Poradíte cesto vhodné do silikónovej formy?

luciaalex
23. okt 2012

ahojte baby, poradte pls nejake lahke nepokazitelne cesto do silikonovej formy. kupila som "brumikov" a zatial ich pouzivam len na pudingy a zelatiny....
poprosim tiez o radu ci to mam pred tym aj vymazat olejom alebo netreba? a na akej teplote a ako dlho piect. dakujem pekne

xlucia
23. okt 2012

vyslahaj 3 vajcia s tromi kopcovymi lyzicami krystal cukru, aspon 15 min. v robote, pridaj lyzicu oleja a tri kopcove lyzice polohrubrubej muky
to je klasicka piskota
nemazat,
180 stupnov, cca 7 min

ichbinich
23. okt 2012

Ja robim vsetky cesta rovnako, ci ich potom dam do klasickej alebo silikonovej formy. Takisto teplota a dlzka pecenia su tie iste.
Ked su v ceste kusky cokolady, casto klesnu na dno a potom sa to zle vyklapa, ale to tiez az tak nezalezi od materialu.

Ja mam rada taketo slahackove cesto. Povodne to je recept na babovku, ale davala som ho uz aj do malych jednotlichych silikonovych foriem.

250ml slahacka
5 zltkov
5 bielkov
250g praskoveho cukru
300g polohrubej muky
1/2 balicka prasku do peciva
1 balicek vanilkoveho cukru alebo vyskrabany jeden vanilkovy struk alebo 1-2 kavove lyzicky vanilkoveho extraktu
podla chuti posekane orechy, mandle, pistacie, cokolada,... naposledy sme so synom len poukladali lentilky na cesto uz vo forme...

Slahacku vyslahat do tuha, potom vslahat zltka. Vanilkovy cukor pridat k ostatnemu cukru, vanilkovy kaviar alebo vanilkovy extrakt so zltkami do slahacky. Z bielkov vyslahat sneh, do takmer hotoveho vslahat cukor. Do slahackovej zmesi pridat tretinu snehu a muku premiesanu s praskom do peciva. Premiesat, potom zapracovat zvysny sneh. Podla chuti pridat orechy a spol. Dat do formy, piect pri 170°C asi 45 minut - zalezi od velkosti formy. Proste, pokial to dobre nevonia a nie je zlatozlte 😉 Super s nadrobn posekanou cokoladou a je z toho stracciatella kolac 😉 😝

Ako som uz pisala, da sa to dat do babovkovej formy, do mini babovkovych foriem aj do foriem velkosti muffinov. Len to treba sledovat, velkosti muffinu sa to samozrejme nepecie 45 minut 😉

Niekedy je lepsie, ked sa silikonova forma vyplachne studenou vodou. Ked chcem mat 100% istotu, ze sa mi vsetko pekne vyklopi, pouzijem sprej do foriem. Tu v Rakusku ho maju v Metre, ale videla som ho aj v supermarketoch. Je to vlastne tuk v spreji, a ma tu vyhodu, ze sa da velmi tenko a rovnomerne naniest.

Muffiny robim vzdy presne podla receptov z roznych zdrojov a uz roky iba do silikonovych foriem bez problemov.

stanislavao
23. okt 2012

ja mam dobry recept na fajnovu babovku. je to repept mojej maminky a robievam babovku uz v silikonovej forme.
4 vajcia, 200 g praskovy cukor, 200g hladka muka, 1 vanilkovy cukor, 1 kypriaci prasok do peciva, 2 dcl obej, 1 dcl voda.
zltka curok vyslahat, pridat muku, obej, vodu, vyslahat, nakoniec pridat sneh z tych 4 bielkov. mozete do toho dat nasekane orechy, alebo cokoladu, alebo spravit dvojfarebne, ze si nalejete biele cesto uz do formiciek a nechate si cast v myske a dosypere kakao, zamiesat a doliat do bieleho cesta. toto cesto je fajnove, makke, nieje suche, mnam.

murano
24. nov 2012

kupila som si silikonovu formu na babovku len mam problem že sa mi vždy babovka prilepy skušala som aj pomukoviť aj naolejovať ale stale rovnako može to byť že je nekvalitna forma?

sssimi
24. nov 2012

ja robím do nej klasický perník-recept je na "Prášku do perníka"

huxy
24. nov 2012

ja mám tiež brumíkovú formu,aj keď som v nej robila asi len 2x.cesto som robila klasické,ako na bublaninu.formu som si však aj vytrela maslom, neprilepilo sa.
@murano taktiež mám silikónovú formu na bábovku.robila som v nej 3x.raz som ju len vytrela maslom,išlo von ok.ale keď som vytrela maslom a posypala strúhankou /veľmi jemnou/,tak som formu len otočila,a bábovka bola von