Overený recept na kysnuté koláče

swwan
1. nov 2018

Ahojte,nemá niekto dobrý overený recept na kysnute koláče? Vyskúšala som ich už veľmi veľa,no nikdy nie sú také ako majú byť🙂

janinah
1. nov 2018

1/2l mlieka vlažného dáš do misky,pridáš 4 PL kr. cukru,do toho podrobíš 1 kocku droždia 42g to má,zakryješ utierkou a necháš podkysnúť cca 15min. potom do toho prileješ 300ml oleja,všetko vleješ do misy veľkej,kde si dala 900gr hladkej špec. múky osolenej štipkou soli.,v recepte píše 1kg,ale to je veľa....zmiešaš varechou a rukami vymiesiš cesto,asi 10min. miesiš,prikryješ utierkou a necháš na teplom mieste,kým nezdvojnásobí objem....urobíš buchty alebo čo chceš,pred vložením do rúry potrieš celým rozšľahaným vajíčkom a po vybratí z rúry hneď potrieš prepraženým maslom,aby boli buchty vláčne....lrobím to roky a lepší recept nepoznám

deti95060810
1. nov 2018

@janinah nič proti receptu, ale toho oleja je tam strááášne veľa....
chýba mi tam aj vajce, pridala by som viac soli a dala menej cukru....

swwan
autor
1. nov 2018

@janinah dakujem a ak ostanú🙂,sú mäkké aj na druhý deň?

janinah
1. nov 2018

@deti95060810 vyskúšaj a potom kritizuj😉

janinah
1. nov 2018

@swwan áno,ale treba ich dať do sáčku alebo aspon zakryť v miske utierkou,nech neobschnú

deti95060810
1. nov 2018

@janinah ja nemusím skúšať....pečiem roky rokúce a už teraz vidím že cesto je ťažké a moc sladké...poznám tieto cestá, nič pre mňa...😉
to si sa urazila len preto že som napísala čo si o tom recepte myslím?....🙄

swwan
autor
1. nov 2018

@deti95060810 tak poprosím ten váš😉

janinah
1. nov 2018

@deti95060810 ak plánujem dať sladkú plnku tak nedávam PL plné,len také rovné,vajce tam vôbec nechýba,pečiem asi 30rokov,robila som kadejaké s vajcami i bez,olej sa tam stratí,lepšie cesto som nenašla...nie,neurazila som sa,máš tam smajla,napíšem najlepšie ako viem,ak niekto vie dať lepší recept a autorka si vyberie iný,tak nebudem po nociach plakať do vankúša🙂

a čakám ten tvoj recept,už sa nemôžem dočkať ako ho skritizujem😀

swwan
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
1. nov 2018

@swwan presne ako píšem v prvom príspevku

swwan
autor
1. nov 2018

@deti95060810 tak ako? Pol. múka? Hladká? Bez vajca?

deti95060810
1. nov 2018

@swwan nevravím že recept je zlý...len ide veĺa oleja do cesta, je tam málo soli a veĺa cukru....vyskúšaj a uvidíš ..... možno že tebe bude vyhovovať....ja ti napíšem ako robím ja...

deti95060810
1. nov 2018

@swwan 1 kg, múky polohrubej, 1 kávová lyžička soli, 1 kávová lyžička kr. cukru, 1 droždie, alebo 1 balík sušeného droždia, 2 vajcia, 4 dl vlažného mlieka, 1 dl oleja....
všetko vymiesiš a necháš dobre nakysnúť....potom robíš záviny, alebo buchty....

miriam439
1. nov 2018

Ja len malú poznámku, ako robíme my, keď robíme niečo z kysnutého cesta: my keď dokončíme prácu s tým cestom, napr. naplníme buchty alebo zaviny, tak ich už uložené na plechu a pripravené piecť necháme ešte chvíľu odpočívať, cesto ešte trošku podkysne a buchty sú potom také krásne nadychane. To isté pri šiškach, langošoch...
@swwan

pininka
2. nov 2018

Ja robím roky rokúce z jedného cesta aj knedle ale tam samozrejme nedávam cukor. Všetko závisí od toho ako cesto vypracujeme a strašne veľa závisí aj od múky. Už sa mi stalo že z jedného druhu boli onicom. Ja múku miešam, dávam aj troxha polohrubej, cca 1,5dc olej, ale to väčšinou dávam do buchiet na pare a dukátiek, inak dávam toľko isto masla ktoré roztopím. Lyžičku soli, dve veľké lyžice práškového cukru, jedno vajce. Do kvásku dávam mlieko, droždie, medzi prsty soľ, trocha cukor.

veronnica080
5. nov 2018

@pininka Veľa spraví múka ako hovoríš, mne sa najlepšie robí z múky pohronský ruskov, to mám istotu, keď niečo robím, že mi to vyjde presne podľa predstáv. Dlho som si myslela, že chyba je inde, keď sa mi koláče nedarili, ale nie bolo to v múke 🙂

pralinka86
5. nov 2018

Univerzálne hrncekove cesto. Ak je to na sladké, pridať ešte trochu cukru, ak na slano, tak zase ešte trošku soli

2 hrnčeky vlažného mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky, kocka droždia, 1ČL soli, 1ČL cukru, 1hrnček=250ml