Pečenie týždeň pred Vianocami

sisska96
16. dec 2024

Zo zvedavosti, tí ktorí si upečú krémové zákusky a nepečené koláče vyše týždeň pred Vianocami, ako bude chutiť cez sviatky? To sa nepokazí? Takéto koláče robím deň/2 pred Vianocami, však tam je maslo, mlieko, alebo varený krém

dskjhfdlkdjhl
16. dec 2024

@sisska96 Myslim, ze kremove a nepecene nikto nerobi tyzden dopredu, zvycajne pecu tie suche a tie su bez problemov.

sisska96
autor
16. dec 2024

@dskjhfdlkdjhl robia. Akurát pozerám v skupine na FB že guličky, suhajdy, košíky, s krémom plnené koláče majú hotové a týždeň stojí na balkóne alebo v chladničke.
Nejaké suché už mám aj ja. Ale iné nie

patka06
16. dec 2024

Nepečieme týždeň dopredu, ale zákusky v chlade v pohode týždeň vydržia, teda ak sa dovtedy nezjedia.
Krémové zákusky a torty by mali pred jedením aspoň deň odstáť, aby sa chute spojili.

viestta
16. dec 2024

Ja si napeciem korpusy na kremove vopred. Medove platy sa piekli v sobotu. Plnim ich den, dva pred sviatkami
Ale ak ta zaujime preco to robia, vsak sa nehanbis ist s kozou na trh a priamo sa spytaj tych co to robia.

ivik4
16. dec 2024

Ja som dnes tiez zazrela nejaky
Predpokladam ze to nemaju priamo na Vianoce ale na teraz

gribka1
16. dec 2024

My robíme pár dní pred vianocami, aby aspoň suché vydržali aspoň do nového roku. Krémové zjeme za pár dní, neskladujeme.

sisska96
autor
16. dec 2024

@viestta pýtala... no zevraj v chladničke vydrží 2 týždne.

viestta
16. dec 2024

@sisska96 maslovy krem bez pudingu v pohode vydrzi. Tam sa nema co pokazit.

abbey1
16. dec 2024

@sisska96 Osobne by som týždeň staré zákusky, či už krém či cesto, nejedla. Však si urobím vtedy, ked ich potrebujem. Tiež mi niekedy rozum stojí, čo si ľudia schopní zjesť. Suché koláče je niečo iné. Ale krémové, aj medové platy, šuhajdy a tak? Ďakujem, nie.

sisska96
autor
16. dec 2024

@abbey1 ani ja by som nezjedla. Už po 4, 5 dní cítiť ze to je také nie moc chutné

tiezjedna
16. dec 2024

@sisska96 ja takéto koláče nepečiem, takže neviem 🙂) a rozhodne by som týždeň či viac staré krémové koláče nejedla. Je to na nich cítiť, že už nejaký "stoja"

abbey1
16. dec 2024

@sisska96
@tiezjedna Presne, nemusia byť pokazené, ale i to maslo, krém chytia pachuť. A o mäkkom ceste už ani nehovorím.

fineta
16. dec 2024

Tiež sa nad týmto zamýšľam, ale neriešim, každý podľa svojho gusta. My sme dnes zahajili pecenie, ale napríklad také kokosové pusinky naplnim az v nedelu, a podobne ďalšie maizenove koláčiky pooblievam čoko až tesne pred sviatkami. Akurát makové linecké sú dokoncene. Zakusky upečiem v pondelok. Pečenie si vzdy nechavam ako posledne. Ale to je psychohygiena. Objednať si zákusky - ani Vianoce by som nemala.😁😁🫢

ukulela
16. dec 2024

tak ja som vcera robila marlenku. ale pochybujem, ze vydrzi do vianoc 🙂 ale na nej sa naozaj nema co pokazit. medove platy su trvanlive ...
suhajdy nerobim, ale tiez by som asi nemala problem ich robit skor. ja mam hotove akurat medovniky, tie ale este budem zdobit/plnit a linecke ...

ukulela
16. dec 2024

@fineta makove linecke, uz viem, co som chcela 🙂 diky za pripomenutie 🙂

fineta
16. dec 2024

@ukulela no, malinovym džemom plnené 😁... A marlenku mám tiež v pláne 😁

betulinka1
16. dec 2024

@sisska96 osobne zacnem piecť v sobotu prve kolo. Ja nemam rada ostate veci tyzden. Ved pernicky alebo cokolvek spravim hocikedy aj cez sviatky. Mam rada cerstve. Ale pre mna za mna, nech niekto pečie aj v novembri. Kym to nemusim jest ja. 😉

lasona
16. dec 2024

Mne to tiež pride staré. Upečiem ak tak pondelok , ale možno ani piecť nebudem. A si zober také zeny co majú napiect aj 80 krabíc. Kedy to pečú? Mne to príde proste staré, neviem si pomoct

sense
16. dec 2024

A inak neviem čo sa môže na suhajdach pokaziť ak sú robené týždeň dopredu a skladované v chlade. Ja ich síce nerobím, robievam si reeses a mám ich kľudne aj týždeň dva v chladnicke a teda nič na nich necítiť.

nafka0483
16. dec 2024

Minule v teme o vareni pisalo plno zien, ze varia kazdy den cerstve, lebo ohrievane jedlo nezjedia. Ale kolace napecene pomaly dva tyzdne vopred ocividne nevadia 😂

marca12
16. dec 2024

@sisska96 Moja svokra tiez takto pecie a mam problem sa ponuknut,ked viem v akom predstihu pecie aj kremove,plnkove kolace.

patka06
16. dec 2024

Záleží na tom, aké krémové.
Kvalitný maslový krém vydrží aj týždeň v chlade
Krém s mascarpone, ten nie

sisska96
autor
16. dec 2024

@patka06 Maslový a kvalitný? To je aký?

sisska96
autor
16. dec 2024

@nafka0483 Však to :D a teraz dvojtýždňové krémové koláče sú fajn 😂

patka06
16. dec 2024

@sisska96 Krém, kde základom je maslo vyšľahané s cukrom

sisska96
autor
16. dec 2024

@patka06 nooooo ale to je trvanlivé ? Ja neviem či by som zjedla po týždni

paradajkova
16. dec 2024

Ja si myslim, ze to je zvyk. Kedysi sa zacinalo piect 3 tyzdne pred Vianocami a jedlo sa to do troch kralov. Najprv sa popieklo suche a tyzden pred vianocami sa zacalo plnit. Muselo sa stihnut 20 druhov kolacov, to za vikend jednoducho nejde.

Mne to uz tiez pride divne, suche zacinam piect teraz a kremove si nieco urobim buduci vikend.

Ale zas kupovane zakusky od cukrarok, tam byva odber okolo 21-22 co uz maju vsetko pripravene aj kremove. Cize museli zacat skorej aj kremove a do vianoc to uz ma minimalne 4-6 dni. A kopec kupnych suchych veci, ako napriklad piskoty, rozne maslove susienky maju zaruku niekolko mesiacov a nieje tam ziadny konzervant v zlozeni.

sense
16. dec 2024

@sisska96 tak na masle sa nemá čo pokaziť za týždeň.

simca06022011
16. dec 2024

no ja neviem, ja som jedla kopu kolacov aj odstatnych a mne ani tie vraj trvanlive odstate nechutia, je to napachnute, nechutne podla mna. Chapem, suche veci, lepence lekvarove.. ale nic kremochve, co ma byt chladene = pre mna nie je trvalive.
Ale ak to ma niekto rad, nech robi.. moj chlap dnes papuloval,ze kedy ideme piect (akoze ja s dcerou), ... lebo idu sa uz u neho v rodine zodrat pecenim (a polovica sa vyhodi po vianociach) a on uz by vyjedal.. Ma smolu, zaciname az v piatok :D

patka06
16. dec 2024

@sisska96 Jasné, že je. Na masle sa nemá čo pokaziť.