Ahojte, ako to je s alkoholom pri varení, skutočne sa odpustí ? Natrafila som na rôzne články, niekde písali, že sa odpari takmer hneď, inde že až po 2 hodinách. Môžu deti jedlo s vareným alkoholom, alebo nie? Napríklad dusené maso na vine a podobne, kde ide do celého jedla napríklad 100ml.
Alkohol je etanol, ktorý má teplotu varu myslím 78°C (fakt sa mi to nechce hľadať). To znamená, že sa vyparuje (varí) skôr ako voda (100°C). Tento jav sa využíva pri tzv. destilácií, kedy sa od seba oddeľujú rozličné kvapalné zložky na základe toho, že majú inú teplotu varu. Takže áno, viacmenej je to pravda.
ano suseda robia minule kremove rizoto a dala do neho aj z bieleho vina. detom chutilo 😀
Ja nemám rada alkohol a vadí mi aj v jedle bez ohľadu na dobu varenia. Mne vadí tá chuť v akejkoľvek forme. Raz som mala alergickú reakciu na jedlo, kde bolo biele víno, worcester a zmes nejakých ďalších korenín na mäse a v omáčke. Možno to spôsobil ten mix, ale vnútorný pocit mi vraví, že najväčší podiel na mojej reakcii mala prítomnosť vína.
Odpari sa ale nikdy nie na 100%
Prave teraz nedavno som si to studovala, pozerala som si clanky, kde to autori merali. Myslim, ze po tych 2-3 hodinach uz bolo.odparene skoro vsetko.
Je to v pohode, deci vína sa v jedle úplne ,,stratí,, a odparí...keď tam teda nevyleješ pol litra borovičky 🤭
Varom sa alkohol odparuje. 40%-ný treba dlhšie variť, aj tie 2 hodiny.
Ale do jedál sa používa hlavne víno, a to má oveľa menej %, pridáva sa na začiatku varenia, takže dusené mäso na víne môžu kľudne aj deti.