Prosím Vás poradíte mi ako mám spraviť takú prírodnú omáčku k morčaciemu masu? Priateľ chce na obed zapekané morčacie plátky so šunkou a syrom ale neviem ako to spraviť aby som mala k tomu dobrú prírodnú omáčku. Naposledy som ich robila bez omáčky a boli take suchšie a tie rezne šťavu nepustia že by som spravila nejakú omáčku z vypeku. Viete akú myslím. Takú omáčku čo dávajú v reštaurácií keď si objednáte prírodné rezne alebo tak. Tak taku omáčku by som mu chcela spraviť len neviem nikde nájsť nejaký recept.
Ak máte hocijaké nápady prosím vás napíšte a nechám sa inšpirovať. Alebo kľudne poraďte ako celé tie zapekané rezne v rúre spraviť. Ďakujem veľmi moc.
@h2 takze naukladam rezne na pekac, podlejem vodou kde do pól litra dám jeden slepači bujon? Nič viac tam netreba?
Neviem, ja robím takéto vždy s tou smotanou. Ale pol litra vody by som nedala, určite menej! Bujón do toho len tak, od oka namrvím.
Ja k morcaciemu davam slaninku alebo sojovku alebo aj aj 🙈 bujony nepoužívam, takze slaninka vitazi vacsinou. Este susene paradajky sa mi k nim hodia, ale to ty zase ine asi budes mat.. a podlievaj postupne, nie naraz pol litra (teda neviem ake množstvo mas). Nakoniec trocha masla a bude to chutne..
@h2 akože nedala by som cely pól litra ale je písané že jedna kocka ide do pól litra vody tak preto sa pýtam 😁
Ja by som na panvici ooiekla okorenené plátky a dala na plech, dala šunku syr a len nechala zapiecť kým sa neroztecie syr a z vypeku na panvici urobila omáčku ako sa píše vyššie
@enoula pár reznov len pre nás dvoch 😊 dáš na to slaninku, trochu sójovky trochu podlejes a máš z toho chutnú šťavu? 😊 ja som ich práveže chcela tak že dám len čisté rezne osolene, okorenené, dám do rúry a keď budú hotové tak chvíľku predtým dám len na chvíľku zatiecť aj so šunkou a slaninou
Nemusíš si ten bujón rozpúšťať zvlášť v pol litri. Stačí z neho trošku oddeliť a namrviť, ako keby si dávala soľ, alebo korenie. Maslo môžeš pridať tiež hneď, alebo až potom do hotového.
Najprv ich opec okorene na panvici, aby sa zatiahli a nevysusili v rure, v rure len chvíľku zapiect s tym co este tam chces.. to maso nema moc tuku same o sebe, tak dlho ho asi netreba robiť
Viem, ze pisem asi neskoro. Tak nabuduce mozes spravit radsej morcacie zavitky, naplnit, opiect na panvici, aby sa maso zatiahlo a potom dat na pekac, trochu podlievat a piect. Nie varit, cize idealne vyvaru decentne (ak nie je vyvar, dostat koncetrovane vyvary co sa riedia vodou). A ked je maso makke, vybrala by som ho a z vypeku dorobila omacku. Cize ochutnat, pridat sol, korenie, trosku muky a na zaver maslo. To dava omackam chut.
- asi tiež už píšem neskoro, ale som vymyslela chutnú omáčku, ktorú deti zbožňujú ku cestovinám a akurát včera som si ju s manželom poliali na varené zemiaky ku karfiolu a mňamka to bola:
- cibuľku nakrájaš na malinké kúsky, jemne opražíš na oleji, pridáš korenie - červenú papriku - málinko, zaleješ trocha vodou, koľko potrebuješ omáčky, pridáš trocha kukuričky z konzervy, niečo si nechaj aj na posýpanie do taniera 😉 , pridáš vegetu - nie tú slanú, dve tavené syry - črevka - za miešania, podľa potreby pridáme soľ, zahustíme a je hotová syrová omáčka ku cestovinám / penne, skrutky /
Ja robím morcacie tak, že ich osmahnem na panvici na oleji osolené, okorenené...a potom dám do misy zapekacej cibuľu na platky, cesnak, masovú slaninku, hriby, cukinu čokoľvek... vegetu či bujón a zalejem vodou nie príliš veľa a na rezne si daj čo chces šunku, tvrdý syr nastruhany a potom na tanieri nalejes ten vypek na mäso, ryžu, trocha petržlenovej vnate
Nesmieš ich robiť dlho morčacie je suchšie mäso
V reštaurácii robia tie omáčky zo silného vývaru, plus všetky možné dochucovadlá nezdravé🙂
zvyknem robiť so smotanou šľahačkovou a do toho ešte aj nastrúhaný syr a to je taká parádička, raz som aj slaninku dávala lebo to má muž rád, ale teda ja moc nie, ale bolo to fajn, nebolo to suché 🙂
Ja robím prírodnú omáčku tak že na oleji osmahnem mäso, vyberiem a dám tam nakrájanú 2x cibuľu , cesnak, opražím a poprášim múkou/solamylom, podlejeme vodou a dusim cca 10 minút a oslim, omáčku rozmixujeme a zjemníme maslom a vrátim amso späť
Prírodná omáčka je vlastne ochutená zapražka /zasmažka/. Pod akékoľvek mäso na prírodný spôsob dávam olej, cibuľu, cesnak, červenú mletú papriku, rascu a soľ. /Kvôli diéte mäso, ani cibuľu neopekám/. Podlejem vodou. Keď je mäso hotové, vyberiem ho a dorobím viac šťavy tak, že pridám vo vode rozmiešanú hladkú múku, nechám zovrieť a rozmixujem.
Hm, ja osobne by som v tomto prípade podliala mäso šľahačkovou smotanou (alebo smotanou na varenie). Morčacie mäso je suché, takže by sa to hodilo. Ak však chceš vyslovene číru šťavu, tak možno podliať vodou s troškou bujónu? Ak by to bolo príliš tekuté, tak dodatočne zahustiť škrobom, alebo hladkou múkou a pridať trošku masla.
V reštauráciách používajú takzvanú univerzálnu hnedú omáčku, tú len tak, za 5 minút, doma nespravíš.