Nízky korpus

1mia2222
5. nov 2020

Ahojte, viete mi dať nejaké rady aby som mala vždy vysoký nadýchaný korpus? pretože už viackrát sa mi nepodaril a neviem kde je chyba. Prípadne váš postup na korpus. Ďakujem veľmi krásne za rady!

janka_266
5. nov 2020

@1mia2222 podla tohto postupu aa podarí vždy. 😊

demografka
5. nov 2020

aky mas recept? ja robim mramorovy korpus najradsej a vzdy je super... vajka vyberam z chladu skor, nech maju izbovu teplotu... piect pomaly na cca 165-170 stupnov podla rury, ja peciem cca 45-50 minut a je krasny, vyskusaj, ak nechces efekt farebny tak nedavaj kakao a len daj do formy

Mramorový korpus

Potrebujeme:
250 g hladkej múky
240 g práškového cukru (rozdeliť na 2 časti)
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
150 ml oleja
100 ml horúcej vody
kakao na zafarbenie cesta

Postup:
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu. Do takto vyšľahanej hmoty zľahka vmiešame varechou sneh z bielkov . 1/3 cesta ofarbíme kakaom a začneme polievkovou lyžicou vrstviť cesto do formy. Striedavo kladieme do stredu formy 2 PL bieleho cesta a na to 1 PL kakaového cesta. Takto postupujeme až cesto minieme. Formu s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 45-50 min. Upečený korpus 2 x prerežeme a plníme.

demografka
5. nov 2020

a dodavam, ze daval vajicka L, nech maju cca 64-68g

demografka
6. nov 2020

a este poradim, davam na spodok papier na pecenie a boky nevytieram, nech sa korpus pekne prilepi, nesklana sa potom dovnutra... po dopeceni necham chvilku v otvorenej rure, cca 5 minut a vyberiem a nechavam vychladnut vybraty z formy otoceny hore dnom, bude teda krasne rovny hore

1mia2222
autor
7. nov 2020

ďakujem

andreatytler
24. dec 2020

@demografka Ahoj. Skusila som tvoj recept na tortu a bol nadherny. Dakujem!!!!
Nikdy pred tym som nemala taky vysoky, nadychany a rovnomerny korpus. Podla tvojej rady som dala na spodok papeir a steny nepotrela a bol nadherne rovny. Pred tym sa mi vzdy v strede vypucil ale potom prepadol.
Jedna vec co by som chcela vylepsit je aby bol trosku viac stavnaty... myslis ze je som ho piekla prilis dlho? Myslis ze ak upeciem kratsie (tak aby spodok nebol tmavsi ako ostatok torty), tak to bude menej suche? Nebol vyslovene ze suchy, ale ak by mohol byt trosicku stavnatejsi, bol by to korpus za milion.

demografka
24. dec 2020

@andreatytler jej tak to ma tesi 😍 ja potieram korpus dzemom a ked dam krem spolu to je akurat... skus dat pripadne o par gramov menej muky ako to zareaguje.. pekne Vianoce zelam 🎄

demografka
24. dec 2020

@andreatytler a kolko si ho piekla? Lebo ja peciem cca na 165° a staci takych 50 minut

andreatytler
24. dec 2020

@demografka Piekla som na 170 a za 30 min. uz bol takyto, tak som vybrala.
Tak myslis ze nie je peceny pridlho?
Dobre nabuduce skusim trosku menej muky a aj teplotu dam na 165.
Este raz dakujem za recept a rady. Krasne vianoce.

demografka
24. dec 2020

@andreatytler moja rura pecie silno a tak davam menej, zbytocne rychlo vybehne a vysusi sa... skus znizit teplotu a uvidis

andreatytler
24. dec 2020

@demografka Dakujem. Uz sa tesim na nasledujucu tortu.

demografka
25. dec 2020

@andreatytler drzim palce 😉🥂