Dobrý deň, rada by som upiekla perník avšak nemám perníkové korenie ani prášok do pečiva. Môžem použiť sódu bikarbónu? Nie som až taká dobrá v pečení. Ďakujem
Ja väčšinou použivam iba sódu do normálnej piškoty, niekto dáva miesto vody mineralku ja davam klasicku vodu, a keď nemáš pernikové treba dať trochu škorice,čierne korenie, muškátový orech, mletý zazvor twk robím ja
https://varecha.pravda.sk/recepty/pernik-ako-pa... skus tento a miesto prasku do pernika daj kypriaci prasok a vonave korenie - skoricu a pripadne ine kombinovane pernikove korenie.
@pukina...naozaj takto funguje sóda? Veru sa mi aj stalo, že mi nevyšiel. Teda preto sa tam dáva kyslý lekvár...🤫
@pukina mam zmiešať sódu bikarbónu s octom a dať do zmesi? Alebo len všetky suroviny spolu premiešať ďakujem
@truskawka ano soda potrebuje reagovat s niecim kyslym vzdy. Akoze aj bez kysleho trochu zareaguje, ale ked chceme dosiahnut rovnaky efekt ako s kypriacim praskom, ideal je pridat kysle.. A v ceste to nema ziadnu kyslu pachut potom, lebo sa vzajomne chutovo zneutralizuju 😀
autorka mozes aj tak, nakonci ked uz mas vsetko vymiesane v pohari si zmiesaj sodu s octom 1:1 a zapracuj do cesta a potom hned sup do truby. Nevyhodu oproti kypriacemu prasku ma tu, ze s tym treba rychlo do tepla
@pukina ďakujem veľmi pekne... Pekný deň prajem ♥️
ked nemas pernikove korenie, tak to pernik nebude 🤷🏻♀️ sodu bikarbonu mozes pouzit ale musis do cesta dat nieco kysle- smotanu,kefir namiesto mlieka.. alebo lyzicu octu, inak ti cesto nenarastie