Mám 19 rokov, pred pár mesiacmi sa začali žiť s priateľom v jednej domácnosti a pár krát mi povedal a aj ja si to uvedomujem, že mi moc nejde varenie. Ako ja navarim, ale je to také mdlé, nevýrazné, nemá to tú správnu chuť pri tom robím všetko buď z receptov alebo podľa mamy. Myslíte, že sa to niekedy zlepší? Ja som doteraz nikdy nevarila, tak mám stále vieru v zlepšenie. Jemu to ide tak od prírody, ani sa nemusí veľmi snažiť a chuti to docela dobre. Ja už aj strácam motiváciu, nebaví ma variť stále len aby sme prežili a nemať z jedla žiaden pôžitok. Priateľ občas navari, ale väčšinou je to na mne takže máme dookola comfort foods ako panenka so zemiakmi ale to tiež nechutí dookola. Prosím pomoc som z toho nešťastná.
A teraz si predstav, ze odteraz budes riesit jedlo cely zivot. 😀 Takze neboj, to sa zlepsi. Nestracaj motivaciu, varit budes musiet takcitak. Len lepsie to ide s motivaciou...
Hlavu hore, ja som začala variť neskoro, v 27čke a trvalo mi asi rok častého varenia, aby som jedlo fajn dochutila. Inšpirácie som brala z varecha.sk, pretože tam sú aj videonávody, fotografie a v diskusiách žienky píšu aj zlepšováky.
Začni niečím jednoduchým napr perkeltom🙂rezne, placky, zeleninovo haluskova polievka, prívarky atď 🙂nerob zo začiatku také náročnejšie... Prídeš tomu na chuť neskôr 🙂
Naučíš sa, budeš skúšať nové veci v tvojom veku som nevarila dnes varím denne ako hobby a záľubu to nemam🙂ale navarim a je to chutné
Zlepší sa to. Hlavne sa neboj korenín. Ja keď som začínala, tak všetko bolo tiež mdlé a bez chuti čo som urobila, teraz si manžel nevie vynachváliť (a minule mi dokonca môj otec povedal, že už varím lepšie ako babka - jeho mama 😅)
Podla mna aj snaha sa ceni. Uprimne?ja vyvaram uz 20 rokov ale ked som v strese alebo nestiham tiez pokazim vsetko co sa da. Takze hlavne s kludom. Skus podla navodov z netu ako ti pisu baby vyssie alebo podla kucharky pre začiatočníkov. A len aby si vedela vsetci mame ine chute. Napriklad ked pochvalim otca ze ako dobre navaril mi povie ze ved plyn nam ide rovnaky. Lebo keby aj navarim podla neho tak jeho vára mi aj tak bude viac chutit 😁 len skusaj a raz ti to urcite pojde, az ti to bude liezť na nervy.... Ako mne po tolkych rokoch
@januska12323 korenie používam, plnú skrinku mám korenia, snažím sa to fakt dobre ochutiť, ochutnavam počas, ale aj tak to nakoniec chutí tak onicom. Fakt neviem, čo robím zle.
Ďakujem vám za podporu, určite sa nevzdám. Teraz som to hovorila aj mame tak tá má tiež upokojila, že v mojom veku ledva uvarila parky s začala varit až keď som sa narodila ja a to tiež trvalo dlho kým sa vypracovala
Jasne, ze sa to zlepsi 🙂 nemusis vyvarat perkelty a gulase. Rob jedla, kt. das za par minut.... Rychle kuracie rezanceky s mrazenou zeleninou, dokup si napr Teriyaki, vsetko to tam napatlaj + zalej ryzove nudle a je to. Alebo pecene kuracie stehna s pecenymi zemiakmi/mrkvou - to sa neda pokazit v dochucovani. Ak das taketo jednoduche veci naberies sebavedomie a potom ta to mozno aj bavit zacne 🙂
Ak ti bude chybat fantazia co varit dalej, tak napr knihy Hladna furt maju dost v pohode recepty - pri tejto knihe som si oblubila pecenie sladkeho, co ma predtym napr vobec nebavilo
@autorka vekovo sme na tom skoro rovnako, len ja s priateľom bývam už trošku dlhšie. Ja som síce z tých, ktorej to nejak ide od ruky a ľudia moje jedlo vždy milovali, jednoducho nejak viem kombinovať správne potraviny a koreniny ale mňa baví sa o tom vzdelávať. (Ale žiadne odborné rady ti tu nedám, mám len vlastné recepty a ani nie som zvyknutá variť podĺa receptov, všetko robím od oka, okrem pečenia). Keď varenie podvedome pochopíš, tak sa to zlepší, musíš si vytvoriť taký svoj knowledge. Základ je určite v koreninách, aké koreniny používaš? ako pripravuješ mäso? ja si napríklad na HOCIJAKÉ jedlo mäso najskôr nakorením (soľ, čierne mleté korenie, sušený cesnak + ak ak mäso pečiem alebo ak sa do jedla hodí červená mletá paprika, ktorá má skvelú smoked chuť, tak ju pridávam spolu so sušenou cibuľou) a nechám ho odstáť kým si pripravím všetko ostatné, nekorením až v panvici alebo až po uvarení (čudovala by si sa koľko ľudí robí túto chybu). Ďalšiu zmes korenín, ktorú používam v ázijskej kuchyni je zázvor, štipľavá/sladká paprika, sójová omáčka, sušený cesnak aj cibuľa, koriander, kurkuma, lemongrass, sezam a neboj sa používať cukor, ktorý zintenzívňuje ale aj neutralizuje rôzne chute, nehovoriac o tom, že chuť karamelu v kombinácií s chili a sójovou omáčkou je skvelá.
Čo sa týka mäsa hovädzieho a bravčového, tak rasca a horčica/horčicné semená je pre moje chuťové poháriky základ pri korenení červeného mäsa. Ja horčicu pridávam do "marinády" pravidelne. Kombinácií rasce a kuracieho mäsa by som sa v určitých prípadoch vyhla. Do omáčok používaj vývary alebo ak nemáš, tak tam hoď aj bujón - chuť je 100x výraznejšia, nikdy nepoužívaj len vodu. U teba vidím problém len v tom dochucovaní, takže toho sa neboj, keď sa naučíš nejakú tú svoju teóriu korenenia, tak to bude ideálne a môžeš sa sústrediť na zlepšovanie niečoho iného. Ja zase napr. priateľa neustále volám "poď ochutnať".
Taktiež by som sa na tvojom mieste nesústredila na guľáše, placky atď (i keď segedín je veľmi ľahký, ak máte radi vyskúšaj) ale skúšaj sotéčka s mrazenou/čerstvou zeleninou (tam hrá rolu hlavne korenenie, takže sa to pri tom najlepšie naučíš). Ja som si obľúbila ázijské rezance, je veľmi veľa druhov a hore som ti už napísala aké základné koreniny tu používam. Taktiež by som sa na tvojom mieste vyhla už hotovým zmesiam korenín, ktoré kúpiš v obchode, neskôr keď budeš vedieť, ktoré konkrétne koreniny sa ti hodia do varenia, tak sa k ním skús vrátiť. Ak používaš aj celé korenia a nie len drvené, tak nezabudni na to, že keď ich trošku ohreješ na panvici, tak spustia svoju chuť a sú intenzívnejšie, najviac to vidno pri kari. A bylinky používaj na začiatku varenia, nech dodajú chuť celému jedlu. Ale s bylinkami pozor, pozri si o tom nejaké video, vedia ovplyvniť celé jedlo, takže s nimi by som sa nehrala spôsobom - pridám tam čo mám doma.
A taktiež sa neboj zašpiniť viac riadov kvôli ochutnávaniu, podľa mňa ťa to časom aj začne baviť. 🙂
@cocolino234 jej vitaj, tusim ta nebolo dlhsie vidno.
Klobuk dole pred tebou, v tvojom veku tolko vediet o vareni 👍
Normalne si mi narobila chute 😃
Neboj naučíš moje začiatky boli že mi prihorelo všetko alebo aj zákusok zhorel 🤣 teraz upečiem aj tortu dcéram na narodeniny a navarím hocičo, no pre istotu mam vždy recept aj na internete,,, chce tto asi len čas a nie všetko hneď chcieť
Prosím tá všetko je len o tréningu. Práveže naopak, neprestávaj s varením a s chuťou varit. Zacni viac a skúšaj aj rozne kombinácie, príchuť si jedlo podľa seba. Ochutnávaj počas varenia, alebo keď dovaris, tak ochutnaj najprv ty a keď tak to príchuť popripade nech si každý dochuti podľa seba, myslim korenie a sol. Najdi si na internete recepty dajú sa nájsť aj podľa náročnosti, ty si zadaj že chceš nízku náročnosť, tak začneš varit. Ak tá to co i len trosku baví tak si vyhrala. Mna varenie nebavilo vôbec nikdy, ani teraz. Varím, lebo musim niečo jesť predsa a po reštauráciách sa nedá stále chodiť, takisto ako byt stále na rožkoch a saláme 😀
Zlepsi. Casom.. 🙂
Na začiatok skúste knihu technológia pripraví pokrmov , učia sa z nej kuchári, je to taka tá kniha čo vysvetli prečo sa to tak ma robiť. Buďte sa vediet lepšie zorientovať aj v obchode . Odporúčam pre každého a samozrejme tréning, začať ľahším vecami (klasická domáca kuchyna) ...
Ti si ešte veľmi mladučká, ale neboj, prídeš do toho aj vekom, aj skúsenosťami.
Tak, ako aj ženy spomínali, začni niečím jednoduchým, pozeraj videá o varení, ja napríklad sledujem na YouTube videá Recepty.sk, stále získavam skúsenosti, aj keď varím už dosť dlho.
Len smelo do toho a nech ťa neodradí neúspech.
Tvoja mama má pravdu, časom sa to zlepší a dnes máš na rozdiel od starých kuchárok aj kvantum receptov a video návodov na internete, problém je skôr nájsť kvalitnú stránku, lebo mnohé recepty sú aj blbosti a len sa hrajú na dobré..... ja ti odporúčam napr. Ihnačáka na kuchyni Lidla- jedho jedlá sú fakt super a z ingrediencii ktoré kúpiš v pohode aj v Lidli a má aj videá.
Jasne, že sa to zlepší. Mne varenie tiež veľmi zo začiatku nešlo a je to stále lepšie a lepšie. Treba len skúšať a občas sa niečo aj teraz nepodarí, ale aspoň sa viem z toho poučiť a nabudúce to lepšie spraviť.
@babulkomale jeej ďakujem, to je od teba milé. 🙂 A áno, nejak som sa tu prestala objavovať ale občas z recesie prídem pozrieť. 😀🙂
S korenim musis opatrne a nasypat skor, ako si myslis, ze uz je to hotove. Ono to musi prejst spolu, “spojit” sa to.
Napr. taky zemiakovy salat chuti inak, ked je cerstvo hotovy, a inak na druhy den, ked sa chute spoja.
Este sa musis naucit, ktora chut ktoru zvyraznuje. Troska soli (stipka) napr. zvyrazni sladke. Naopak uplne bez nej, je to take mdle. Napr. buchty. Ci krupicna kasa.
Niekedy je dolezita technika vymiesania, alebo konzistencia, alebo pomer. V recepte sa to nespomenie, ale ma to vplyv.
Bapr. napisu dve mrky, dva petrzleny,… ale nenapisu, ako velke oproti sebe maju byt. Ci ma na pomer byt mrkvy o tretinu viac a petrzlenu menej, alebo oboch rovnako. A ovplyvnuje to pritom chut.
Preto mam radsej pri novych receptoch video navody.
A nic si z toho nerob. Ja varim X rokov a dodnes zapasim s reznami (rybacie, kuracie, bravcove, to je jedno). Uz som skusila kopec sposobov, postupov,… a tie potvory stale nie su take, ako maju byt.
Neboj sa používať korenia, soľ. Počas varenia ochutnávaj. Keď vieš ako chutí daná vec od mami tak sa len snaž priblížiť chuťovo.