Viem, že tam idú rohliky, údená šunka, ale čo ďalej netuším. ďakujem za pomoc.
Manzel dnes prvykrat robil tuto (z knihy Recepty zo zivota) momentalne sa chladi a vyzera suprovo:
(6 porcií) 150g vareneho bravcoveho masa, 200g udeneho masa, 5 rozkov, 5 vajec, 5 strucikov cesnaku, 300ml mlieka, majoran, cierne korenie, sol, petrzlenova vnat a olej.
my robíme každý rok tento: 0,5kg bôčika- pomlieť, 10 rožkov na kocky, 12 celých vajec, nastrúhaný muškátový oriešok podľa chuti, petržlenová vňať, trocha soli, mlieko zohriať a nechat v ňom napučať droždie...kvások naliať do zmesi, dobre premiešať, vymastit plech- my dávame hlboký okrúhly, a pečie sa to približne hodinu pod alobalom a potom sa to nechá ešte bez neho zapiecť dohneda 😝
Ja robím takto podľa mojej mami.
500g bôčik, 500g údené mäso, 6-7 žemlí, 20 vajec, petržlenová vňať, soľ, ml. čierne korenie, pol droždia, strúhanku, masť.
Postup- Mäso pokrájame na kocky (uvarené), žemle pokrájame a zalejeme vodou, v kt. sa varilo mäso (podľa potreby). Mäso, žemle, vajcia, droždie, vňať, soľ, korenie zmiešame dokopy, posýpeme strúhankou a necháme vykysnúť. Masťou vymastime pekáč (poriadne), vysypeme strúhankou, nalejeme zmes a pečieme. Keď pichneme špáradlom a je čisté, tak je upečený.
Droždie rozrobíme v ruke s hrubou múkou (asi jedna lyžica)
Keď je cesto veľmi riedke, dosypeme strúhanku, ak je husté, pridáme vajcia.
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=4563