Pleseň v detskej výžive

fantalata
2. jan 2017

Ahojte v lete sme robili domace vyzivy pre moje teraz rocne dieta.jablcka zo zahrady a aby to mal zaujmavejsie pridali sme mrazene jahody,lesnu zmes,.. a tak mal viac prichuti..bola neuveritelnaaa fajnaa no dali sme malo cukru cize sa mi zacina objavovat na niektorych plesen ☹
Moja otazka.. (sorry ak pre niekoho primitivna)
Vyhodili by ste celu vyzivu alebo len zvrchu tu stipku plesne?

mocca
2. jan 2017

keď je raz pleseň na vrchu je všade, rozhodne by som to dieťaťu nedávala. Pleseň sa ani z ovocia nemá len vykrojiť a "zdravú" časť zjesť je to celé prerastené.

ivec16
2. jan 2017

cely pohar urcite by som nezjedla ani ja, nieto este rocne dietatko

hradnapani
2. jan 2017

@fantalata urcite by som to vyhodila, toboz ak ide o stravu pre male dieta. Ja mam voci plesni velky respekt, vsetko vyhadzujem, ziadne odkrojovanie a podobne... Aj ked pocula som, ze lekvare a take cukrove sa mozu nejako poodelovat, ale kto tam dovnutra vidi, kde plesen este je a kde nie? ved to su mikroskopicke zalezitosti.

delmondo
2. jan 2017

Celú vyhodiť. Dieťaťu by som to nedavala

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fantalata
autor
2. jan 2017

Dakujem vam za odpovede..
Malemu som ju nedala ale ja sa prizmam jednu som okostovala.. doma ma ubezpecuju ze mam vyhodit len vrch ale tiez som sa bala,vsak ovocie vyhadzujeme..

issabelll
2. jan 2017

To ze sa odstrani iba cast nestaci...sporami sa to dostane do celeho obsahu....takze urcite cele vyhodit..

fantalata
autor
2. jan 2017

@miriam11 dali sme ozaj skoro ziadny cukor tak preto som myslela ze to je tym alebo viecka neboli ok..

povuma
2. jan 2017

@fantalata treba dlhsie sterilizovat....alebo ovocie mrazit

staronova
2. jan 2017

ja nedávam cukor do výživy, zatiaľ som nezistila za roky, že by bola plesen. Ale jahody sú potvora, možno tie to robia. Sterilizujem na skoro bode varu. Je to bolestivé vyhadzovať toľko "roboty", viem o čom píšem. Mne sa po dva posledné roky kazí všetko kyslé. /Uhorky, bar. roh/

erickatt
2. jan 2017

@fantalata vyhoood. Nepočúvaj nikoho. Pleseň je vsade

sasrnka
2. jan 2017

Urcite cele vyhodit, ani ovocie, kde je plesen neokrajovat, ale rovno cele do kosa. Nejde len o tu plesen, nevidno okom, kde je rozrastena....ale ide o to, ze produkuje toxiny, ktore su pre ludi nebezpecne.
Pokial ide o trvanlivost, cukor tu nehra ziadnu rolu. Treba mat naozaj ciste pohare, vrchnaciky a tiez pomocky, s ktorymi celu dobu robis. A tiez poriadna strerilizacia. Niekedy staci, ze kvapne trocha na okraj pohara, sice to clovek utrie, ale ak tam ostane trocha vyzivy, hned sa tam chyti plesen a prerastie az dnu, aj ked je tam vrchnak.

ajana1
2. jan 2017

Inak to nie je mnozstvom cukru ale zlou sterilizaciou. Ja culprit nedavam ziadny alebo nanajvys jednu lyzicku. Lenze ked je vyziva v poharoch tak ich dam do horucej vody alebo rury na dalsich 15-20 minut len musis davat pozor na teplotu body a drzat ju pod 100 Celsius

marcelatje
2. jan 2017

@fantalata urcite to vyhod. Mna ide porazit ked vidim moju mamu ako ide zdravo zit a smoothie chce robil z ponahnivanych surovin len aby sa to nevyhodilo. To je taka mantra starych ludi odkladat, odkladat aby pre niekoho bolo a ked uz nahnije sak to nevyhodime, nie? Sa tym budu tlacit 🙄

mijo53
2. jan 2017

@fantalata z cukru to nebude, ja struhám jablka do 7 dcl skiel bez cukru a nepokazia sa, sterilizujem na 80 st. 20-25 minút, ale raz dávno som robila detskú výživu podľa nejakého receptu z časopisu /to bolo po prvý krát/ kde bolo napísané sterilizovať 7 minút, 60 malých skličiek výživy všetko skyslo a vytieklo po regáloch

bianca
2. jan 2017

@fantalata co ma spolocne cukor s plesnou ? Zle konzervovanie alebo skladovanie. Ak je plesen na povrchu je vsade poprerastana. Okamzite vyhodit . Je skodliva aj pre dospeleho cloveka a nieto pre dieta

kvojtanikova
2. jan 2017

@fantalata u nas sa to tiez sem tam stalo (je pravda ze najma v pripade jahodovej vyzivy, tie jahody su fakt zakerne🙂 a v takom pripade urcite dietatu nedavam, bud vyhodim alebo ak je poruke manzel ten niekedy zje ten spodok pohara kde uz plesen nie je, ten ma taku mikrofloru v bruchu ze jeho nezabije nic🙂 Vyzivy aj ja sterlizujem minimalne 15-20 min.

bets
2. jan 2017

Ja ked robím bez cukru, tak dávam štipku soli, tak som zavarala marhule, broskyne a rôzne výživy pre malú. Jahody nezatváram, len mrazim, práve preto ze su háklivé. Z jahôd robím len sirup, ten sa mi nekazí, koli vysokému podielu cukru.
Co sa týka plesní, všetko vyhadzujem, aj ked mi je to ľúto. Ale uz mam v zaváraní systém opatrení, tak uz dlho sa mi nič nepokazilo.

meluela
2. jan 2017

@fantalata je to sice skoda, ale treba to vyhodit ... vnutri uz su karcinogenne svinstva z tej plesne
@bianca cukor (podobne ako sol, ocot ci olej) ma konzervacne ucinky, cim je ho v zavaranine menej, tym nachylnejsi je pokrm na plesne a inu skazu

fantalata
autor
2. jan 2017

@meluela veru a cukru bolo ozaj minimalne.. nechceli sme mu ho tam strkat, reku ovocie je uz aj tak sladke..

fantalata
autor
2. jan 2017

@staronova veru mrzi to vyhodit ked mi pomahali nasi cistit..zavarat.. veru jahodovu uz asi robit ani nebudeme..
Fajna bola aj cisto jablkova alebo cucoriedkova.. v tych som zatial nenasla..

😊 hned by som vam vsetkym z tych ponukla 🙂

bianca
2. jan 2017

@meluela ale pri zlej sterilizacii prave cukor poskytuje vyzivnu hodnotu pre bakterie

amyamyamy
23. okt 2017

Vyzivu je nutne sterilizovat? Nerobite nikto tak ako dzem, ze len otocite vieckom dolu a prikryjete dekou?

issabelll
23. okt 2017

Ja som len vriacou naplnila pohare a otocila...nic jej nie je klop klop

kratucka
23. okt 2017

no tak isto by som ju ani ja nejedla. môže sa ti zdať, že je pleseň len na povrchu, no isto je rozlezená po celom pohári :(