Ahojte, pred pol rokom mi umrel manžel. Žijem teda len z vdovského, sirotského a svojej výplaty. Mám jedného 5 ročného synčeka a chcem mu urobiť pekné Vianoce aj keď viem že to bude finančne ťažšie. Darčekov nebude mať veľa učím ho skromnosti a s rodinou sme si povedali že si tiež nebudeme dávať nejaké extra dary, vedia v akej som situácii. Chcela som sa opýtať mamičiek čo sa týka vianočného varenia a varenia medzi sviatkami máte nejaké tipy na chutné aj lacnejšie jedlá? Viem že tu už boli podobné diskusie, ale niečo čo máte doma overené , niečo čo vám chutí a nie je to finančne náročné. Alebo tipy na lacné koláče - nebudem piecť veľa ale aby sa malému rátalo. Pôjdeme aj na vianočné trhy, ale skôr zimné prechádzky mestom pozrieť výzdobu , do lesa ...ďakujem za všetky tipy a rady a želám krásny december.
Koláčik mu urob taký, aký má najradšej. Však dvaja zjete ledva jeden plech, ak vôbec. A čo sa týka lacnejších jedál, moje deti by jedli obyč.pečené zemiaky každý deň, ryžu na mäsko a šťave, ale napr. ani kapustnica veľa nestojí.
Medovníčky si spolu ozdobte 🙂 veď netreba toho veľa. Hera bola v tescu aj v akcii teraz za 66c, a tak podľa akcie nakupovať a variť to čo máte radi. Prípadne ísť na sviatky aj k mame...aby ste neboli prvé Vianoce sami smutní doma.. 🙁
Asi by som šla do šošovicovej polievky so zemiakmi. Šošovica a 2kg zemiakov nestojí veľa. Par dáš do polievky a ostatné do šalátu. Teraz je v kauflande aj v akcii Majonéza za 2€, ale my robíme roky s bielym jogurtom a je to lacnejšie aj chutnejšie a zdravšie. Alebo pečene zemiaky.. Rezne kuracie a rybu kúpiť v akcii.
Sledovať letáky a kupovať postupne 🙂
A malý zje vôbec šalát? U nás ho napr deti ani nezjedia tak ten by som ani nerobila
skromnejsie zijeme viaceri ...ja kupujem dcerke aj veci z bazaru, tam sa usetri dost penazi.
a Varim na viac dni. a neprejedame sa.
Kupujeme vsetko v akcii, postupne, napr kapustnicu sice bude mat 6 litrov ale na tyzden to bude jedlo. ( maso a klobasa v akcii, kupene, aj susene slivky plus nase nazbierane, olej v akcii)
peciem doma, nekupujem drahe kolace.
Keď boli deti male tak som im robila file a zemiakovu kašu. Neviem ake jedla mavate na stedrovecernom stole ale u nas sa je kapustnica a kapor so salatom a mame toho na cele sviatky a to nas je doma na Vianoce sedem. A co sa tyka kolacov, u nas je toho vzdy vela, lebo preciem ja, mama aj sestra a spolocne dame na sviatocny stol kedze sme spolu ale uprimne u deciek idu najviac medovniky tazke pre dvoch ked spravíš dva plechy tak mate na maskrtenie pocas celych sviatkov.
v tomto veku syn zjedol len kuracie prsia so zemiakmi/ryzou, nic z typickych vianocnych jedal nechcel, taze by som sa prisposobila...z kolacov najlepsie perniky, to sa da jest tyzdne...na ranajky a vecere vianocku s maslom a dzemom, zeleninovu polievku s haluskami, kase, proste vobec by som neriesila tradicne jedla, ale ty ho poznas lepsie
my varíme kapustnicu. Dáš jednu klobásku, kúsok udeného mäska ( ja kupujme u mäsiara cca 0,5 kg - 4 E), 1 smotana, kyslá kapusta a zahustiť trochou múky. Filé vieš kúpiť aj v akcii 4 kocky by vám mali stačiť a to stojí cca od 2 e-4 E. Vybav si klub kartu tesca, kaufland, lidl plus a vyslovene pozrieť letáky a tak ísť na nákup. Zemiakový šalát nie je drahý ( ja majonézu robím doma - 1varené vajíčko, 1dl vareného mlieka a rozmixovať postupne pridať olej. ) Ak nemáte radi, tak varené zemiaky alebo pečené. Z ovocia - jablká, hrušky, mandarínky po pár kusoch, aby sa nepokazilo, koláč jeden, ktorý máte radi. nemusí byť plnkový, stačí aj z kyslého mlieka. Isto koláče nekupuj, výjdu drahšie. My sme teda boli 3 deti, otec zomrel keď som mala 6, brat 5 a tretí bol na ceste). Nikdy nám nič nechýbalo. koniec koncov tie jedlá nie sú drahé a my sme ich jedli aj 5 dní 🙂
no myslim, ze vianocne jedla vseobecne nie su drahe. vychadzaju z tradicnej kuchyne, ktoru jedli chudobni ludia, sedliaci.
-Kapustova polievka
-bobalky s makom
-niekde sa je sosovica, alebo hubova omacka /macanka/
-ryba - dnes je to sice uz drahsie ako kedysi, ale maly kusok pre dve osoby nevyjde vela, --- zemiakovy salat nie je stara tradicia, skor zvyk poslednych desatroci.
Kedysi ludia vianoce , hlavne stedry den brali ako postny, okrem ryby sa nejedlo ziadne maso, cize ziadne rezne a klobasy v kapustnici. Caste boli kase, pohanka, jednoduche kysnute kolace s lekvarom ci tvarohom. Medovniky jedli len bohatsi.
a darčeky nájdješ aj tu na bazári. Napr. lego, autíčko, oblečenie. Pekne zabaľ. Ja dcére aj teraz kúpim veci na bazári. Nemám s tým problém.
Medovníčky. Vieš ich ozdobiť na viac spôsobov a bude to vyzerať pestro. Môžeš nimi ozdobiť aj stromček. A varenie ? No myslím iba klasika kapustová polievka, ryba, príloha podla chuti. Vianočné oplátky. Vianoce nie sú o poprehýbaných stoloch.
@michelle567 rodičov už tiež nemám a so svokrovacami máme taký vlažný vzťah..
Ved po troske.A syncekovi kup tu z bazarika nieco,v takom veku to urcite neriesi co je odkial,potesi sa comukolvek.
Ahoj, napis mi spravu, poslem ti darcek pre maleho.
ahoj ak by si bola z BA donesiem ti pre maleho nejaku hracku.. my ich máme velmi vela nepovsimnute.. bez poskodeni .. kludne napis.. moj maly ma 6 rokov
Autorka, napíš odkiaľ si. Niečo ti pre synčeka pošleme❤️
Tento mesiac máš mať +vianocny zo SP.
Koláčik jednoduchý perník s coko polevou + závin....
Suché linecké a šuhajdy..niečo čo mate radi...
Uvarila by som hubovú polievku, filé Nowaco je akcia, na masle +zemiaky, kompót.
Prvý sviatok vianočný vývar, kuracie na prírodno, ryža.
Druhý sviatok vianočný buď dojedate, alebo urob rezniky....
Autorka aj ja sa rada pridam, posli adresu do spravy, radi nieco posleme 🙂
Môj 5 ročný nezje šalát, čiže bude mať rezne s varenými zemiakmi. Čo sa týka darov, netuší ešte ich hodnotu, nevníma rozdiel medzi lacnejším autíčkom a drahým zberateľským kúskom, pochopiteľne. Minulý rok som objavila na Martinuse "knihovrátok", tak som mu kúpila odtiaľ knižky s druhou šancou, jednoduché farebné encyklopédie (taká sada) a jedna vyšla na 4 eura cca? Nevidím zmysel v tom, aby som dávala peniaze na full novú za 15.
Aj ja sa rada pridám k pomoci a niečo pošlem 😊.
Prepáč, ale ste 2. Máš vdovský, sirotský a svoj plat. K tomu si dostala alebo dostaneš vianočny vdovsky 339€ . Už len z toho vianočneho vdovskeho vieš pre 2 spravit krásne vianoce.
Práve typické vianočné menu patrí k tymrnrj finančne náročným, detto typické vianočné koláčiky ako linecké a medovníčky.
Ale ved klasicke vianocne jedla nie su drahe… pokial toho nerobis ako pre armadu, ale v mnozstve ako bezne varis, tak to nepocitis ako vydavok navyse. Aj kolaciky sa daju lowcost pripravit, nejake susienky a medovniky, to kludne aj viac a dlhsie ostane. Najvacsia polozka su darceky a dekoracie, dekoracie si mozte vyrobit, a darceky ako vravis nebudete nejako extra prehanat 🙂 podla mna to mate v klude, hlavne sa nestresuj, dolezite je aby ste stravili pekny spolocny cas 🩵
My varime to, co aj zjedia deti. Uz len kvoli casu a nalade. Cize vyvar, ryba, peceny zemiak. Vsetci budú spokojní, o to ide nie...a viac casu na travenie ho s detmi. Kolac aky ma dieta rado, u nas to bude napr babovka 🙈 na co piect, aby to schlo...alebo kysnutý coko zavin. Vynimka su akurat medovniky, ale to kvoli tomu, že sa robia spolu, ozdobuju a kedze ich skoro nema kto jest, tak množstvo je mini porcia len. Ak urobíš viac, mozes aj do mrazaku niecoho dat a mas vystarane na inokedy. To len tak pomimo.
A myslim, ze dieta si vobec nevsimne rozdiel, bude mat co ma rado, bude spokojne. Drzim palce
Kapustnica, filé so zemiakmi, linecké pečivo, medovníky... Lacnejšie už asi nič nie je 🫣
Napíš adresu, pošlem tebe kozmetiku, mám toho veľa, ja som maniak, nestíham to míňať
My máme šošovicovu polievku mliečnu, jednoduchý zemiakový šalát, ryba na masle, 2 druhy suchych koláčikov...
Vianoce nie sú o veľa darčekoch, prejedania sa ...ale byť spolu, zdraví, nerozhadane rodiny...
Medzi sviatkami varím to čo obvykle cez rok
Prajem vám pekné Vianoce 🎄