nenašla som tu žiadny receptík na takúto tortu, dnes mám za sebou nevydarené šlahanie a neviem nájsť nič poriadne osvedčené. Ak máte nejaké skúsenosti, grify, na čo treba obzvlášť pozor, tak sem s nimi prosím.
Mne sa dnes podarilo resp. nepodarilo toto....šlahala som nad parou bielka s pr. cukrom, písané bolo že 50 min. treba, aby boli bielka dobre prešlahané a jemné keď sa sušia a je nutné dodržať čas, lebo budú zvnútra gumové....
a mne prosím pekne sa po cca 30 min. akoby zrazili bielka a masa ostávala suchá, gumová, hrudkovitá a tvrdá, odstavila som to a ledva som to nastriekala na plech, no hrozné. Plnku som potom už ani nerobila.
šlahala som na min. ohni najmenšom a aj na najnižších otáčkach a dala na chviľku preschnúť no teplovzdušnej rúry.
Prosím o rady, recepty, najlepšie aj s fotopostupmi, kto máte overené. Ak viete poradiť, kde som urobila chybu, tak sem s ňou.
Príp. ak je tu niekde téma, tak ma presuňte, ja som zatiaľ nenašla, len marcipátnové torty...ďakujem
@zuzana030 nie som síce origoš cukrárka,ale pár zákuskov som už popiekla, a tiež také, pri ktorých je potrebné uvariť bielka s prášk.c. ...... ešte som nikde nepočula, že toto šlahanie má byť 50min.,hm....zvláštny recept...ved už po asi 10 min. šlahania nad parou je konzistencia bielok pripravená na dalšie použitie.....penovú tortu som ešte nerobila,ale viem, že po vyšlahaní nad parou, sa musí "cesto" sušiť v trúbe na nízkej teplote asi 20 min.
@zuzana030 chyba moze byt vselikde, vobec nie v Tebe.napriklad sa neodporuca pouzivat uplne cerstvo znesene vajicka, z domacich sa vraj robi lepsie ako z kupenych, ale tak zasa, ked nie je zdroj, co uz. Sarapatu Ti moze urobit aj cukor, najosvedcenejsi je korunny. Mozno ze si slahala prirychlo, treba slahat na najpomalsom stupni a fakt tych 40-50 minut a potom na 80stupnoch pri pootvorenej rure susit tak hodinku, hodinku a stvrt
@mimka11111
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=48574
tu som to vyčítala, akurát som mala menej bielkov a cukor práškový, ingrediencie som zase podla iného receptu mala
ale teda budem používať asi len ten korunný kryštálový a šlahať menej
tá pani to tam dosť zdôrazňuje, tak som sa nechala uniesť 😀 😀 😀
@aduskatt
tak potom možno bude záležať asi aj od počtu bielkov dlžka šlahania? ja som už dalej nešlahala, lebo baby keby ste videli, čo mne vzniklo z toho za oveľa menej min. , no som to stiahla z pary..
so sušením nemám žiadny problém, mám teplovzdušku
presne kôli tej gumovitosti som poctivo šlahala,
ak spätne premyslím, tak taká krásna pena mi bola cca po 15 min. a potom sa mi to zrážalo, masa ubúdala, spravili sa hrudky akoby sa mi to sušilo
asi bude problém, že som dala práškový cukor, lebo viac receptov, čo som teraz prešla, tak je písaný kryštál,
no a ja si vyberiem presne ten jeden recept s pr. 😀 😀
aduskatt a máš aj vyskúšané, že to tak dlho treba?
@zuzana030 ja robievam pavlovu tortu je to nieco podobne ako snehova . a potom robim snehove pusinky
ale zo skusenosti viem ze dlho sa nemozu miesat bileka nad parou lebo je to potom ako varene bielko s cukrom taky hnus :( a tie pusinka susim v rure prvych 5 min pri 100 C a potom stiahnem na 50 C cca na 3 hodinky
Ja robím sneh podľa tohoto
tortyodmamy.sme.sk/node/207708
@aduskatt
tak to je super, samé sladkosti 😀 😀
keby ste mali čas a kočky by pustili receptík, na 10 vajíčok, to by nám asi stačilo na takú stredne veľkú, že ako presne
by som bola rada...ak prihodíš potom recept
lebo keď ju mám skazenú vyhodiť, tak to je dosť peniažkov a chcem sa ju naučiť, lebo dcéra mi strašne lúbi penovú a mala až jednu 😀 😀 😀
tie poťahované tu na mk mám prekutrané, sú prenádherné všetky
@zuzana030 veru🙂 zijem tym🙂) mam cukrarsky eshop, popri tom vypekam tortusky a rypem sa v temach s receptami, radami a inspiraciami, aby nebola nuda, xixi.no, idem vyhrabat niekde v mojich veciach recept na 10 vajicok🙂 len najst to spravne miesto, kde hrabat.......asi uz aj moj notebook je chudacik presladeny.......same fotky a recepty ma ulozene v sebe🙂
@zuzana030 napriklad, toto je od jednej z nich Na 10 bielkov 700 g kr. cukru.
Plnka: 10 žĺtkov, 300 g pr. cukru, 150 varovej čokolády, 1/2 dcl čiernej kávy, 1 kakao a 500 g masla.
POSTUP PRÍPRAVY
Bielky šľaháme s cukrom nad parou mixérom na najpomalšom stupni. Mne to trvá cca 45 - 50 minút. Potom pomaly pridávať rýchlosť, až kým sneh nie je úlne tuhý. Dobu šľahania treba dodržať, pretože ja som si to chcela raz skrátiť a keď som pláty upiekla tak ostali gumové a nie krehunké. Vyšľahaný sneh dáme do zdobiaceho vrecúška. Na papier na pečenie si nakreslíme tvar torty. Vreckom nastriekame tortu. Mali by vísť štyri pláty. Na tri pláty urobíme ozdobné okraje - také pusinky, alebo vlnkovky a stred vyplníme. Štvrtý plat urobíme ozdobný.Ak nám ostane sneh môžeme urobiť malé pusinky, ktoré použijeme na ozdobu torty.
Dáme piecť na 10 minúť na 150 stupňov, potom teplotu znížime a sušíme 50 minúť na 120 stupňov. Ja to pekávam v teplovzdušnej rúre, tak je dobre dodržať asi skúsenosti s vlastnou rúrou. Pokial máte teplovzdušnú rúru, môžete dať piecť aj dva plechy naraz.Budete to mať upečené rýchlejšie.
Plnka:
Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom do tuha. Potom pridáme polámanú čokoládu, kávu a kakao. Necháme vychladnúť. Nezlaknite sa, zmes bude tuhá. Vyšľaháme maslo a studenú zmes pridávame. Opäť naplníme vrecko a plníme usušené bielkove pláty. Ja zvyknem krémom obkresliť snehové kraje a potom vo vnútri porobím len také hustejšie vlnovky, alebo čiary. Takto spájame všetky pláty. Vrchný ozdobný plát môžme dozdobiť krémom, prípadne pusinkami.
@aduskatt
veď toto... 😉 😉
ja som dnes zabila pol dňa a výsledok ochhhh
také som to mala tvrdé, že som to horkoťažko natlačila do tuby a strekla na papier, až 1 mi vyšiel a sú z toho také ako tie hnusné kupované pusinky....bleeee
sa ale teším na ďalšie šlahanie, budeme mať akurát jarmok, tak skúsim tento týždeň ešte...hehe
Ja sneh na pusinky NIKDY nemiešam nad parou. recept mám takýto: 5 bielkov, 200g kryštálového cukru, 150 g práškového cukru a 1 pl citronovej šťavy. Najskor urobím sneh, do ktorého postupne pridává kryšt cukor, potom postupne práškovy a citrón. Celé šľahanie trvá minimálne 15 minút. Robím to v kuchynskom robote. Výsledok bol vždy dobrý a to niesom pekárka.
@zuzana030 ahoj, ja som robila 3 týždne dozadu svoju prvú penovú a vyšla na moje prekvapenie na prvý pokus. Robila som podľa tohto receptu - fotopostup, kuk: http://tortyodmamy.sme.sk/node/207708
skús, určite sa aj tebe podarí 🙂
Taku penovu tortu som este nerobila. Ale po tom, co sme museli na tri krat piect sacherovu tortu(!) som zacala VAZIT vajicka, teda bielka a zltka. Profi recepty udavaju aj tak vahu, ine knihy minimalne velkost vajicka. A to treba dodrzat.
My kupujeme vajicka L az XL, a tie mali o tretinu(!!!) viac bielkov ako udane v recepte. My sme sli podla poctu vajicok a nevyslo. Potom sme ich vazili a vyslo to. (Piekli sme torty na svadbu, tak to muselo byt nie len jedle, ale aj pekne 😉)
Takze mozno bola chyba aj v nepomere ingrediencii...
kočky, další problémik, no neviem nikde zohnať ten korunný kryštýlový cukor, ako na potvoru, už som obehla všetky obchody, mám len ten modrý z kauflandu, majú len ten všade,
môžem aj ten použiť? chcem z 20 vajec robiť, tak to by ma šlahlo, keby to nevýjde... 😀 😀
@aduskatt
tak tortička hotová, ale žiadny zázrak 😀 😀 😀
robila som podla tvojho receptíku, cukor som nezohnala, tak som robila z považského, šlahala som poctivo 45 min. ale asi by stačilo 40min. potom mi to začala akoby usychať, tak som odstavila z ohňa,
sušenie v pohodičke, len sa mi tortička dosť polámala, tak asi na hrubšie ju natriem najbližšie, vyšli mi ale len 3 pláty,
aj to horkoťažko...
a plnka nám je strašne horká, neviem, či to urobila čokoláda alebo kakao, dala som holandské a strašne mi je to horké, uvidíme zajtra,
ak máte niekto nie horký krém, ale taký jemný , tak prosím doplňte....zatiaľ čo som našla, tak asi všetky by boli takého horké, ale viem, že sú aj jemnejšie plnky...kočky a ďakujem za rady, postúpila som o krok vpred... 😀 😀 😀 😀
Ahojte dievčatá, prosím o radu, už dlhšie sa mi nedarí penové-nie je pekné lesklé také matné a vrúbkové-cukor je roztopený ale keď plním do vrecúška tak je pena taká akoby bublinkavá! prosím o radu. Robím 7biel-490g kr.sweet family c.-šľahám asi tých 15min kým nie je teplé a neoddeľuje sa od strán......
Ahojte, pecie niekto penove torty v Trnave?
Ahojte ja by som sa chcela spýtať, či množstvo cukru pridaného do bielok treba striktne dodržiavať?
Ja som robila penovku prvý krát, dala som menej cukru, aby nebola taká sladká, sneh bol skvelý, aj sa perfektne usušil, bol chrumkavý. Hotovú penovku sme dali na noc do chladničky a na druhý deň bol sneh úplne zmäknutý, lepkavý. Tak či to je kvôli tomu množtvu cukru.
ďakujem!
@darina1952 tento mam aj ja
ahoj, sneh robim vždy podla jamieho olivera 🙂 Je dokonalý a vždy sa podarí 🙂 mňamky ...len si to daj do kruhu na peciacom papieri, alebo iný tvar ... tu je link...chce to trochu angličtiny 🙂 http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipe... odporúčam aj iné koláčiky...ta zimná zmrzlinová bomba bola coool mňam http://www.jamieoliver.com/recipes/category/cou... už sa tešim na vianoce