Zdravim, baby nemáte dáky overený recept na kysnuté cesto? Sladké či slané recepty.... Skúsila som už veľa receptov, no žiadne cesto nebolo také ako "od babičky"😂.
1/2 l mlieka vlažného,don 3 PL kr. cukor a 1 kocka droždia,nechať podkysnúť,potom priliať 3dcl oleja,dávam raciol, a všetko vliať do misy,kde máš 1 kg hladká múka špec.+ štipka soli....vymiesiť,nechať postáť pod utierkou asi 30-40min....robím z toho všetko.
Kysnuté cesto je dosť náchylné, závisí aj od toho aká je múka a pod.
robím troška inak ako kočky predomnou...
1kg. polohr. múky, kávová lyžička soli, kávová lyžička cukru, 1 vajce, 1dl oleja, 3 dl mlieka vlažného, 1 sušené droždie
Všetko spolu vymiesiť....a nechať min. hod. vykysnúť...
@pininka1 úplne jedno aká je múka - všetko mi vždy vykysne a koláče sú super...😉
@deti95060810 mne vyjdú tiež stále, ale už dávno som si všimla že pri rôznej múke, nemyslím hladká polohrubá, ale mlyn ktorý ich spracováva sa chová cesto inak. Roky robim rovnako kysnuté a vidím ten rozdiel.
@pininka1 možno...ja stále kupujem múku v akcii 😉
ja kupujem tiez rozne znacky muky, cesto riesim cez pekarnicku, ktoru pouzivam len na vymiesenie cesta. prisady davam od oka a zatial nebol problem, vzdy vykyslo, ked zacne miesat tak podla potreby bud dosypem muku alebo prilejem mlieko ci vodu, zalezi od toho co pripravujem. kvasnice pouzivam cerstve raz len chladene alebo akurat vytiahnute z mraznicky.
Hrnčekový recept 🙂
2 hrnčeky vlažného mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky, kocka droždia, 1ČL soli, 1ČL cukru, 1hrnček=250ml
Na slimáky, hniezda atď je super. Množstvo soli a cukru treba dat podla toho, čo z toho bude
@pininka1 3dcl mlieka na 1kg muky mi pride malo
Ja robim od oka. Hl muka,sol,bravcova mast,kvasok-mlieko,trocha sili,cukor,kvasnice.ak robim na sladko do mlieka pridam viac cukru.a uz na ruke viem,aku konzistenciu cesta mam mat,podla toho co peciem.
@79viktoria79 ja som tu recept nedavala
Vďaka baby skúsim recept každej jednej z vás 😂
@liz_lemon toto je 👍👍 aj mne vysli perfektne
ja robim parene buchty podla tohto receptu, a su fantasticke, https://bonvivani.sk/recepty/cucoriedkove-paren...