Pomleté šípky na čaj

xxxxxnnnnn
15. nov 2013

AHOJTE,

ako skladujete pomleté šípky na prípravu čaju? Používate pomleté šípky jednorázovo, alebo na viac zaliatí? Dakujem

xxxxxnnnnn
autor
16. nov 2013

To naozaj nikto neporadí?

kinka555
16. nov 2013

@xxxxxnnnnn ja si sipky nasusim, pomeliem a podavam do papierovych desiatovych sackov, tam mi to nezvlhne a uz len odsypam kolko potrebujem na cas 🙂

josenka
16. nov 2013

@xxxxxnnnnn Mám ich vo veľkom 4-litrovom sklenenom pohári (samozrejme usušené a pomleté 😉 ), do čajítka dávam toľko, koľko potrebujem a používam iba raz, na jedno zaliatie.

xxxxxnnnnn
autor
16. nov 2013

@kinka555 super, dakujem. Tak ich dám zajtra pomleté do papierových sáčkov. A ešte jedna otázka - keď zaleješ čaj, tak potom to vyhadzuješ? Lebo viem že celé šípky sú na viac použití.........že ako to je s pomletými, dakujem 🙂

xxxxxnnnnn
autor
16. nov 2013

@josenka Dakujem za odpoved 🙂 ...............a na dobrý čaj do šálky, je cca jedna lyžička??

hradnapani
16. nov 2013

@josenka @kinka555 ako ich meliete? na kavovom mlynceku? a ake davkovanie davate do caju? kolko luhovat? treba to potom precedit alebo mozem nechat tak?
sorry za vela otazok, ale zaujima ma to 🙂

kinka555
16. nov 2013

@xxxxxnnnnn ja davam na jedno pouzitie 🙂 varim caj do 1,5litroveho hrnca na cely den pre deti, davam 2-2,5 velkej lyzice, a cim dlhsie vyluhuje tak je lepsi 😉

kinka555
16. nov 2013

@hradnapani ja ich najskor dobre poumyvam , ocistim od "susnov" 😀 a meliem na cibulovom mlynceku, ponornym mixerom, nie celkom najemno lebo su dost tvrde tie sipky a potom susim, ostatne som pisala vyssie

hradnapani
16. nov 2013

@kinka555 dakujem! vyskusam 🙂

kinka555
16. nov 2013

@hradnapani ale odrezavam iba vonkajsie susne, jadierka nechavam lebo viem ze niekto cisti aj tie a to je koooopec roboty a najviac vitaminu C je aj tak v strede

hradnapani
16. nov 2013

@kinka555 ano, aj som si myslela, ze iba tie. Mne by sa veru nechcelo babrat sa s vyberanim vnutrajska. Raz som to robila na nejaky lekvar... no nikdy viac! 😀

kinka555
16. nov 2013

@hradnapani 😀 no lebo poznam aj take co na caj pouzivaju iba supku 😅 to by ma do toho cistenia ozaj nikto na svete nedonutil

hradnapani
16. nov 2013

@kinka555 sipky som cistila den a dalsi den zase ruky, seba a kuchynu 😀 ... a este toho lekvaru aj malo bolo! 😅

kinka555
16. nov 2013

@hradnapani 😀 a stal aspon za to? Vraj je perfektny chutovo ale narocny

hradnapani
16. nov 2013

@kinka555 tak to ano, bol fantasticky! chcela som si ho usetrit na zvlastne prilezitosti, ale nic netusiaci muz sa mi do neho hladny pustil a dobre hrubo ponatieral na chleba 😀 jaaj, tichu domacnost sme mali chvilu... Ako som uz pisala, nikdy viac 😎

bubulka722
16. nov 2013

Šípky zbieram po prvých mrazoch (tento rok som ešte nebola). Musia byť tvrdé a krásne červené. Ušuším ich v rúre pri tepl. okolo 60st., prípadne dosuším pri krbe. Suché skladujem v papierovom sáčku. Robím z nich výluh, večer zalejem v mažiari rozdrvené šípky studenou vodou a nechám luhovať do rána, potom zlejem. Ak ich zaleješ horúcou vodou, neuchovajú si toľko vit. C. Zalievam ich vždy len jeden krát. 😉

josenka
16. nov 2013

@hradnapani Ja ich najprv usuším a potom v mixéri rozmixujem. Na kanvicu dávkujem koľko sa zmestí do čajítka - takého kovového alebo plastového sitka na čaj. Lúhujem zvyčajne okolo 10 minút, potom čajítko vyberiem a nemusím nič cediť 🙂 . V podstate si myslím, že keby si ich zjedla, nič sa nestane, len neviem, či by chutili 😀 .

katren
16. nov 2013

@xxxxxnnnnn
@kinka555
@josenka
@hradnapani kocky tak ja som riadne mimo....ja ich len ocistim, ponarezavam po stred a tym to konci....dam ususit a do pohara s vrchnakom....varievam cele a do velkeho dzbana na celý den....

josenka
16. nov 2013

@katren Aj ja som ich kedysi varila celé, ale pomleté sa mi páčia viac. Mám pocit, že sa lepšie vylúhujú, ale možno je to len môj pocit. 😀

kinka555
17. nov 2013

@katren pomlete skor uschnu a caj ma trosku inu chut, ale je to na kazdom ako si spravi, kazdemu chuti nieco ine 🙂

marta9
17. nov 2013

ja suším šípky celé v sušičke na ovocie a zeleninu. Potom ich dám do mikroténového sáčka a potlčiem ich tĺčkom na mäso. keď idem variť čaj, namočím ich aspoň na 10 hodín do teplej vody. Potom to privediem do mierneho varu a ešte aspoň 10 min. nechám odstáť. Nakoniec dám do sitka gázu a všetko precedím. Vyskúšajte.