Pekné ale skromné Vianoce - chutné a lacnejšie jedlá

11. dec 2024

Ahojte, pred pol rokom mi umrel manžel. Žijem teda len z vdovského, sirotského a svojej výplaty. Mám jedného 5 ročného synčeka a chcem mu urobiť pekné Vianoce aj keď viem že to bude finančne ťažšie. Darčekov nebude mať veľa učím ho skromnosti a s rodinou sme si povedali že si tiež nebudeme dávať nejaké extra dary, vedia v akej som situácii. Chcela som sa opýtať mamičiek čo sa týka vianočného varenia a varenia medzi sviatkami máte nejaké tipy na chutné aj lacnejšie jedlá? Viem že tu už boli podobné diskusie, ale niečo čo máte doma overené , niečo čo vám chutí a nie je to finančne náročné. Alebo tipy na lacné koláče - nebudem piecť veľa ale aby sa malému rátalo. Pôjdeme aj na vianočné trhy, ale skôr zimné prechádzky mestom pozrieť výzdobu , do lesa ...ďakujem za všetky tipy a rady a želám krásny december.

marcellka32
11. dec 2024

My máme šošovicovu polievku mliečnu, jednoduchý zemiakový šalát, ryba na masle, 2 druhy suchych koláčikov...
Vianoce nie sú o veľa darčekoch, prejedania sa ...ale byť spolu, zdraví, nerozhadane rodiny...
Medzi sviatkami varím to čo obvykle cez rok
Prajem vám pekné Vianoce 🎄

ina2405
11. dec 2024

Koláčik mu urob taký, aký má najradšej. Však dvaja zjete ledva jeden plech, ak vôbec. A čo sa týka lacnejších jedál, moje deti by jedli obyč.pečené zemiaky každý deň, ryžu na mäsko a šťave, ale napr. ani kapustnica veľa nestojí.

michelle567
11. dec 2024

Medovníčky si spolu ozdobte 🙂 veď netreba toho veľa. Hera bola v tescu aj v akcii teraz za 66c, a tak podľa akcie nakupovať a variť to čo máte radi. Prípadne ísť na sviatky aj k mame...aby ste neboli prvé Vianoce sami smutní doma.. 🙁

lucia13022023
11. dec 2024

Asi by som šla do šošovicovej polievky so zemiakmi. Šošovica a 2kg zemiakov nestojí veľa. Par dáš do polievky a ostatné do šalátu. Teraz je v kauflande aj v akcii Majonéza za 2€, ale my robíme roky s bielym jogurtom a je to lacnejšie aj chutnejšie a zdravšie. Alebo pečene zemiaky.. Rezne kuracie a rybu kúpiť v akcii.
Sledovať letáky a kupovať postupne 🙂

michelle567
11. dec 2024

A malý zje vôbec šalát? U nás ho napr deti ani nezjedia tak ten by som ani nerobila

bublinka1426
11. dec 2024

skromnejsie zijeme viaceri ...ja kupujem dcerke aj veci z bazaru, tam sa usetri dost penazi.

a Varim na viac dni. a neprejedame sa.

Kupujeme vsetko v akcii, postupne, napr kapustnicu sice bude mat 6 litrov ale na tyzden to bude jedlo. ( maso a klobasa v akcii, kupene, aj susene slivky plus nase nazbierane, olej v akcii)

peciem doma, nekupujem drahe kolace.

renka30
11. dec 2024

Keď boli deti male tak som im robila file a zemiakovu kašu. Neviem ake jedla mavate na stedrovecernom stole ale u nas sa je kapustnica a kapor so salatom a mame toho na cele sviatky a to nas je doma na Vianoce sedem. A co sa tyka kolacov, u nas je toho vzdy vela, lebo preciem ja, mama aj sestra a spolocne dame na sviatocny stol kedze sme spolu ale uprimne u deciek idu najviac medovniky tazke pre dvoch ked spravíš dva plechy tak mate na maskrtenie pocas celych sviatkov.

mabenn
11. dec 2024

v tomto veku syn zjedol len kuracie prsia so zemiakmi/ryzou, nic z typickych vianocnych jedal nechcel, taze by som sa prisposobila...z kolacov najlepsie perniky, to sa da jest tyzdne...na ranajky a vecere vianocku s maslom a dzemom, zeleninovu polievku s haluskami, kase, proste vobec by som neriesila tradicne jedla, ale ty ho poznas lepsie

btus
11. dec 2024

my varíme kapustnicu. Dáš jednu klobásku, kúsok udeného mäska ( ja kupujme u mäsiara cca 0,5 kg - 4 E), 1 smotana, kyslá kapusta a zahustiť trochou múky. Filé vieš kúpiť aj v akcii 4 kocky by vám mali stačiť a to stojí cca od 2 e-4 E. Vybav si klub kartu tesca, kaufland, lidl plus a vyslovene pozrieť letáky a tak ísť na nákup. Zemiakový šalát nie je drahý ( ja majonézu robím doma - 1varené vajíčko, 1dl vareného mlieka a rozmixovať postupne pridať olej. ) Ak nemáte radi, tak varené zemiaky alebo pečené. Z ovocia - jablká, hrušky, mandarínky po pár kusoch, aby sa nepokazilo, koláč jeden, ktorý máte radi. nemusí byť plnkový, stačí aj z kyslého mlieka. Isto koláče nekupuj, výjdu drahšie. My sme teda boli 3 deti, otec zomrel keď som mala 6, brat 5 a tretí bol na ceste). Nikdy nám nič nechýbalo. koniec koncov tie jedlá nie sú drahé a my sme ich jedli aj 5 dní 🙂

negymama
11. dec 2024

no myslim, ze vianocne jedla vseobecne nie su drahe. vychadzaju z tradicnej kuchyne, ktoru jedli chudobni ludia, sedliaci.

-Kapustova polievka
-bobalky s makom
-niekde sa je sosovica, alebo hubova omacka /macanka/
-ryba - dnes je to sice uz drahsie ako kedysi, ale maly kusok pre dve osoby nevyjde vela, --- zemiakovy salat nie je stara tradicia, skor zvyk poslednych desatroci.

Kedysi ludia vianoce , hlavne stedry den brali ako postny, okrem ryby sa nejedlo ziadne maso, cize ziadne rezne a klobasy v kapustnici. Caste boli kase, pohanka, jednoduche kysnute kolace s lekvarom ci tvarohom. Medovniky jedli len bohatsi.

btus
11. dec 2024

a darčeky nájdješ aj tu na bazári. Napr. lego, autíčko, oblečenie. Pekne zabaľ. Ja dcére aj teraz kúpim veci na bazári. Nemám s tým problém.

cecilia29
11. dec 2024

Medovníčky. Vieš ich ozdobiť na viac spôsobov a bude to vyzerať pestro. Môžeš nimi ozdobiť aj stromček. A varenie ? No myslím iba klasika kapustová polievka, ryba, príloha podla chuti. Vianočné oplátky. Vianoce nie sú o poprehýbaných stoloch.

autor
11. dec 2024

@michelle567 rodičov už tiež nemám a so svokrovacami máme taký vlažný vzťah..

maminkadeticiek
11. dec 2024

Ved po troske.A syncekovi kup tu z bazarika nieco,v takom veku to urcite neriesi co je odkial,potesi sa comukolvek.

elzena2
11. dec 2024

Ahoj, napis mi spravu, poslem ti darcek pre maleho.

mirola
11. dec 2024

ahoj ak by si bola z BA donesiem ti pre maleho nejaku hracku.. my ich máme velmi vela nepovsimnute.. bez poskodeni .. kludne napis.. moj maly ma 6 rokov

ina2405
11. dec 2024

Autorka, napíš odkiaľ si. Niečo ti pre synčeka pošleme❤️

brendaa
11. dec 2024

Tento mesiac máš mať +vianocny zo SP.
Koláčik jednoduchý perník s coko polevou + závin....
Suché linecké a šuhajdy..niečo čo mate radi...
Uvarila by som hubovú polievku, filé Nowaco je akcia, na masle +zemiaky, kompót.
Prvý sviatok vianočný vývar, kuracie na prírodno, ryža.
Druhý sviatok vianočný buď dojedate, alebo urob rezniky....

129oveciek
11. dec 2024

Autorka aj ja sa rada pridam, posli adresu do spravy, radi nieco posleme 🙂

oblecenie99
11. dec 2024

Môj 5 ročný nezje šalát, čiže bude mať rezne s varenými zemiakmi. Čo sa týka darov, netuší ešte ich hodnotu, nevníma rozdiel medzi lacnejším autíčkom a drahým zberateľským kúskom, pochopiteľne. Minulý rok som objavila na Martinuse "knihovrátok", tak som mu kúpila odtiaľ knižky s druhou šancou, jednoduché farebné encyklopédie (taká sada) a jedna vyšla na 4 eura cca? Nevidím zmysel v tom, aby som dávala peniaze na full novú za 15.

tamitamitami
11. dec 2024

Aj ja sa rada pridám k pomoci a niečo pošlem 😊.

lalenka33
11. dec 2024

Prepáč, ale ste 2. Máš vdovský, sirotský a svoj plat. K tomu si dostala alebo dostaneš vianočny vdovsky 339€ . Už len z toho vianočneho vdovskeho vieš pre 2 spravit krásne vianoce.

elzena2
11. dec 2024

@lalenka33 len ty nevies, aké má alebo mala nedavno vydavky, takže tvoj vypocet, aký ma prijem, nehovori nič o tom, koľko si môže dovolit vyclenit na Vianoce.

lalenka33
11. dec 2024

@elzena2 ako píšem vyššie už len z toho vianočného vdovského , ktorý je bonus navyše si môže dovoliť pekné vianoce pre 2. Fakt toho 1 žena a jedno 5 ročné dieťa veľa nepotrebuje. Myslím si, že je veľa slobodných matiek, ktoré zďaleka nemajú 3 príjmy plus vianočny bonus.

abbey1
11. dec 2024

Práve typické vianočné menu patrí k tymrnrj finančne náročným, detto typické vianočné koláčiky ako linecké a medovníčky.

vanilkovazmrzka
11. dec 2024

Ale ved klasicke vianocne jedla nie su drahe… pokial toho nerobis ako pre armadu, ale v mnozstve ako bezne varis, tak to nepocitis ako vydavok navyse. Aj kolaciky sa daju lowcost pripravit, nejake susienky a medovniky, to kludne aj viac a dlhsie ostane. Najvacsia polozka su darceky a dekoracie, dekoracie si mozte vyrobit, a darceky ako vravis nebudete nejako extra prehanat 🙂 podla mna to mate v klude, hlavne sa nestresuj, dolezite je aby ste stravili pekny spolocny cas 🩵

pralinka86
11. dec 2024

My varime to, co aj zjedia deti. Uz len kvoli casu a nalade. Cize vyvar, ryba, peceny zemiak. Vsetci budú spokojní, o to ide nie...a viac casu na travenie ho s detmi. Kolac aky ma dieta rado, u nas to bude napr babovka 🙈 na co piect, aby to schlo...alebo kysnutý coko zavin. Vynimka su akurat medovniky, ale to kvoli tomu, že sa robia spolu, ozdobuju a kedze ich skoro nema kto jest, tak množstvo je mini porcia len. Ak urobíš viac, mozes aj do mrazaku niecoho dat a mas vystarane na inokedy. To len tak pomimo.
A myslim, ze dieta si vobec nevsimne rozdiel, bude mat co ma rado, bude spokojne. Drzim palce

dominikamacakova
11. dec 2024

Kapustnica, filé so zemiakmi, linecké pečivo, medovníky... Lacnejšie už asi nič nie je 🫣

marcellka32
11. dec 2024

Napíš adresu, pošlem tebe kozmetiku, mám toho veľa, ja som maniak, nestíham to míňať