AHOJTE,
ako skladujete pomleté šípky na prípravu čaju? Používate pomleté šípky jednorázovo, alebo na viac zaliatí? Dakujem
@xxxxxnnnnn ja si sipky nasusim, pomeliem a podavam do papierovych desiatovych sackov, tam mi to nezvlhne a uz len odsypam kolko potrebujem na cas 🙂
@xxxxxnnnnn Mám ich vo veľkom 4-litrovom sklenenom pohári (samozrejme usušené a pomleté 😉 ), do čajítka dávam toľko, koľko potrebujem a používam iba raz, na jedno zaliatie.
@kinka555 super, dakujem. Tak ich dám zajtra pomleté do papierových sáčkov. A ešte jedna otázka - keď zaleješ čaj, tak potom to vyhadzuješ? Lebo viem že celé šípky sú na viac použití.........že ako to je s pomletými, dakujem 🙂
@josenka Dakujem za odpoved 🙂 ...............a na dobrý čaj do šálky, je cca jedna lyžička??
@xxxxxnnnnn ja davam na jedno pouzitie 🙂 varim caj do 1,5litroveho hrnca na cely den pre deti, davam 2-2,5 velkej lyzice, a cim dlhsie vyluhuje tak je lepsi 😉
@hradnapani ja ich najskor dobre poumyvam , ocistim od "susnov" 😀 a meliem na cibulovom mlynceku, ponornym mixerom, nie celkom najemno lebo su dost tvrde tie sipky a potom susim, ostatne som pisala vyssie
@kinka555 dakujem! vyskusam 🙂
@hradnapani ale odrezavam iba vonkajsie susne, jadierka nechavam lebo viem ze niekto cisti aj tie a to je koooopec roboty a najviac vitaminu C je aj tak v strede
@kinka555 ano, aj som si myslela, ze iba tie. Mne by sa veru nechcelo babrat sa s vyberanim vnutrajska. Raz som to robila na nejaky lekvar... no nikdy viac! 😀
@hradnapani 😀 no lebo poznam aj take co na caj pouzivaju iba supku 😅 to by ma do toho cistenia ozaj nikto na svete nedonutil
@kinka555 sipky som cistila den a dalsi den zase ruky, seba a kuchynu 😀 ... a este toho lekvaru aj malo bolo! 😅
@hradnapani 😀 a stal aspon za to? Vraj je perfektny chutovo ale narocny
@kinka555 tak to ano, bol fantasticky! chcela som si ho usetrit na zvlastne prilezitosti, ale nic netusiaci muz sa mi do neho hladny pustil a dobre hrubo ponatieral na chleba 😀 jaaj, tichu domacnost sme mali chvilu... Ako som uz pisala, nikdy viac 😎
Šípky zbieram po prvých mrazoch (tento rok som ešte nebola). Musia byť tvrdé a krásne červené. Ušuším ich v rúre pri tepl. okolo 60st., prípadne dosuším pri krbe. Suché skladujem v papierovom sáčku. Robím z nich výluh, večer zalejem v mažiari rozdrvené šípky studenou vodou a nechám luhovať do rána, potom zlejem. Ak ich zaleješ horúcou vodou, neuchovajú si toľko vit. C. Zalievam ich vždy len jeden krát. 😉
@hradnapani Ja ich najprv usuším a potom v mixéri rozmixujem. Na kanvicu dávkujem koľko sa zmestí do čajítka - takého kovového alebo plastového sitka na čaj. Lúhujem zvyčajne okolo 10 minút, potom čajítko vyberiem a nemusím nič cediť 🙂 . V podstate si myslím, že keby si ich zjedla, nič sa nestane, len neviem, či by chutili 😀 .
@xxxxxnnnnn
@kinka555
@josenka
@hradnapani kocky tak ja som riadne mimo....ja ich len ocistim, ponarezavam po stred a tym to konci....dam ususit a do pohara s vrchnakom....varievam cele a do velkeho dzbana na celý den....
ja suším šípky celé v sušičke na ovocie a zeleninu. Potom ich dám do mikroténového sáčka a potlčiem ich tĺčkom na mäso. keď idem variť čaj, namočím ich aspoň na 10 hodín do teplej vody. Potom to privediem do mierneho varu a ešte aspoň 10 min. nechám odstáť. Nakoniec dám do sitka gázu a všetko precedím. Vyskúšajte.
To naozaj nikto neporadí?