Ahojte máte overený recept na vianočné medovníky, ktoré budú mäkké ?
@timea301196 nahrubsie vykrojit a menej piect. Vsetky budu makke.
@danieladeley hrozný recept
@timea301196 aj keby boli tvrdé, zmäknú tým že si pohltia vlhkosť. Stačí ich zavrieť do misky s prekrojeným jablkom. Alebo ozdobiť polevou a zavrieť do misiek.
@timea301196 Ja používam tento 50 rokov starý recept. Treba ale použiť dobrý med, nie ten z Lidlu za 3,90.
Medovníky
Suroviny: 400g medu, 250g práš.cukru, 2 dcl vody, 2 vajcia, 1 žĺtok, anízu, škorice, badiánu a klinčekov spolu jednu kávovú lyžičku(pomleté), 10g uhličitanu amónneho(Salajka), 800-900 g (aj viac) hladkej múky.
Postup: Cukor uvaríme s vodou na sirup. Med, vajcia, žĺtok, koreniny, Salajku a 5 pol. Lyžíc múky vymiešame vareškou(alebo ručným šľahačom) do spenenia. Ostatnú múku pridávame ku vymiešanej hmote striedavo s teplým sirupom. Cesto vyklopíme(vykycneme) na pomúčenú dosku a v múke ľahko váľame, kým cesto prijíma múku a dosiahne hustotu zemiakového cesta. Cesto necháme 12 hodín odležať. Potom ho prepracujeme, rozvaľkáme po čiastkach na hrúbku cca 4mm, vykrajujeme rôzne tvary a na plechu potretom včelím voskom v prudko vyhriatej rúre pečieme do zlatožlta(pečie sa krátko. Cca 3 min). Horúce medovníky natierame rozšľahaným vajcom(až po upečení!).
Po vychladnutí schováme pod tri zámky, inak nám ich spolubývajúci hneď zjedia 🙂 !
pripnem sa
@timea301196 prečo?
@merlinja to cesto katastrofa. Lepilo sa to všade…. vykrajovať sa to needalo…
@timea301196 vazne? preco? ja som skusila kade co, ale tento je jednoznacne top... ono treba dodrzat aj ten cas hlavne, max. 4 min. v rure a potom potriem vajickom, su makkucke a leskle potom
@vulka 400 med a 250 cukor? neni to extra presladene?
@danieladeley Neviem. Nie. Iné nerobím.
https://www.mimibazar.sk/recept/3135/pernicky-m...