Ahojte, viete mi dať nejaké rady aby som mala vždy vysoký nadýchaný korpus? pretože už viackrát sa mi nepodaril a neviem kde je chyba. Prípadne váš postup na korpus. Ďakujem veľmi krásne za rady!
aky mas recept? ja robim mramorovy korpus najradsej a vzdy je super... vajka vyberam z chladu skor, nech maju izbovu teplotu... piect pomaly na cca 165-170 stupnov podla rury, ja peciem cca 45-50 minut a je krasny, vyskusaj, ak nechces efekt farebny tak nedavaj kakao a len daj do formy
Mramorový korpus
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
240 g práškového cukru (rozdeliť na 2 časti)
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
150 ml oleja
100 ml horúcej vody
kakao na zafarbenie cesta
Postup:
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu. Do takto vyšľahanej hmoty zľahka vmiešame varechou sneh z bielkov . 1/3 cesta ofarbíme kakaom a začneme polievkovou lyžicou vrstviť cesto do formy. Striedavo kladieme do stredu formy 2 PL bieleho cesta a na to 1 PL kakaového cesta. Takto postupujeme až cesto minieme. Formu s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme 45-50 min. Upečený korpus 2 x prerežeme a plníme.
a dodavam, ze daval vajicka L, nech maju cca 64-68g
a este poradim, davam na spodok papier na pecenie a boky nevytieram, nech sa korpus pekne prilepi, nesklana sa potom dovnutra... po dopeceni necham chvilku v otvorenej rure, cca 5 minut a vyberiem a nechavam vychladnut vybraty z formy otoceny hore dnom, bude teda krasne rovny hore
ďakujem
@demografka Ahoj. Skusila som tvoj recept na tortu a bol nadherny. Dakujem!!!!
Nikdy pred tym som nemala taky vysoky, nadychany a rovnomerny korpus. Podla tvojej rady som dala na spodok papeir a steny nepotrela a bol nadherne rovny. Pred tym sa mi vzdy v strede vypucil ale potom prepadol.
Jedna vec co by som chcela vylepsit je aby bol trosku viac stavnaty... myslis ze je som ho piekla prilis dlho? Myslis ze ak upeciem kratsie (tak aby spodok nebol tmavsi ako ostatok torty), tak to bude menej suche? Nebol vyslovene ze suchy, ale ak by mohol byt trosicku stavnatejsi, bol by to korpus za milion.
@andreatytler jej tak to ma tesi 😍 ja potieram korpus dzemom a ked dam krem spolu to je akurat... skus dat pripadne o par gramov menej muky ako to zareaguje.. pekne Vianoce zelam 🎄
@andreatytler a kolko si ho piekla? Lebo ja peciem cca na 165° a staci takych 50 minut
@demografka Piekla som na 170 a za 30 min. uz bol takyto, tak som vybrala.
Tak myslis ze nie je peceny pridlho?
Dobre nabuduce skusim trosku menej muky a aj teplotu dam na 165.
Este raz dakujem za recept a rady. Krasne vianoce.
@andreatytler moja rura pecie silno a tak davam menej, zbytocne rychlo vybehne a vysusi sa... skus znizit teplotu a uvidis
@demografka Dakujem. Uz sa tesim na nasledujucu tortu.
@andreatytler drzim palce 😉🥂
@1mia2222 podla tohto postupu aa podarí vždy. 😊