Milé mamičky,
v tomto fóre môžete nájsť tie najlepšie recepty zo skupiny Pečenie je radosť, ktorú spravujem ja, Ambasádorka Hery, Elena.
Zhromažďujeme to najlepšie z najlepšieho, aby mal každý z vás prístup k chutným a zaujímavým receptom, ktoré môžete s láskou pripravovať svojej rodinke.
Aké recepty tu nájdete?
Najlepšie recepty týždňa, medzi ktorými sa dokonca objavia aj Najlepšie recepty mesiaca, ktoré nájdete aj na koníkovskom Facebooku. Jednoducho, to najlepšie z najlepšieho.
Každý recept v tomto fóre je vyskúšaný, premyslený a doslovne „vychytaný“, aby bol čo najchutnejší a najlepší, a to aj vďaka Here, s pomocou ktorej sú vykúzlené a nachádza sa v každej dobrote. Na jednom mieste nájdete všetky potrebné informácie - názov receptu, zoznam použitých ingrediencií, postup prípravy, výnosnosť (koľko kusov urobíte z daného množstva), veľkosť plechov či nádoby, krásne fotografie a samozrejme - slovo každej ocenenej pekárky na záver.
Dobrú chuť a veríme, že sa za každou dobrotou len tak zapráši.
Pridajte sa do skupinky: https://i.modrykonik.sk/skupina_hera
Všetky informácie o Here: http://www.peceniejeradost.sk/
Vaša Hera, Elena a Modrý koník
Orechové laskonky.
Z uvedeného množstva urobíte cca 50ks laskoniek.
Snehové cesto:
6ks vaječný bielok
330g cukor kryštáľ
100gcukor práškový
160g mleté orechy vlašské
Krém:
250g Hera maslová
50ml káva mletá zrnková
50ml teplé mlieko
200g cukor mletý (práškový)
20g múka hladká
Bielky s kryštáľovým cukrom vyšľaháme nad parou do tuhej peny, asi 10 minút. Necháme bokom mierne vychladnúť. Jemne pomleté orechy zmiešame s mletým cukrom a postupne opatrne primiešavame do snehu. Formu je dobré potrieť olejom, aby sa nám na ňu nelepilo cesto. Priložíme formu a lyžicou orieškový sneh kôpkujeme do otvorov. Dnom lyžice kôpky pritlačíme na papier. Stierkou uhladíme podľa šablóny a prebytočné cesto vrátime stierkou nazad do misky. Formu zľahka nadvihneme, opatrne najskôr z jednej strany, aby laskonky postupne od formy odpadávali. Rúru predohrejeme na 130 stupňov, vložíme do nej plech. Laskonky trochu naskočia, pečieme asi 15 minút. Potom teplotu znížime na 80 stupňov a necháme ich dosušiť pri mierne otvorených dvierkach rúry, asi 30 minút. Ak by laskonky ešte neboli suché a nešli ľahko odlepiť, tak ich ešte chvíľu dosušíme.
Pripravíme si krém tak, že do hrnca dáme skaramelizovať 4 polievkové lyžice mletého cukru . Prilejeme pol deci uvarenej zrnkovej kávy a pol deci mlieka a privedieme k varu. Prisypeme hladkú múku, uvaríme hustejší puding, ktorý za občasného premiešavania necháme vychladnúť. Zmäknutú Heru maslovú vyšľaháme do peny so zvyšným cukrom a postupne prišľahávame studený puding. Nachystáme si upečené laskonky. Rozložíme ich po jednej plníme krémom. Spojíme druhou laskonkou. Dáme zachladiť a mlsáme 🙂
Tieto sa mi vždy vydarili, pečiem v rúre s pusteným ventilátorom.
Bavorský krémeš. Výdatnosť cca 16ks.
Potrebujeme:
1 bal lístkové cesto
2ks Zlatý klas
4PL cukor kryštáľ
0,5 l mlieko
1ks Hera maslová
džem - ja som dala jahodový
Postup:
Vrchná vrstva je šľahačka so stužovačom, ale mala som sneh z bielkov s cukrom, tak som ho použila. Chutí to fantasticky.
Lístkové cesto si rozvaľkáme, spodnú časť necháme v celku, vrchnú nakrájame na štvorčeky, poprepichujeme vidličkou a upečieme pri 180°C do zlatista.
Spodnú časť potom nakrájame na podobné štvorčeky, ako sú tie vrchné.
Zatiaľ si uvaríme puding zo Zlatého klasu, mlieka a cukru a necháme ho vychladnúť. Heru maslovú si vyšľaháme do hladka a pridáme postupne puding a vyšľaháme do jemného krému. Krém nanesieme cukrárenským vreckom na okraje švorčekov, doprostred dáme džem a na vrch šľahačku, alebo sneh. Navrch položíme vrchnú časť a posypeme cukrom. Dáme zachladiť a mlsáme 🙂 Sú oveľa výraznejšie ako klasické krémeše.
Vyskúšajte.
Dnes pridávam tématicky vhodné koláčiky k Veľkej noci. Linecké koláčiky farebné.
Potrebujeme:
300g hladká múka
200g Hera maslová
100g cukor práškový
2ks žĺtok
potravinárske farbivá
Postup:
Všetko spolu zamiesiť, samozrejme Heru necháme predtým zmäknúť, aby to išlo jedna radosť. Najlepšie je cesto na noc odložiť vo fólii do chladničky, na druhý deň nechať trošku zmäknúť, rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme na 180°C cca 7-10 min podľa hrúbky koláčikov.
Koláčiky zlepujeme podľa chuti lekvárom jahodovým, malinovým alebo ríbezľovým.
Trošku netradičné linecké makové koláčiky zlepované slivkovým lekvárom.
Potrebujeme:
240g hladka múka
120g práškový cukor
250g Hera alebo Hera maslová
120g mletý mak
1 žĺtok
1lyžica citrónová šťava
Postup:
Všetko spolu zamiesiť, samozrejme Heru necháme predtým zmäknúť, aby to išlo jedna radosť. Najlepšie na noc odložiť vo fólii do chladničky, na druhý deň nechať trošku zmäknúť, rozvaľkať a vykrajovať. Pečieme na 180°C cca 7-10 min podľa hrúbky koláčikov.
Možno všetky viete, možno ste niektoré ešte nerobili. Nech sa páči 🙂
Recept je ako na linecké cesto.
300 g hladká múka
200 g Hera alebo Hera maslová
100 g práškový cukor
2 ks žĺtok
Zamiesime si cesto a vložíme ho na hodinu do chladničky. Po vybratí si cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 4mm, vykrajujeme kruh alebo kvietok, môžme aj iné tvary, hviezda, menší kvet a vkladáme do formičiek. Menšie používam na banketky, ale môžu to byť pokojne menšie plnené košíčky. Pečieme na 180°C cca 10 minút, treba sledovať, aby neprihoreli.
Vychladnuté košíčky naplníme džemom a potom plníme podľa fantázie... vanilkový puding a ovocie, čokoládový krém a orechy, alebo šľahačku a ovocie.
Recept týždňa od @bibi_adka
Na cesto potrebujeme
4 ks vajec
4 ks polievkové lyžice cukru
1 ks kypriaci prášok
6 ks polievkové lyžice polohrubej múky
Bielka si vyšľaháme s cukrom do peny. Do múky si zmiešame kypriaci prášok. Žĺtka pridáme do bielkovej peny a potom dáme múku s práškom. Formičky si mastíme olejom a potom posypeme múkou. Dáme piecť na 180-200 °C cca 7-8 min. Samozrejme záleží aj od rúry, treba kontrolovať.
Krém
1 ks zlatý klas
4 ks polievkové lyžice cukru
450 ml mlieka
Uvaríme si puding a necháme vychladnúť. Zmäknutú Heru maslovú si vyšľaháme a pridáme do nej vychladnutý puding a vyšľaháme krém. S krémom naplníme broskyne tak, že ich zlepíme po 2ks.
Sirup
Ja som robila z vody a cukru + farbivá. Do jednej nádoby červená a do druhej žltá. Lyžicou som polievala sirup na broskyne a potom som ich vyvaľkala v cukre. Z tejto dávky mi vyšlo 24 ks (polovice) tak že 12 ks broskýň. Je to moja prvotina 🙂
Vanilkové cupkakes so salkovým krémom.
Na krém :
1 ks hera maslová
1/2 ks sladené salko
Krém je celkom jednoduchý, vymiešame si 1ks zmäknutej Hery maslovej do hladka a postupne pridáme 1/2ks salko sladené. Rozdelíme do misiek, zafarbíme potravinárskou farbou.
Cupkake suroviny:
150 g Hera maslová príchuť
130 g cukor kryštáľový
3ks vajcia
100 ml mlieko
250 g hladká múka
štipka soli
1,5 KL kypriaci prášok
vanilkový extrakt
Heru s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme po jednom vajcia a mlieko, vanilkový extrakt a dobre prešľaháme. Múku zmiešame s kypr.práškom a primiešame k zmesi. Naplníme do 3/4 košíkov a pečieme na 170°C cca 20 minút. Necháme poriadne vychladnúť a nanášame krém. Ozdobíme kvietkami, posýpkou, lístočkami.
Z uvedeného množstva vyjde cca 20 - 24ks.
Plnené pudingáče od @dzoukar 🙂 A jej doporučenie: " Nenáročné, povedala by som celkom rýchle a chutné. Stihla som ich urobiť cez obedný spánok malého. Potom naplnila a dala chladiť 🙂 Celkom mi vyšlo 32 chutných mini rožtekov na 2 plytké plechy (2x16ks), ale záleží na vkuse. Chladené pripomínajú venčeky.
Cesto
250 g múka hladká špeciál
250 g múka polohrubá
2 PL cukor kryštálový
štipka soľ
2 ks žĺtky
kôra z 1 citróna
1 PL rum
20 g droždie
300 ml mlieko vlažné
50 g Hera maslová (vlažná roztopená)
1 vanilkový struk
Plnka
700 ml mlieko
2 ks Zlatý klas - krémový prášok
1 vanilínový cukor
2 PL cukor kryštálový
1 vanilkový struk
1 PL múka hladká
3 PL cukor práškový
125 g Hera maslová
(rumová príchuť) rum
Postup:
Z uvedených surovín vypracujeme hladké, pružné cesto. Odložíme na teplé miesto vykysnúť.
Pokiaľ nám kysne cesto, uvaríme puding. Do mlieka pridáme vanilínový cukor, kryštálový cukor a zrniečka z vanilkového struku a aj samotný struk vyvariť. Do vriaceho mlieka prilejeme rozmiešané v deci mlieku zlaté klasy s pridaním lyžice hladkej múky. Múka pre istotu hustoty pudingu, aby si udržal tvar. Uvarený puding necháme vychladnúť a zmiešame ho s vyšľahanou Herou s práškovým cukrom. Dochutíme rumom a odložíme do chladničky.
Keď cesto zdvojnásobí objem, preložíme ho na dosku. Cesto si v rukách prepracujeme do úhľadného bochníka, následne rozdelíme na polovicu. Z jednej polovice cesta urobíme šúľok, ten rozdelíme na poly a každú časť rovnomerne spôsobom na poly a na poly, aby nám vyšli približne rovnaké kúsky. Každý kúsok cesta vyguľkáme rukami na šúľok cca 20 cm o priemere 1 cm. Šúľok cesta prehneme na polovicu, prstom si vrch prichytíme a dva konce obtáčame, ako vrkoč. Konce zahneme na spodok. Uložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť 30-40 min.
Nakysnuté rožteky potrieme žltkom zmiešaným s troškou mlieka, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme. Ja som piekla horkovzduchom pri teplote 180°C, cca 7 min (treba sledovať, každá rúra pečie inak). Upečené, necháme poriadne vychladnúť. Vychladnuté prekrojíme, naplníme pudingom pomocou cukrárskeho vrecúška a posypeme práškovým cukrom.
Bohužiaľ nebol čas všetko fotiť, nakoľko som musela pracovať rýchlo, preto pre predstavu pripájam nejaké foto nižšie.
Záver:
Odporúčam dobre ochutiť krém rumom, alebo rumovou príchuťou a pochutíte si. Pre milovníkov karamelu je možné naplniť rožteky karamelovou plnkou. Vychladené z chladničky chutia ešte lepšie.
Orechové úliky od @mhrinova
Spodky som piekla podľa tohto receptu
170 g Hery maslovej
40 g hnedého trstinového cukru (mixérom rozdrviť)
250 g špaldovej hladkej múky
1 žĺtok
Zamiesime cesto, rozvaľkáme na cca 5mm a vykrojíme kolieska. Pečieme na 170°C cca 7 min.
200 g mletých orechov (mandlí)
100 g marcipánu postrúhame
1 PL amaretta
práškový cukor na obaľovanie
Zamiesime cesto ktorým naplníme formičky. Ja som ich plnila nutelovou plnkou, vhodnou pre deti a na spodok som prilepila upečené piškoty. Orechových mi vyšlo 25 ks.
Dovoľujem si predstaviť recept mesiaca apríl - Monte zákusok od @selly221
Suroviny na cesto
5 ks vajec
5 PL kryšt.cukru
1 ks Vanilkový cukor
2 PL kakaa
7 PL polohrubej múky
0,5 dcl olej
1/2 prášku do pečiva
Suroviny na plnku:
1l mlieka
2ks zlaté klasy
1ks Vanilkový puding
4PL cukru
1ks Vanilkový cukor
1ks HERA maslová
Na polevu
500 ml smotany na šľahanie
300 g čokolády varenie
Postup
Vyšľaháte si bielka, pridáte cukor vanilkový a kryštálový, po jednom pridáte žĺtky a pomaly olej. Celé ešte vyšľaháte. Do snehu ručne zamiešate zmiešanú múku s práškom do pečiva a kakaom. Pečiete na 170 stupňov cca 12 minút na klasickom veľkom plechu.
Medzitým si uvaríte puding. Heru maslovú necháte zmäknúť vyšľaháte ju do hladka a pridáte vychladnutý puding. Rozotriete ju na upečený vychladnutý plát.
V hrnci si zohrejete smotanu na varenie tak, aby nezovrela, roztopíte v nej čokoládu, necháte vychladnúť a vylejete na koláč. V chladničke to pekne stuhne.
Zamatová roláda od @janulkamartinko
Suroviny na cesto
6 ks vajce
5 PL cukor
5 PL kakao
1 KL sóda bikarbóna
6 bielkov dáme šľahať, pridáme 5 pl cukru, prišľaháme 6 žĺtkov a ručne zamiešame 5 pl kakaa a 1 kl sódy bikarbóny. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 190 stupňov asi desať minút. Po upečení zvinieme cesto do utierky.
Suroviny na krém
3,5 dcl mlieko
3 PL polohrubej múky
1 ks vajce
1 ks vanilkový cukor
250 g Hera maslová
5 PL mletý cukor
rum
3 PL kakao
Krém si pripravíme z 3,5 dcl mlieka, v ktorom rozmiešame 3 pl .pol. múky,1 vajce a vanilkový cukor. Uvaríme hustú kašu. Po vychladnutí vmiešame 250 g Hery maslovej vymiešanej s 5 PL cukru. Nakoniec pridáme rum podľa chuti. Krém rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme 3 pl kakaa. Na vychladnutý plát natrieme najskôr bledú plnku a na ňu nanesieme tmavú. Zvinieme do rolády a necháme stuhnúť. Krájame a papáme :D
Možno niekoho odrádza, že to bude príkre kvôli množstvu plnky, no vôbec nie, je taká jemnučká, výborná, zamatová :D
Ďalší recept týždňa je od @lubka084
Hnedé cesto
50 g pr.cukor
200 g hl.múka
1 ks vajce
1 PL kakaa
50 g Hera
1 ks salajka (20g)
Biele cesto
5 vajec
5 PL pr. cukru
5 PL polohrub.múka
1 PDP
Krém
3 dcl mlieka
50 g hl. múky
3 ks vanilky
300 g Hera-maslová
200 g pr.cukru
Na zálievku
2,5 dcl mlieka
0,5 dcl rumu
Na vrch:
Čokoládová poleva
Postup
Z uvedených surovín si najprv pripravíme hnedé cestá. Salajka má byť rozpustená v 1dcl mlieku. Rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Upečieme. Biele cesto: Žltky s cukrom vyšlaháme, pridáme múku s PDP, nakoniec sneh z bielkov. Upečieme na papiery na pečenie.
Pripravíme puding z mlieka, hl. múky a cukru. Heru s cukrom vymiešame a po častiach pridávame vychladnutý puding. Môžeme skladať. Hnedý plát potrieme 1/2 krému (pod krém môžeme dať ríbezľový džem). Na krém položíme bielu piškotu, ktoru polejeme mliekom zmiešaným s rumom. Na to zvyšok krému a hnedý plát. Poliať čokoládovú polevou.
pozn.: namiesto bieleho cesta možno použiť dlhé piškoty namáčané v káve s rumom.
Kokosovo-punčový rez od @tatianasevcikova
CESTO
4 vajcia
200 g kryštálového cukru+1vanilkový cukor
1 dcl vody
1 dcl oleja
200 g hladkej múky
1 kypriaci prášok
Žĺtky a cukor vymiešame do penista, pridáme olej a vodu, následne múku s kypriacim práškom a primiešame sneh. Ja som pridala aj ružové potravinárske farbivo.
PUNČOVÁ ZMES
1 balík veľkých piškót
zrnková káva
hrozienka
orechy
rum
kakao
džem
Piškóty polámeme na malé kúsky zalejeme väčšou šálkou horúcou osladenou aspoň 3lyžičkami cukru čiernou kávou. Potom pridáme hrozienka (pred tým si ich namočime), za hrsť mletých orechov, 1PL lekváru 2PL kakaa a rum podľa chuti. Ak by to bolo málo sladké osladíme ja som pridala cukor s rumovou arómou.
KOKOSOVÁ ZMES
250 ml mlieka a 200 g kokosu trošku povaríme, nebude to kaša. Ide len o to aby kokos zmäkol.
Vymiešame jednu heru maslovú a 200g cukru a pridáme vychladený kokos.
Cesto potrieme džemom dáme naň punčovú a potom kokosovú zmes. Na vrch čokoládovú polevu.
Mojim kolegyniam chutil veľmi 🙂
Recept mesiaca jún od @renatagallova a jej Fajné rezy #fajne_rezy
Suroviny:
6vajec,
240g kryštálový cukor,
240g polohrubá múka,
4_5 lyžíc voda horúca,
1 kypriaci prášok
Plnka:
700ml mlieka,
2ks zlate klasy
1pol.lyzica hladkej múky,
3ks žĺtky
250g hera maslová
200g práškový cukor
2 smotany na šľahanie
2 vanilky
marhuľový džem.
Rozvar: sirup 200ml voda, 200g kryštálový cukor ,1 PL kakaový prášok, 1KL instantnej kávy,rum
Postup: Upečieme dva korpusy,po upečení stiahneme papier a necháme vychladnúť.Z vody,cukru, kakaového prášku a instantnej kávy uvaríme rozvar, sirup a necháme vychladnúť.Do studeného môžeme ale aj nemusíme pridať 1dcl rumu. Prvý plát natrieme marhuľovým džemom, druhý polejeme vychladnutým rozvarom. Oba pláty položíme na seba.V mlieku rozmiešame žĺtky, zlatý klas, múku, a uvaríme nad parou hustý krém. Heru vyšľaháme do peny s práškovým cukrom a pridáme vychladnutý krém. Natrieme na piškótu.Nakoniec si vyšľaháme dve šľahačky ,dva vanilkové cukry, navrstvíme na krém a dáme stuhnúť. Posypeme strúhanou čokoládou.
Tip : Ja som použila šľahačky v prášku a super, nemusí sa človek báť že sa mu to spustí z čerstvej šľahačky.