Omáčka k zapekaným rezňom

14. okt 2021

Prosím Vás poradíte mi ako mám spraviť takú prírodnú omáčku k morčaciemu masu? Priateľ chce na obed zapekané morčacie plátky so šunkou a syrom ale neviem ako to spraviť aby som mala k tomu dobrú prírodnú omáčku. Naposledy som ich robila bez omáčky a boli take suchšie a tie rezne šťavu nepustia že by som spravila nejakú omáčku z vypeku. Viete akú myslím. Takú omáčku čo dávajú v reštaurácií keď si objednáte prírodné rezne alebo tak. Tak taku omáčku by som mu chcela spraviť len neviem nikde nájsť nejaký recept.
Ak máte hocijaké nápady prosím vás napíšte a nechám sa inšpirovať. Alebo kľudne poraďte ako celé tie zapekané rezne v rúre spraviť. Ďakujem veľmi moc.

h2
14. okt 2021

Hm, ja osobne by som v tomto prípade podliala mäso šľahačkovou smotanou (alebo smotanou na varenie). Morčacie mäso je suché, takže by sa to hodilo. Ak však chceš vyslovene číru šťavu, tak možno podliať vodou s troškou bujónu? Ak by to bolo príliš tekuté, tak dodatočne zahustiť škrobom, alebo hladkou múkou a pridať trošku masla.
V reštauráciách používajú takzvanú univerzálnu hnedú omáčku, tú len tak, za 5 minút, doma nespravíš.

autor
14. okt 2021

@h2 takze naukladam rezne na pekac, podlejem vodou kde do pól litra dám jeden slepači bujon? Nič viac tam netreba?

h2
14. okt 2021

Neviem, ja robím takéto vždy s tou smotanou. Ale pol litra vody by som nedala, určite menej! Bujón do toho len tak, od oka namrvím.

enoula
14. okt 2021

Ja k morcaciemu davam slaninku alebo sojovku alebo aj aj 🙈 bujony nepoužívam, takze slaninka vitazi vacsinou. Este susene paradajky sa mi k nim hodia, ale to ty zase ine asi budes mat.. a podlievaj postupne, nie naraz pol litra (teda neviem ake množstvo mas). Nakoniec trocha masla a bude to chutne..

autor
14. okt 2021

@h2 akože nedala by som cely pól litra ale je písané že jedna kocka ide do pól litra vody tak preto sa pýtam 😁

petka1402
14. okt 2021

Ja by som na panvici ooiekla okorenené plátky a dala na plech, dala šunku syr a len nechala zapiecť kým sa neroztecie syr a z vypeku na panvici urobila omáčku ako sa píše vyššie

autor
14. okt 2021

@enoula pár reznov len pre nás dvoch 😊 dáš na to slaninku, trochu sójovky trochu podlejes a máš z toho chutnú šťavu? 😊 ja som ich práveže chcela tak že dám len čisté rezne osolene, okorenené, dám do rúry a keď budú hotové tak chvíľku predtým dám len na chvíľku zatiecť aj so šunkou a slaninou

h2
14. okt 2021

Nemusíš si ten bujón rozpúšťať zvlášť v pol litri. Stačí z neho trošku oddeliť a namrviť, ako keby si dávala soľ, alebo korenie. Maslo môžeš pridať tiež hneď, alebo až potom do hotového.

enoula
14. okt 2021

Najprv ich opec okorene na panvici, aby sa zatiahli a nevysusili v rure, v rure len chvíľku zapiect s tym co este tam chces.. to maso nema moc tuku same o sebe, tak dlho ho asi netreba robiť

inetta
14. okt 2021

Viem, ze pisem asi neskoro. Tak nabuduce mozes spravit radsej morcacie zavitky, naplnit, opiect na panvici, aby sa maso zatiahlo a potom dat na pekac, trochu podlievat a piect. Nie varit, cize idealne vyvaru decentne (ak nie je vyvar, dostat koncetrovane vyvary co sa riedia vodou). A ked je maso makke, vybrala by som ho a z vypeku dorobila omacku. Cize ochutnat, pridat sol, korenie, trosku muky a na zaver maslo. To dava omackam chut.

elenka.k
14. okt 2021

@inetta aké dávaš korenie? niečo výnimočné? či typické? čierne

elenka.k
14. okt 2021

- asi tiež už píšem neskoro, ale som vymyslela chutnú omáčku, ktorú deti zbožňujú ku cestovinám a akurát včera som si ju s manželom poliali na varené zemiaky ku karfiolu a mňamka to bola:
- cibuľku nakrájaš na malinké kúsky, jemne opražíš na oleji, pridáš korenie - červenú papriku - málinko, zaleješ trocha vodou, koľko potrebuješ omáčky, pridáš trocha kukuričky z konzervy, niečo si nechaj aj na posýpanie do taniera 😉 , pridáš vegetu - nie tú slanú, dve tavené syry - črevka - za miešania, podľa potreby pridáme soľ, zahustíme a je hotová syrová omáčka ku cestovinám / penne, skrutky /

inetta
14. okt 2021

@elenka.k no k tomuto len cierne korenie. Mozno by som dala k zavitkom do pekaca aj cibulu. To da tiez chut.

elenka.k
14. okt 2021

@inetta presne, cibuľka je top, vďaka Ti

inetta
14. okt 2021

@elenka.k do takychto omacok z masa je skvele to maslo na zaver.

elenka.k
14. okt 2021

@inetta vidíš toto som ešte chcela, ja nedávam, len také v surovom stave alebo opražíš - asi v surovom, čo?

elenka.k
14. okt 2021

@inetta myslím maslo

luccija
14. okt 2021

Ja robím morcacie tak, že ich osmahnem na panvici na oleji osolené, okorenené...a potom dám do misy zapekacej cibuľu na platky, cesnak, masovú slaninku, hriby, cukinu čokoľvek... vegetu či bujón a zalejem vodou nie príliš veľa a na rezne si daj čo chces šunku, tvrdý syr nastruhany a potom na tanieri nalejes ten vypek na mäso, ryžu, trocha petržlenovej vnate
Nesmieš ich robiť dlho morčacie je suchšie mäso
V reštaurácii robia tie omáčky zo silného vývaru, plus všetky možné dochucovadlá nezdravé🙂

krystofkal
14. okt 2021

zvyknem robiť so smotanou šľahačkovou a do toho ešte aj nastrúhaný syr a to je taká parádička, raz som aj slaninku dávala lebo to má muž rád, ale teda ja moc nie, ale bolo to fajn, nebolo to suché 🙂

vanda83
14. okt 2021

Ja robím prírodnú omáčku tak že na oleji osmahnem mäso, vyberiem a dám tam nakrájanú 2x cibuľu , cesnak, opražím a poprášim múkou/solamylom, podlejeme vodou a dusim cca 10 minút a oslim, omáčku rozmixujeme a zjemníme maslom a vrátim amso späť

inetta
14. okt 2021

@elenka.k do teplej omacky dam oriesok masla. Sa to pekne rozpusti a je kremovejsia a chutnejsia. Niekedy dam aj vacsi oriesok masla 🙂

oli18
14. okt 2021

Prírodná omáčka je vlastne ochutená zapražka /zasmažka/. Pod akékoľvek mäso na prírodný spôsob dávam olej, cibuľu, cesnak, červenú mletú papriku, rascu a soľ. /Kvôli diéte mäso, ani cibuľu neopekám/. Podlejem vodou. Keď je mäso hotové, vyberiem ho a dorobím viac šťavy tak, že pridám vo vode rozmiešanú hladkú múku, nechám zovrieť a rozmixujem.