Ahojte, drobec ma 12 mes, mozem mu dat javorovy sirup aj neupeceny tj v surovom stave? Pripadne ina alternativa sladenia? Dik 🙂
Pokiaľ tvoje dieťatko nebude mať alergickú reakciu, môžeš mu dopriať javorový sirup a najlepšie práve v surovom stave. Takisto med, sú to zdravé spôsoby sladenia. V prípade javorového sirupu by som volila variant A - svetlejší, chuťovo menej výrazný. Zdravé sú rôzne ďalšie sirupy, ktoré majú v ponuke obchody so zdravou výživou, napr. ďatľový, ryžový atď. Avšak, zvážila by som, či je potrebné sladiť tak malému dieťatku, ktoré si ešte len zvyká na nové chute a objavuje prirodzenú chuť potravín. Narozdiel od nás, väčšiny dospelých, nemá otupené chuťové poháriky (sladením a solením), a preto cíti a rozoznáva chute oveľa intenzívnejšie. Zvážila by sladenie aj z toho dôvodu, aby sa nestalo, že potupne bude odmietať zeleninu. Chuť sladkého bude lákavejšia a bude silnejšia ako chuť na kaleráb či mrkvu... 😉
ja si myslim, ze po roku v malom mnozstve mozes. my pouzivame namiesto bieleho cukru, fruktozu (co je pre deti podla mna lepsie) a brezovy cukor.
potom ako alternativa su aj kokosovy cukor, trstinovy, stevia ale neviem od akeho veku. a med.