Pečeňová diéta u dieťaťa - jedlo do školy

22. aug 2022

Ahojte syn stredoskolak ma mononukleozu musi 2mesiace drzat pecenovu dietu doma sa to da ale co do skoly?mava aj 8hodin bol zvyknuty aj na 4oblozene zemle plus si kupil niekedy rychli obed mekac ,pizza,kebab ked mali vela hodin kedze v skole obedy nemaju,ja fakt neviem comu dat do skoly kedze ziadne udeniny ani vela peciva nesmie

liloastitch
22. aug 2022

Ja mám pečeňovu diétu a na desiatu si miesto pečiva dávam krehký chlebík, k tomu vhodnú zeleninu, lučinu, kuraciu šunku, vajce, takto mi to odporučila pani čo mi pomáhala zostaviť jedálniček. Občas nátierky z kuracieho mäsa, alebo nejaké zeleninové šaláty.

veselo_neveselo
22. aug 2022

Studeny zeleninovy salat, s amarantom, alebo quinoou, pripadne bulgurom, ked moze. Alebo cestoviny ako zaklad, ked moze. A na to zeleny salat (spenat, rukola?), a nieco z dalsej zeleniny, ktoru moze: rajciny, paprika, kalerab, brokolica, fazulky. Vajce na tvrdo na to, alebo iny protein navrch co moze.
Do obedovej zatvaracej mis(k)y a je to. Ak potrebuje dresing, tak podla toho co moze jest.
Dalsia moznost je zemiaky alebo bataty, nasucho upecene cele, a na ne topping, podla toho co moze. Prave bataty su super aj studene, vyzivne a ze sa aj naje.
Ryzu s tofu a zeleninkou tiez, aj na studeno je to fajn. Pozor na sojovku, ak vies kupit bez soli, tak tu, alebo potom s arasidovou omackou, alebo inou.
Chlebik (podla toho aky a ci moze) s roznymi orechovymi maslami - arasidove, mandlove.
Salatove wrapy - velky list salatu, donho zabalit, co moze - a supnut do krabicky.

Ale aj podla toho, kvoli comu potrebuje mat tuto dietu - mas zoznam potravin? Mate nejake specificke naroky na dietu, alebo vam len povedali ze "pecenovu "? Lebo v tom pripade asi zdrava strava staci - pytala si sa na detaily?
Mate davat pozor na vela vlakniny? To bude pristup iny. Zelenina robi problem?
Ja by som vyradila uplne vsetky masa, maslo, mlieko, a presla len na zeleninu. A ovocie.

autor
22. aug 2022

@veselo_neveselo syn už bol u dr.sam má 19 a jediné čo povedala že nemá jesť vysmazane,pečené .a mastné a má jesť tvaroh.ma zvýšené pečeňové testy kvôli mononukleóze.on už je teraz dosť chudý má 180 a 60kil.tak po tejto diéte bude kosť a koža,podvyživeny bude,najhoršie je že jemu to ani nechutí jesť takáto strava.robim mu aspoň kuracie morčacie .rizoto .krémové polievky zeleninové.zemiaky.cestoviny s tvarohom.kupujem vegánske nátierky ale do školy to bude zložitejšie keď ma do pol 4vyucovanie

kacena4
22. aug 2022

sak bal mu tie 2 mesiace obedar a nech sa tam naje, predavaju aj termo obedare. ja mam alergiga a takto posielam dieta s obedarom do skoly