidieť tak sa orientujem na bezmasite jedla, včera som robila fašírky z vločiek, ale sú samozrejme vysmážané, takže pre deti nič moc, ale inak sú naozaj super chutné, jednoduché a v podstate aj lacné 🙂 , keĎ chceš napíšem ti recept.
@lili777 no vidíš, ja som zas tofu ešte nikdy nerobila. Musím vyskúšať. Na tie fašírky som dnes dala nastrúhanú zeleninu - zo 4 mrkvy, 1 petržlen, trochu kalerábu a zeleru, nakrájanú cibuľu, trochu nadrobno nakrájaného karfiolu - to som podusila v hrnci na masle a potom v miske zmiešala s 3 vajíčkami a jemnými ovsenými vločkami. Dochutila roztlačeným cesnakom, soľou, peprom, paprikou a nasekanou petržlenovou vňaťou. No a potom tvarovala a obalovala v strúhanke. Nabudúce tam asi pridám aj žemle.
zapekany karfiol, alebo zapekana zelenina v trube (na platky nakrajana zeleninka korenova plus baklazan, brokolica pokvapkana olivovym olejom a iba osolene), zeleninove rizoto, alebo rozne salaty, tofu namiesto maska, alebo vyssie spominane strukoviny, rozne druhy cestovin (spaghetti, lasagne s roznymi omackami) alebo ryby (je to maso, ale ryby si asi nemyslela)
ahojte ja robim takzvane wraps...je to cerealna placka ktora sa da jest s hocicim...dzemik.pasteta,rybacia pomazanka...co komu chuti
a potrebujeme na to
150ml horucej vody
150g hladkej muky
150g celozrnnej muky
1 cajova lyzicka soli
4 polievkove lyzice oleja
vsetko spolu zmiesame a vypracujeme hladke cesto najlepsie rukou(netreba pridavat uz nic ...ono sa to vsetko pekne spolu zmiesa)potom uz len vyvalkat na tenke placky a tie upiect na suchej panvici... bez oleja
Niekto robí fašírky aj na plechu v trúbe. Dáš na papier na pečenie, upečieš z jednej strany, potom otočíš. Určite zdravšie ako v oleji.
@tea333 No musím nejakú rybu urobiť. Len keď tu u nás mi príde, že mrazené ryby sú fakt nejaké podradné a za čerstvé pýtajú také peniaze, akoby to bolo zlato. Ale mám vytipovaný obchod, kde majú dobrého lososa za fajn cenu. Nie je to úplne ten pravý, ale chuťovo dobrý. Niečo s ním vymyslím
polievky - zasytia aj su zdrave - paradajkova, kremova brokolicova, cukinova, porova, spenatova...
zeleninove rizoto
francuzske zemiaky
zapekana zelenina s cestovinou
pecene zemiaky v supke a k tomu acidko, maslo a vsetko naco mate chut 😉
zemiakova baba pecena v rure
spagety na tisic sposobov - so sardinkami, s paradajkovou omackou a syrom, s cuketovou omackou, s grilovanou zeleninou....
kuskus so zeleninou
strukovinove privarky a polievky
zemiakovy privarok
slepy gulas
fazulovy gulas
ked ma este nieco napadne napisem 😅
Makarony s karfiolom z rury podla Jamie Olivera
1/2 karfiolu (ale kludne moze byt aj viac)
200g cedar syra
100g parmezanu (ale kludne moze byt aj 300g aromatickejsieho syra,
alebo hocijaka ina kombinacia aromatickeho syra ako parmezan a
nearomatickeho ako cedar)
20g petrzlenu
(morska) sol
mlete cierne korenie
200g kyslej smotany alebo slahackovej smotany
400g suchych cestovin
Karfiol ocistit a rozdelit na male ruzicky, zvysnu stonku pokrajat na platky.
Syr nastruhat do vacsej ohnovzdornej misy. Primiesat smotanu.
Petrzlen nakrajat.
Do velkeho hrnca dat varit osolenu vodu. Ked zovrie, dat do nej naraz
varit cestoviny aj karfiolove ruzicky a uvarit podla navodu na
cestovinach (ak by to boli cestoviny, ktore sa rychlo varia, take tie
co su za 5-6 min. hotove, davam varit karfiol uz skor, rovno do
zohrievajucej sa vody) a uvarit.
Zaroven na hrniec polozit ohnovzdornu misu so syrom a smotanou a
pomaly miesat. Ked zacne voda pod misou prudko vriet, staci stisit
ohen.
Ked je syr roztopeny, prisypat petrzlen a dochutit ciernym korenim a
pripadne solou.
Misu opatrne s pomocou rukavic odstranit z hrnca. Cestoviny a karfiol
zliat, trochu vody odlozit.
Syrovu zmes naliat do hrnca na cestoviny a karfiol a dobre premiesat.
Ak by to bolo prilis tuhe, treba priliat trochu vody z varenia
cestovin a karfiolu. Zmes musi byt jemna, musi sa dat lahko miesat.
Teraz sa to da uz servirovat, ale este lepsie je dat zmes do velkej
ohnovzdornej misy a zapiect grilovanim v rure, na hornom grilovani
250st., takych 10-20 min. (podla mnozstva), kym to chyti chrumkavu
hnedastu korku.
Podavat pripadne so salatom.
Chilli sin carne (cili Cili bez masa)
3 lyzice olivoveho oleja
2 cibule, ocistene nakrajane
2 lyzicky chili prasku (alebo aj oooovela menej, alebo aj ziadny,
treba ochutnat stiplavost chili fazul z konzervy)
2 lyzicky mletej rimskej rasce
3 papriky, idealne tie tucne, co sa im na slovensku tusim prezyva kapia?
2 konzervy fazule v chili omacke (a 400g)
1 avokado nakrajane na kocky
150g nastruhaneho syra
ohnovzdorna zapekacia misa
Ruru predhriat na 200st.
V hrnci alebo vyssej panvici rozpalit olej a oprazit cibulu 3 min.
Pridat chili prasok (alebo aj nie, podla chuti a odolnosti chutovych
kaliskov) a rimsku rascu a dusit dalsie 2 min.
Pridat nakrajanu papriku a cely obsah dvoch konzerv vratane omacky.
Nechat 10 minut brblat (odporucam predsalen obcas pomiesat) a nakoniec
dochutit mletym ciernym korenim a solou.
Zmes vyliat do ohnovzdornej misy, navrch posypat avokadom a syrom.
Zapiect 10minut v rure.
Podavat s ryzou, tortilla plackami alebo zemiakmi. A dzbanom vody.
Brokolicovo-porkova torta
listkove cesto
1 brokolica
1-2 pory
asi 150g na hrubo nastruhaneho syra
1 smotana (je celkom jedno, ci kysla alebo slahackova)
3 vajcia
sol, cierne mlete korenie, bylinky podla chuti, ja davam provensalsku zmes
trochu oleja
Ruru predhriat na 180st.
Brokolicu povarit 4 min. v osolenej vriacej vode, por orestovat.
Tortovu formu vystlat papierom na pecenie a na to ulozit (rozvalkane) listkove cesto.
Do formy potom ulozit na ruzicky rozobranu brikolicu, posypat oprazenym porkom, posypat syrom a zlahka popritlacat.
Zo smotany, vajec, korenia, byliniek a soli uslahat zalievku, naliat do formy.
Ak vam ostali zvysky listkoveho cesta, mozete ho poukladat navrch torty.
Piect asi 30-45 min., kym stuhne smotana.
Zakepany karfiol so zemiakmi, vajickom a smotanou
Koprova omacka so zemiakmi a na tvrdo uvarenym vajickom (alebo miesto koprovej spenatova)
Rozne huste polievky - uz spominane strukove, zemiakova na kyslo, kulajda, kremova brokolicova
alebo namiesto masa vyuzit hriby - u nas im hovoria maso z lesa 🙂
vajcove kolienka s kyselou uhorkou alebo granadir :D
http://www.mimibazar.sk/recepty.php?id=9 určite niečo nájdeš 🙂