Od akého veku dávate deťom javorový sirup?

lucy1311
3. dec 2013

Ahojte, drobec ma 12 mes, mozem mu dat javorovy sirup aj neupeceny tj v surovom stave? Pripadne ina alternativa sladenia? Dik 🙂

nivi
3. dec 2013

ja si myslim, ze po roku v malom mnozstve mozes. my pouzivame namiesto bieleho cukru, fruktozu (co je pre deti podla mna lepsie) a brezovy cukor.
potom ako alternativa su aj kokosovy cukor, trstinovy, stevia ale neviem od akeho veku. a med.

lucy1311
autor
3. dec 2013

@nivi no ved to ze ten vek neviem ... trstinovy som rozmyslala aj ja pripadne hnedy ... trstinovy sa mi zda asi lepsi ako fruktoza. viem ze javorovy sirup je velmi zdravy a je to aj chutne len co je male mnozstvo? nie je to nejaky silny alergen ako napr. med?

lorela
5. dec 2013

Pokiaľ tvoje dieťatko nebude mať alergickú reakciu, môžeš mu dopriať javorový sirup a najlepšie práve v surovom stave. Takisto med, sú to zdravé spôsoby sladenia. V prípade javorového sirupu by som volila variant A - svetlejší, chuťovo menej výrazný. Zdravé sú rôzne ďalšie sirupy, ktoré majú v ponuke obchody so zdravou výživou, napr. ďatľový, ryžový atď. Avšak, zvážila by som, či je potrebné sladiť tak malému dieťatku, ktoré si ešte len zvyká na nové chute a objavuje prirodzenú chuť potravín. Narozdiel od nás, väčšiny dospelých, nemá otupené chuťové poháriky (sladením a solením), a preto cíti a rozoznáva chute oveľa intenzívnejšie. Zvážila by sladenie aj z toho dôvodu, aby sa nestalo, že potupne bude odmietať zeleninu. Chuť sladkého bude lákavejšia a bude silnejšia ako chuť na kaleráb či mrkvu... 😉