Pomoc s perníkom

7. aug 2022

Dobrý deň, rada by som upiekla perník avšak nemám perníkové korenie ani prášok do pečiva. Môžem použiť sódu bikarbónu? Nie som až taká dobrá v pečení. Ďakujem

pukina
7. aug 2022

ked nemas pernikove korenie, tak to pernik nebude 🤷🏻‍♀️ sodu bikarbonu mozes pouzit ale musis do cesta dat nieco kysle- smotanu,kefir namiesto mlieka.. alebo lyzicu octu, inak ti cesto nenarastie

bessie12
7. aug 2022

@pukina vazne ? Malokedy pouzijem nieco kysle a pouzijem sodu, tak cesto mi vzdy vyrastlo 🤔

mina17
7. aug 2022

Ja väčšinou použivam iba sódu do normálnej piškoty, niekto dáva miesto vody mineralku ja davam klasicku vodu, a keď nemáš pernikové treba dať trochu škorice,čierne korenie, muškátový orech, mletý zazvor twk robím ja

vandala
7. aug 2022

https://varecha.pravda.sk/recepty/pernik-ako-pa... skus tento a miesto prasku do pernika daj kypriaci prasok a vonave korenie - skoricu a pripadne ine kombinovane pernikove korenie.

vandala
7. aug 2022

@vandala jaj, citam, ze nemas ani kypraci prasok do peciva, tak to ti nepomozem teda s tymto receptom.

truskawka
7. aug 2022

@pukina...naozaj takto funguje sóda? Veru sa mi aj stalo, že mi nevyšiel. Teda preto sa tam dáva kyslý lekvár...🤫

autor
7. aug 2022

@pukina mam zmiešať sódu bikarbónu s octom a dať do zmesi? Alebo len všetky suroviny spolu premiešať ďakujem

pukina
7. aug 2022

@truskawka ano soda potrebuje reagovat s niecim kyslym vzdy. Akoze aj bez kysleho trochu zareaguje, ale ked chceme dosiahnut rovnaky efekt ako s kypriacim praskom, ideal je pridat kysle.. A v ceste to nema ziadnu kyslu pachut potom, lebo sa vzajomne chutovo zneutralizuju 😀

autorka mozes aj tak, nakonci ked uz mas vsetko vymiesane v pohari si zmiesaj sodu s octom 1:1 a zapracuj do cesta a potom hned sup do truby. Nevyhodu oproti kypriacemu prasku ma tu, ze s tym treba rychlo do tepla

autor
7. aug 2022

@pukina ďakujem veľmi pekne... Pekný deň prajem ♥️