Pizza - cesto bez kysnutia

veronkaska
11. okt 2024

Dobrý deň,.prosím Vás o naozaj osvedčené cesto na pizzu bez kysnutia...nepečiem kysnuté koláče, vadí mi,že sa to cesto tak ťahá 🙈🙉😬.piecť pečiem piškótové koláče, hocičo dokážem upiecť, aj medové krémeše robím doma, ale chcem konečne vyskúšať pizza cesto a konečne spraviť domácu pizzu. Mám od kamošky recept, kde idú 3 kelimky jogurtu, 3 kelimky múky, 3 vajcia a trošku soli...robila som to dnes,. katastrofa...cesto v rúre a spravili sa mi v ňom 2 veľké bubliny, tie som prepichla a potom sa spravila jedna obrovská 😤 čiže nepodarok, cesto upečené nízke a husté 😤😬 skúšala som podľa tohto receptu ju robiť ešte keď som žila v De, dopadlo to takisto ako po rokoch dnes. Tak ja neviem,.či robím chybu, či prečo to už 2x dopadlo katastrofou. Prosím o poradenie

watermelon
11. okt 2024

Ja som raz piekla tieto mini pizze a boli dobre.
https://www.tinkinerecepty.sk/talianska-mini-pi...

beckinka
11. okt 2024

Môžeš kúpiť aj hotové cesto v Lidli alebo hotový korpus schar.

findomatej
12. okt 2024

@veronkaska ahoj, ja robím bez kysnutia, bez droždia. Mám to presne ako ty, pečiem hocičo , ale kysnuté nerada. Nám chutí také suchšie a chrumkavé a prikladám foto. Myslím, že podobné ako predomnou niekto pridal recept. Múku niekedy miešam na polovicu hladkú a polohrubú, olej klasický.

veronkaska
autor
13. okt 2024

@findomatej ďakujem,.zajtra hneď vyskúšam 😁 a plech zhruba taký klasický? A to sa na surové cesto dávajú hneď suroviny a tak sa to dáva do rúry? A rúru predtým vyhriať?

petus998
13. okt 2024

@veronkaska celý život som sa vyhýbala kysnutemu cestu teraz pečiem chlieb rožky za týždeň o prvého pečenia kvasenia kaiserky všetko len treba skúšať a skúšať raz sa to vidari

findomatej
13. okt 2024

@veronkaska ahoj, plech taký klasický väčší. Plech potriem olejom, ale nie úplne ku krajom. To treba nechať suché, aby sa tam cesto akoby prilepilo, keď budeš rukami rozťahovať po plechu. Cesto mi vymieša manžel vareškou (už to zvládol aj 10 ročný syn) a ja si naolejujem ruky a roztiahnem najprv cesto v rukách a potom na potretý plech olejom. Áno a no to roztiahnuté cesto rozotriem kečup, alebo paradajkovú omáčku a obloženie podľa chuti. Teplotu na rúre ako v recepte a dĺžka pečenia podľa potreby. My máme radi totálne chrumkavé 😁.
Dnes som našla podobné cesto na slané tyčinky - teda presne rovnaké prísady, ako v tomto recepte. Nám toto cesto veľmi vyhovuje 😉. Ale už sa mi stalo, že bolo rôzne,, tvrdé,, a zistila som, že záleží to od múky.

findomatej
13. okt 2024

@petus998 obdivujem všetkých, ktorí doma pečú pečivo. Ja som piekla obyčajné rožky iba raz - keď začal Covid, a boli hnusné. Mne smrdeli. Takže ste šikovné dámy, ktoré to dokážete. Ale ako píšeš, je to o skúšaní 😉.

yosi
13. okt 2024

Cesto na pizzu je to najľahšie. Normálne chlebové cesto. Na 1 kilo hladkej múky asi 600 ml vody. Do toho kvások (droždie, cukor, trocha vody), soľ a olej. Ideálne je robiť to deň vopred. Prípadne aj viac a dá sa zamraziť. Žiadne náhrady a "zaručené" uľahčovanie taký výsledok neprinesú

mima172
13. okt 2024

Vyskúšala som už veľa receptov na cesto na pizzu a rokmi sa mi tento osvedčil ako najlepší chutovo (a vyhovuje aj tvojej požiadavke na "nekysnutie").
https://dobrejedlo.pluska.sk/tipy-old/hrncekova...

yosi
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yosi
13. okt 2024

@veronkaska To sa vážne pýtaš? Recept na cesto som ti dal vyššie. Žiadnym iným 0j€b@m dobrú pizzu neurobíš. Keď máš cesto hotové, daj ho na dosku, rozdeľ ho na také časti zhruba po 220 gramov (asi vo veľkosti kajzerky). Z každej časti urob bochník a ešte nechaj pod utierkou chvíľu dokysnúť. Stačí 10 minút. Teraz pár rád...

1/ Kúp si normálny okrúhly plech na pizzu. Stojí to pár eúr. Taký ten s dierkami, ideálne čierny.
2/ Zober bochník a pekne ho naťahuj. Žiadne vaľkanie! Nie je to nič ťažké. Natiahnuť zhruba na veľkosť plechu, položiť na plech a prípadne dotvarovať. Cesto na plechu má byť tenké, až cez neho vidíš.
3/ Teraz ten základ. Neopováž sa viac dať kečup! Za to by malo byť väzenie už z princípu. Keď si lenivá si urobiť vlastný tomat, kúp aspoň pasírované paradajky, pridaj cukor kvôli kyslosti, soľ a oregano. Chvíľu povariť aby pekne zhustol.
4/ Na pizzu dávaš tomat, na tomat syr a až na syr dávaš šunku! Neopováž sa dať syr na šunku. Tak to robia len amatéri a ty nechceš byť amatérka, že nie?!
5/ Syr používaj kvalitný. 30-ku Eidam nechaj v obchode a s pečením pizze radšej ani nezačínaj
6/ A teraz to najpodstatnejšie... Pečieš pri čo najvyššej teplote (koľko tvoja rúra dá), zhruba 5-8 minút. Predpokladám, že nemáš kamennú pec, potom použi aspoň teplovzdušnú rúru.
7/ Kto mi teraz napíše, že treba piecť 20 minút pri 180 stupňoch, nájdem si ho a dostane motykou do čela!

findomatej
15. okt 2024

@veronkaska ahoj, ako sa ti darilo?