Ahojte v lete sme robili domace vyzivy pre moje teraz rocne dieta.jablcka zo zahrady a aby to mal zaujmavejsie pridali sme mrazene jahody,lesnu zmes,.. a tak mal viac prichuti..bola neuveritelnaaa fajnaa no dali sme malo cukru cize sa mi zacina objavovat na niektorych plesen ☹
Moja otazka.. (sorry ak pre niekoho primitivna)
Vyhodili by ste celu vyzivu alebo len zvrchu tu stipku plesne?
cely pohar urcite by som nezjedla ani ja, nieto este rocne dietatko
@fantalata urcite by som to vyhodila, toboz ak ide o stravu pre male dieta. Ja mam voci plesni velky respekt, vsetko vyhadzujem, ziadne odkrojovanie a podobne... Aj ked pocula som, ze lekvare a take cukrove sa mozu nejako poodelovat, ale kto tam dovnutra vidi, kde plesen este je a kde nie? ved to su mikroskopicke zalezitosti.
Celú vyhodiť. Dieťaťu by som to nedavala
Dakujem vam za odpovede..
Malemu som ju nedala ale ja sa prizmam jednu som okostovala.. doma ma ubezpecuju ze mam vyhodit len vrch ale tiez som sa bala,vsak ovocie vyhadzujeme..
To ze sa odstrani iba cast nestaci...sporami sa to dostane do celeho obsahu....takze urcite cele vyhodit..
ja nedávam cukor do výživy, zatiaľ som nezistila za roky, že by bola plesen. Ale jahody sú potvora, možno tie to robia. Sterilizujem na skoro bode varu. Je to bolestivé vyhadzovať toľko "roboty", viem o čom píšem. Mne sa po dva posledné roky kazí všetko kyslé. /Uhorky, bar. roh/
Urcite cele vyhodit, ani ovocie, kde je plesen neokrajovat, ale rovno cele do kosa. Nejde len o tu plesen, nevidno okom, kde je rozrastena....ale ide o to, ze produkuje toxiny, ktore su pre ludi nebezpecne.
Pokial ide o trvanlivost, cukor tu nehra ziadnu rolu. Treba mat naozaj ciste pohare, vrchnaciky a tiez pomocky, s ktorymi celu dobu robis. A tiez poriadna strerilizacia. Niekedy staci, ze kvapne trocha na okraj pohara, sice to clovek utrie, ale ak tam ostane trocha vyzivy, hned sa tam chyti plesen a prerastie az dnu, aj ked je tam vrchnak.
Inak to nie je mnozstvom cukru ale zlou sterilizaciou. Ja culprit nedavam ziadny alebo nanajvys jednu lyzicku. Lenze ked je vyziva v poharoch tak ich dam do horucej vody alebo rury na dalsich 15-20 minut len musis davat pozor na teplotu body a drzat ju pod 100 Celsius
@fantalata urcite to vyhod. Mna ide porazit ked vidim moju mamu ako ide zdravo zit a smoothie chce robil z ponahnivanych surovin len aby sa to nevyhodilo. To je taka mantra starych ludi odkladat, odkladat aby pre niekoho bolo a ked uz nahnije sak to nevyhodime, nie? Sa tym budu tlacit 🙄
@fantalata z cukru to nebude, ja struhám jablka do 7 dcl skiel bez cukru a nepokazia sa, sterilizujem na 80 st. 20-25 minút, ale raz dávno som robila detskú výživu podľa nejakého receptu z časopisu /to bolo po prvý krát/ kde bolo napísané sterilizovať 7 minút, 60 malých skličiek výživy všetko skyslo a vytieklo po regáloch
@fantalata u nas sa to tiez sem tam stalo (je pravda ze najma v pripade jahodovej vyzivy, tie jahody su fakt zakerne🙂 a v takom pripade urcite dietatu nedavam, bud vyhodim alebo ak je poruke manzel ten niekedy zje ten spodok pohara kde uz plesen nie je, ten ma taku mikrofloru v bruchu ze jeho nezabije nic🙂 Vyzivy aj ja sterlizujem minimalne 15-20 min.
Ja ked robím bez cukru, tak dávam štipku soli, tak som zavarala marhule, broskyne a rôzne výživy pre malú. Jahody nezatváram, len mrazim, práve preto ze su háklivé. Z jahôd robím len sirup, ten sa mi nekazí, koli vysokému podielu cukru.
Co sa týka plesní, všetko vyhadzujem, aj ked mi je to ľúto. Ale uz mam v zaváraní systém opatrení, tak uz dlho sa mi nič nepokazilo.
Vyzivu je nutne sterilizovat? Nerobite nikto tak ako dzem, ze len otocite vieckom dolu a prikryjete dekou?
Ja som len vriacou naplnila pohare a otocila...nic jej nie je klop klop
no tak isto by som ju ani ja nejedla. môže sa ti zdať, že je pleseň len na povrchu, no isto je rozlezená po celom pohári :(
keď je raz pleseň na vrchu je všade, rozhodne by som to dieťaťu nedávala. Pleseň sa ani z ovocia nemá len vykrojiť a "zdravú" časť zjesť je to celé prerastené.