Ahojte ostalo mi veľa paradajkového pretlaku taký ten hustý bez kúskov paradajok. Všade kde kukam idu but obyčajne paradajky alebo lupané z konzervy.
Máte nejaký nápad na recept kde ide len pretlak. Mám ho okolo 400g.
Ďakujem vopred
Alebo si z toho urob pesto s bazalkou a inými koreninami na pizzku, alebo salsu s paprikou 🙂
ja ho používam do polievok, omáčok paradajkových, alebo ochutím bylinkami, rozvarím s paradajkou a ako podklad na pizzu, do mäsa na špagety, za plnú lyžicu do gulášu alebo pod dusené mäso kludne.
@lenica11 no ja robím takú slovenskú klasiku, ako ma mama naučila:
urobím zápražku - na troche oleja opražím za lyžicu hladkej múky a po opražení, ked sa akoby lepí na dno, zalejem vodou a rozvarím.
Do toho potom pridám soľ, cierne celé korenie, nové korenie, bobkový list a strúčik cesnaku a paradajkový pretlak (takú tú väčšiu konzervu, alebo dve tie maličké, ale aj podľa toho, či je hustejší, redší...). Ten pretlak to už aj zahustí.
Povarím a na konci zahustím troškou smotany na varenie a ak chcem hustú, v tej smotane rozmiešam ešte lyžicu múky. Ale my radšej takú nie úplne hustú.
Úplne na konci sa môže pridať lyžica octu a malá lyžička cukru (ak chce sladko-kyslú), alebo bylinky.
ja z tolkeho mnozstva robim vegansku bolonsku omacku na spagety
@lenica11 na oleji si oprazim bud sojovy granulat alebo mlete tofu (to kupujem v kauflande pod vlastnou znackou), alebo kludne moze byt aj len nakrajane tofu, trosku oprazim, pridam krajane paradajky z konzervy ( to je tiez volitelne,raz dam raz nie, ak ich dam tak je omacka hustejsia),pomiesam, pridam ten pretlak, kockovy zeleninovy bujon, alebo taky zeleninovy bujon v skle ( oboje maju dobre zlozenie, kupujem len z prirodnych surovin), a uz len pridam cierne korenie, sol, oregano a bazalku, necham chvilku povriet a na zaver pridam trosku cukru a sol s ciernym korenim podla chuti. jednoduche, dobre, rychle a ozaj to chuti ako bolonska omacka :D
@lenica11 Paradajková polievka, mäsové guľky v paradajkovej omáčke alebo plnená paprika, bolognese spaghetti...