čaute 🙂 chcem sa vám opýtat či nedáte nejaké tipy na omáčky na cestoviny ale niečo jednoduché poprosím 🙂 ale niečo odskúšane a nejaky odskúšany receptík na ryžový nakyp a žemlovku 🙂 Možete sem popridavat nejaké jednoduché recepty 🙂 Dakujéém
Najlepsia zemlovka-platky vianocky omocis mliekom so zltkom a cukrom,poukladas na pekac,tvaroh zmiesas so zltkom a cukrom,rozotries na vianocku,posypes ovocim-ja davam jablka,rebarboru a naposledy cucoriedky a das piect,pred dopecenim das na vrch osladeny sneh z bielkov a dopecies.My to volame luxusna zemlovka a s cucoriedkamu...mnam,jedna basen 😀
u nas fici zemlovka bez tvarohu:
vymiesas 4 zltka s cukrom (ak su kysle jablka viac, ak sladke, tak staci menej) a maslom (80g),k tomu trocha postruhanej citronovej kory. do toho pridam vyslahany sneh, bagetu (400g) nakrajanu na kolieska a namocenu v mlieku (4dl). 1/2 masy dam do jenskej misy, na to nastruham na hrubo jablka, posypem skoricovym cukrom, na to 2/2 masy a opat posypem skoricovym cukrom. pecie sa asi 45-60min na 200°, v spodnej casti rury. ak sa zhora pripeka, tak bud zakryjem alebo vacsinou zmenim system hriania len na spodne vyhrievanie. 😉
co sa omaciek na cestoviny tyka, tak sa priznam, ze vacsinou su kupovane - bud pesto, alebo rozne kombinacie paradajkovych - so zeleninou, pikantna, olivova, bazalkova. http://www.talianske-potraviny.sk/rozne/49-bari... tuto maju deti velmi radi 🙂
ak robim doma, tak len masovu - z mleteho masa:
na olej das spenit cibulu pokrajanu na drobno, na to mlete maso, oprazit do svetla. osolit, okorenit, cervena paprika, cesnak, oregano. zalejes paradajkovym pretlakom, dochutis trochou kecupu, aby bola sladsia - ale nie vela, lebo prevladne kecupova chut. ak treba podliat trochou vody. nechat prevriet a potom na nizkej teplote dovarit. kedze je to mlete maso nepotrebuje dlho varit 😉
- klasicka paradajkova s mletym masom (ako pise bubelko) a-alebo so zeleninou (to iste ako pise bubelko, len namiesto masa das zeleninu (por alebo cibulu, trochu mrkvy, papriku), bylinky podla chuti (oregano, bazalka,...), zalievam pollitrovym paradajkovym pretlakom + 1-2 male koncentrovane pretlaky z konzervy pre intenzivnejsiu chut
- svieckova omacka
- paprikas
- kyslu smotanu, pripadne pridat pesto, olivy, surove paradajky a syr samozrejme
ja som dnes robila k cestovinam klasicku "svieckovu" s kuracim masom.. a bolo to super, lepsie ako s knedlou 🙂