icon

Overený recept na bazový sirup

michaelaaa37
18. máj 2018
shilou
18. máj 2018

mam na mojej ploche

ckatka
18. máj 2018

ja neznasam vazenie meranie a podobne presne cisla v receptoch, takze ja robim bazovy sirup takto:
1. jeden den si nastriham bazu (idealne ak vcera prsalo), mnozstvo do velkeho zavaracieho hrnca,neumyvam ju ani nic, nastriham tam troche cerstvej maty, nakrajam zo dva-tri citrony bio aj so supkou a zalejem po vrch vodou,a trochu tomu hrncu podkurim - nech je ta voda tepla nech sa mi lepsie luhuje (ohriat vodu, nevarit, taka vanova teplota)
2.druhy den si zoberiem normalny standardne velky hrniec na polievku (4-5 litrovy) a pomocou ceditka na cestoviny (to stlacim do toho velkeho hrnca), dzbanu a sitka (ktore je na malom hrnci), nalejem cca do pol hrnca tu vyluhovanu stavu, nasypem tam 3-4 baliky cukru(kolko sa mi zmesti aby bolo v hrnci po vrch), 1 plastovy kelimok kyseliny citronovej (ten 80gramovy) a dam zohrievat a obcas miesam
3. kym sa zohrieva nachystam si pohare - davam bud do flias alebo normalne do 7dcl zavaracich
4.ked mi to zovrie - ochutnam, ak sa mi zda riedky, prisypem cukor.
5. vrele nalievam do poharov, zavickujem, necham vychladnut
Toto opakujem 3x, lebo velky hrniec zavaraci je 3x vacsi ako ten v ktorom varim 🙂
Robim takto uz roky a je super.

stankadu
18. máj 2018

akurát som robila. 3 litre vody prevariť, nechať vychladnúť, pridať 25-30 ks kvetov bazy a 80g kys. citronovej. Zamiešať, zakryť pokrievkou a nechať stáť 24 hod. Šťavu precediť cez plienku alebo husté sitko. Potom pridať 3kg cukru a pektin (želír. prípravok), miešať kým sa cukor nerozpustí a naplniť flašky.

michaelaaa37
autor
18. máj 2018

dakujem všetkym veľmi 🙂, ale veľmii by ma zaujimalo prečo tá prevarená voda?

ckatka
18. máj 2018

@stankadu tiez som vo vsetkych receptoch citala ze prevarena voda,... ale nikde som sa nedopatrala aky to ma realny zmysel
- Je to na konzervovanie? Do cistej prevarenej vody davas "spinavu" bazu neumytu predsa
Pre mna to bol zbytocny krok, vodu X rokov neprevaram a nikdy sa nepokazil.
Ked cukor nasypem -privediem k varu a okamzite horuce nalievam do poharov a zavriem vicka aby sa "sterilizovalo"
Co sa tyka toho, ci mi tam ostatne "vitaminy" alebo co zostanu...neviem, jediny co takto teplom by sa zabil je Vit C a to mi nevadi, toho mame habadej aj mimo sirupu, ostatne zlozky z bazy, maty a citron tam ostanu, a nepridavam ziadne dalsie latky. Len stave trstinovy cukor a kyselina citronova.
Sirup robim preto aby manzel nepil Eckovy z obchodu lebo cistu vodu nevypije.

ckatka
18. máj 2018

@michaelaaa37 ja neprevaram nikdy som to nerobila podla mna je to pozostatok z historickych receptov z cias ked zo studne brali vodu. Akoze ocistit ju... ALe dnes ked mame pitnu vodu z vodovodu, tak by niekto mohol tie stare recepty konecne opravit... :D

ganatovci
18. máj 2018

@michaelaaa37 40 kvetov namocis do 4l neprevarenej vody,pridas 4 citrony nakrajane na platky a nechas 48h odstat.Precedim cez gazu,pridam 4kg cukru a 10 min sa to musi varit za staleho miesania.Vypnut a po ochladeni pridat 100g kys.citronovej zamiesat.Dam do poharov a sterilizujem.Odlozim do pivnice do tmy a mame na celu zimu do caju.

carrie4
18. máj 2018

ja vodu preváram, do tejto našej tvrdej, chlórovej vody by som bazu radšej nenamáčala... veľmi podobný recept mám aj ja ako sú vyššie... ale ja pridávam okrem citronu aj limetky a pridávam aj mätu a medovku... celé leto si robíme z neho domácu limonádu... i ked som počula, že by sa nemal často piť

zabina27
18. máj 2018

@ckatka ja som nedávno čítala, že práveže po daždi by sa zbierať nemala, lebo sa vyplaví peľ a príde o tú aromu

ckatka
18. máj 2018

@zabina27 mne to vacsinou vyjde tak, ze zbieram cca den - dva dni po dazdi (vravim o jarnom dazdiku ake boli teraz ) - a teda toho pelu je tam tolko ze pri strihani vidis tie kudoly pelu... to je lahko overit, zatras konarikom a ked sa na teba sype pel, zbieraj 🙂

smejko32
18. máj 2018
michaelaaa37
autor
18. máj 2018

Ako dlho vám vydrží sirup ? Niekde som čítala že keď tam boli čerstvé citrony tak bola plesen

carrie4
18. máj 2018

@michaelaaa37 teraz ked otvorím z min. roka... tak vonku cca 2-3 dni... v chladničke by vydržal isto dlhšie... to je tým, že je bez konzervantov a umelín

stankadu
18. máj 2018

@ckatka je to môj overený recept, robila ho starká aj mama a ja to neriešim. Bazu zbieram na mieste kde o autách ani nechyrovať 😉 a iba ju rozložím na čistom papieri, oberiem prípadné nečistoty a ani neumývam, ved ked zmyjem pel tak to nemá takú super chuť. 👍

ckatka
22. máj 2018

@michaelaaa37 ja davam len stavu, Cukor a kyselinu citronovu (mame radsej ked je kysly), a v spajzi vo flasiach zavrety mi vydrzi kym sa nevypije. Najstarsiu flasu co sme otvarali zabudnutu mala 4 roky a nic jej nebolo. Akonahle sa otvori a necha na kuchynskej linke - tak sa vypije za 1-2 tyzdne. Robim husty, nikdy sa nepokazil

michaelaaa37
autor
22. máj 2018

@ckatka môžem poprosiť podrobnejsi vás recept😊🙂

milosss7
4. jún 2024

@ckatka presne nech uz ma ci nema vitamin vzdy lepsie ako tie sracky z obchodov...

shilou
4. jún 2024

@michaelaaa37 ja mám doma ešte trojrocny a v pohode je

ckatka
7. júl 2024

@michaelaaa37 ospravedlňujem sa že až teraz...ale recept nemám...robím odoka...A koštujem 😂
Plný hrniec bazy zaliať vodou nechať lúhovať do druhého dňa. S matkou a bylinkami a citrónom. A druhy den zliat a variť s cukrom a kyselinou