Ahojte,
Prichadzam po nejaku inspiraciu a dobre tipy na recepty zo strukovin a obilnin. Pseno, krupy, sosovica, atd.atd...sedliacke alebo speci..ako hlavne jedla, ale aj ine. (Cez tyzden varim maso vynimocne, no chcela by som rozsirit 'repertoar' aj vyzivovu hodnotu jedal🙂
Sosovicovu polievku a nejake ranajkove kase zvladam;) Pochvalte sa!;)
https://varecha.pravda.sk/recepty/ezogelin-orba...
Toto je naša rodinná polievka, musím ju robiť raz za týždeň skoro 😅 bulgur vynechávam, tá mäta na záver je dôležita aj kumin. Občas dávam do nej aj cuketu, papriku. Občas zamenim kumin a mätu za Curry a pridám kokosové mlieko
Deťom chuti ešte domáci hummus, dávam ho do pyta placiek so zeleninou. Potom kari zo šošovice so sladkými zemiakmi. Studený šalát z veľkej fazule s olivami. Bolonska omáčka šošovica hnedá namiesto mäsa.
Cicerove kari, cícerovy guláš,mexické fazuľa, sosovicove jedla.n indický spôsob, falafel, hummus,cicerova nátierka, nákup so psena,ryže,pohánky....
https://akochutimasala.blogspot.com/?m=1
Pozri recepty na tejto stranke, ma tam super recepty
@annm81 dakujem, uz som si pozrela recept. Chcem sa spytat-ghee ne nevyhnutne alebo sa da nahradit obyc maslom? Aky je v nich rozdiel?
Da sa spravit aj nepikantny (koli detom)?
@heidy222 vdaka. Uz mam recept nastudovany, ingrediencie v spajzi-aj bulgur, len ta mata chyba🙂
@alexandra_pavlova Ghee sa dá bez akýchkoľvek problémov nahradiť bežným maslom (príp. časť maslom, časť olejom). Robievam to aj pre deti - jednoducho nedám čili a trochu obmedzím množstvo korení a zázvoru. Opražím cibuľu, cesnak, zázvor. Pridám korenia (rímsku rascu, koriander, horčičné semienka, kurkuma, garam masala). Zalejem vývarom a kokosovým mliekom, pridám paradajky a šošovicu. Po dovarení pridám citrónovú šťavu a primiešam čerstvý špenát. Najčastejšie to jedávame s ryžou. Ale toto je recept, o ktorom platí, že čo rodina, to iný recept, takže nájdeš recepty, kde nie je kokosové mlieko, ale je zas jogurt, namiesto špenátu je čerstvý koriander, niekto pridáva škoricu... Čo je ale spoločné je tá šošovica, paradajky, zázvor, rímska rasca a sušený koriander.
Pšeno mám rada nasladko ako kašu alebo nákyp, krúpy moc nemusím ale občas ich hodím do polievky. Strukoviny milujem, okrem klasiky z nich robím nátierky, rozne fašírky, chilli sin carne, plním tortilly - recepty hladám na vege stránkach, tam je toho plno. A ešte pohánka, favorit je na sladko so sušeným ovocím, alebo s cibulkou ako príloha, a spolu s tofu je to geniálna náplň do paprík.