Ahojte idem robiť prvy krat paradajkovú omáčku...najde sa niekto ochotny kto by mi opísal svoj overeny recept?
ja robím takto: https://www.foodbytinka.sk/masove-gulky-v-parad...
Ja robím bez cibule, dochucujem trocha cukru, citrónová kôra, oregano, bazalka, škorica.
K paradajkám pridávam 1 malé ošúpané jablĺčko a rozmixujem.
Ak mám čas, tak robím z čerstvých paradajok, ktoré pred tým upečiem s olivovým olejom a bylinkami v rúre.
Ja robim podla toho, k comu tu omacku potrebujem. Napr. na bolognese omacku davam aj cibulku, ale k masovym gulkam nie.
Kedze pises, ze paradajkova omacka, nie bolognese, tak tu robim uplne jednoducho, pretlak (mam rada ten husky z malej sklenenej flasky z Kauflandu, alebo aj Lidl ho ma) rozpustim vo vode, asi v dvoch-troch decoch, zalezi, kolko jej potrebujes a aku intenzivne paradajkovu chut ma mat. Pridam zo 5 ks cele nove korenie, 3-4 cele cierne korenie, 1 bobkovy list a necham chvilu povarit, aby sa vyvarilo korenie. Osolim a docukrim podla chuti. Na zahustenie mozes pouzit muku, alebo zemiakovy skrob. Ja zahustujem mukou, ktoru si rozmiesam v troche slah.smotany (moze byt aj voda, ale smotana omacku tak zjemni). Prilejem cez sitko, necham prevriet a miesam.
Mozes spravit aj so skoricou, v tom pripade by som asi bobkac nedavala, ani mlieko. Zahustit sa da tiez len redukciou - t.j. nechas ju vriet kym sa odpari pozadovane mnozstvo vody a dosiahne taku hustotu, aku chces mat.
Este je dobra na cestoviny, tu robim z lupanych krajanych paradajok a pridavam aj trochu susenej, ale aj cerstvu nasekanu bazalku - milujem tu kombinaciu. Tu len vylejes konzervu, zahrejes, ochutis solou, prip. cukrom (kto chce), 1-2 nove korenia, bazalka, prip. oregano, a mozes bud zmixovat, alebo nechat s kuskami paradajok a znova nechat pomaly vriet do pozadovanej hustoty. Dobru chut 🙂
Asi tak nejak veľa podľa mňa záleží od toho, k čomu sa bude tá omáčka podávať a podľa toho sa do nej môžu pridávať aj rôzne koreniny. Ale @lilianka28 napríklad o pridávaní jabĺčka som teda ešte nepočula
Osmahnem cibulku do zlatova, prihodim štipku škorice ale fakt že len medzi prsty, dám zarestovat mrkvu, nasypem na to dve lyžice múky, následne vylejem drvené paradajky a zalejem vývarom (vodou/bujonom), nechám variť kým mrkva nebude mäkká. Odstavim, rozmixujem prepasírujem. Hotovo. Niekedy nechám aj vyskvarit trochu slaninky.