Overený recept na lokše

osky
12. okt 2024

Na nete je toho vela,ale v zasade je 1 kg zemiakov na 300g muky.
Volakedy som to skusala,ale neslo to.
Tu pod lupou mi recept nenaslo...
Prosim ,recept ,ktory mate ozj vyskusany a ako to robite-valkanie medzi papierni,napr ?
Lebo toto mnozstvo co pisem,to je lepiva hmota,ktora by zjedla este velmi vela muky kebyze to podsypavam..neviem,kde robim chybu...
Vdaka

vev12345
12. okt 2024

@osky ahoj, priznám sa, že sama som ich ešte nerobila... Ale od manželovej babiny mám recept .. na 1 kilo zemiakov (najlepšie ružaky, resp také čo majú málo vody) dáva 200g hladkej múky a troška soli. Dôležité je, aby boli zemiaky VOPRED uvarené, ideálne deň vopred, ak sa nedá tak aspoň ráno uvariť a poobede robit lokše...

rachel36a
12. okt 2024

@osky ja robim lokše často, ale riadiť sa receptom úplne nedá, keďže každé zemiaky majú iné množstvo vody....cize ak mas riedke lenivé cesto, pridaj trochu múky...valkam posypané múkou.. peciem na suchej platničky, alebo panvici...ja davam polohrubu muku, zemiaky, vajce...sol podka toho ci ich idem robiť na sladko, akebo na slano

janetinka27
12. okt 2024

@osky ahoj, neviem ako inym, ale okrem vyssie spomenuteho som musela vzdy cesto spotrebovat pomerne skoro.lebo inak zacalo lepkaviet a uz sa nedalo valkat, musela som podsypat mukou a ani to nepomahalo.
Robievam z kila zemiakov a 300 g muky plus minus, bo kazde zemiaky su ine.pecene nasucho, mame radi hned natierane rozpustenym maslom alebo kac/hus mast.
Skoda, ze ich robim vynimocne, je to glykemicky provokater 😄

pralinka86
13. okt 2024

Od oka .. pridavam muku, kym z toho nie je spracovatelne cesto. Pri valkani podsypavam a vlastne rychlo robim, 1 na panvici, dialsia sa valka a ano rychlo cesto makkne, vzdy je z toho riadny mukovy bordel 🙈 ale stoji to za to 🙂 v podstate nemas co pokazit. Ked sa lepi, pridas muku po troche

linki90
13. okt 2024

@osky ja len poradím , ak ti zvýši zemiaková kaša tak do nej pridaj múku ,vajce a urobíš cesto , a tie lokše sú ešte lepšie mäkučke , múka od oka , ja všetko tak robím a sú super, po upečené potrieť masťou zmaknu

user62056819
13. okt 2024

Robil som podľa tohto receptu prvý a posledný krát v živote. Cesto som vyhodil.

slavomira236
13. okt 2024

@osky vsetko od oka taketo veci nikdy nevazim

rachel36a
13. okt 2024

@user62056819 recept je uplne normálny, tak sa lokše robia...len treba muku prispôsobiť tomu, koľko vody obsahujú zemiaky...a tiež hneď spracovať...čím bude cestto dlhšie stať, tým bude lepivejsie...ja ešte odporucam zemiaky uvarit deň vopred

margotka17
13. okt 2024

@osky ja robím lokše často, aj keď ostane zemiaková kaša, skončí ako lokše. Nikdy nesmieš dať do teplých zemiakov múku. Vzniklo by ti lepidlo. Nevazim zemiaky, vždy tak primerane dávam múku, takzvané od oka
Nie však veľa, loksa by bola tvrdá. Vždy si dám kuchynské rukavice a začnem hniesť zemiaky s múkou. Keď je z toho jednotné cesto, na pomúčenej silikónovej podložke spravím valček, ktorý narežem na jednotlivé lokše. Každú zhnetiem ešte raz, položím na podložku, mierne pomúčim a valkam na tenko. Panvicu rozohrejem a vkladám jednotlivé lokše, opekám podľa potreby, je to krátko cca 2-3 minútky. Maslo si roztopím vopred a hneď, ako ich dávam na tanier mastim dostatočne maslom. Každý si dosolí podľa vlastnej chuti.