Neznášam varenie

12. dec 2024

Ahojte maminky-gazdinky. Zacnem tym, ze som vyrastala s otcom a starymi rodicmi, stravu zabezpecovali oni, klasicka slovenska kuchyna, parkrat do tyzdna maso, privarky, polievky, obcas sladke... Ked som bola vo veku ze by ma varenie mohlo zacat zaujimat som mala poruchu prijmu potravy (ale to je teraz vedlajsie). Teraz mam 31 rokov a dve male deti a varenie je pre mna neskutocna otrava. Ked som nad tym rozmyslala, zistila som ze asi je to zcasti tym, ze som sa k vareniu naplno dostala uz ked som mala dcerku a tym padom to varenie vyzeralo tak ze 50% sledujem co robim ja pri hrncoch a 50% co robi mala v ohradke/v detskej izbe, atd. Nevedela som sa naplno sustredit a muselo to byt narychlo..dalsi dovod mozny ze ked som v puberte parkrat nieco skusila uvarit/upiect tak som namiesto pozitivnej odozvy dostala vykricane ze kto to bude upratovat atd (od otca).
Teraz je starsia uz skolkarka ale mladsia 1,5rocna nevie byt ani chvilu sama v izbe, stale sa pri mne motka. Navyse pri nej je to obmedzene aj tym -ze nemoze mlieko, vajcia, niektore druhy zeleniny, koreniny... co sa tyka muza, ma velmi obmedzeny okruh jedal ktore zje (to je na inu temu co je za tym, patrala som aj co sa tyka vychovy, vraj uz v detstve mal blok napr. voci masu)... a ked je starsia v skolke a muz v praci tak ja si aj tak nesadnem aby som sa v klude najedla tak si vystacim ovsenou kasou alebo pecivom s niecim..

Proste to varenie namiesto moznosti spravit nieco chutne a zdrave povazujem za stratu casu a energie a uprimne zavidim zenam ktore to bavi a dokazu stravit hodiny v kuchyni a vymyslaju a su kreativne co sa tyka chuti atd. Nechapte ma zle, samozrejme je pre mna dolezite aby som detom davala normalnu stravu a cca kazdy druhy den varim (ak je starsia dcerka v skolke a muz v praci tak mladsej dcerke) a vzdy sa to da zjest, ale uplne mi chyba motivacia alebo ako to mam povedat....

Ako ste si vytvorili vztah k vareniu vy? Moze sa to u mna este zlomit?

kazfeho potreby

autor
12. dec 2024

Ten posledny riadok je preklep mala som rozpisanu vetu ze varit prihladajuc na kazdeho potreby..

kukulienka999
12. dec 2024

Ja tiež odkedy mám deti sa stalo pre mna varenie jedno veľké utrpenie. Muž v robote, ja doobeda rychlo niečo navarit lebo mám 1,5 ročného ktorý je vyberavy takze dookola toe iste jedla… mám ešte jedného 3,5 ročného ten je v škôlke, ale večeru treba takze varím ozaj nasilu a nenavidim doslova premýšľať čo treba nakupit a čo budem variť. Je to unavujuce… muž vari len úplne základy ale popravde nechce to jesť ani pes😃 takze už viac krat dostal šancu no vážne mi to nechutilo aj keď som sa tvárila ako super navaril. Chápem ta, ja som to z nás “vyriešila” tak že mi imalne polievka musí byt, nejaká hustejšia. Takze tam stačí nakrajst a nacisitit suroviny a vari sa to same, cez vikendy keď ne muž doma a venuje sa deťom ma varenie baví. Ale cez týždeň to je utrpenie kvôli neustálemu odbiehaniu za krpcom. Súcitim a to nemáme ani nijaké alergie….

marianarem
12. dec 2024

Ja to mam takto s upratovanim. Presne ako hovoris, je to pre mna neskutocna otrava. Varenie a pecenie mam naopak velmi rada. Vone korenin, kombinacie chuti a farieb, rozne cesta, to je moje. V neposlednom rade ale aj rada jem 🙂 Nie som si ista, ci sa to da u teba zmenit. U mna napriklad to upratovanie, no nie je sanca. Vzdy to bude pre mna len nutnost a otrava, z ktorej ma ide niekedy az porazit. Neviem, preco to tak je.

kukulienka999
12. dec 2024

Ale dosť mi pomáha objednavat nákup online, ja objednávam Tesco a tam si ako tak viem cca naplánovať aspoň jeden cely týždeň podľa nákupu. Ale koniec koncov je to celé o premahani sa momentálne, snad sa mi vzťah ku varenou vráti. Mna to vždy bavilo len teraz presný opak.
@marianarem Inak sranda, ja zas upratovanie milujem 😃😃😃😃 asi dávame energie do iných veci a na ostatne proste neostane

autor
12. dec 2024

@marianarem
@kukulienka999
Presne to som isla pisat, ze upratovanie milujem, tam akosi viac vidim ten "vysledok".. ale varenie.. meh.. zje a to a zas len robota s tym 🙈😂

biba_18
12. dec 2024

ja varím rada - z jedného dôvodu - že rada jem ☺️ a naozaj nemám problém uvariť len jednu jedinú porciu - ak mám chuť… ale veľmi ma ubíja, že musím variť ak nie denne, tak každý druhý deň, či mám chuť alebo silu, keď musím, tak ma to nebaví ale vobec fest…. v taký čas mi pomáha prokrastinovať - a robím celý večer na čo mám chuť a potom mi to už ide ☺️

autor
12. dec 2024

No mna popravde aj samotne jedenie otravuje, s muzom obcas frfleme ze ako je ten system nastaveny ze keby sa dalo tak my si ficime bez spanku a bez jedla 😁

biba_18
12. dec 2024

a ešte čo mi neskutočne pomáha - varím jednoduché jedlá. a zeleninu mám nakrájanú v mrazničke, detto uvarené strukoviny mám namrazené, maso naporcované v mrazničke - všetko si pripravím keď mám náladu a potom len vyberiem a raz dva uvarím. hotové jedlá nemrazím…

victoriab
12. dec 2024

@biba_18 ja tiez rada jem, ale maloco moje mi chuti, ze si to vychutnam. Neznasam varenie. Varim aby sme prezili. Neviem dochutit. Neviem improvizovat, musim ist presne podla receptu. Vsetko nad hodinu varenia je pre mna nocna mora. Pre mba je to strata casu a samy bordel a za 5 minut jedenia je vsetko fuc. Milujem ked vari svokra alebo babka 😍😍😍

biba_18
12. dec 2024

@victoriab ja rada jem dobré veci tak si ich aj uvarím aby mi chutili ☺️ ale pravda, nemám problém variť čo mi napadne aj bez receptu. podľa receptov by ma veľmi nebavilo…

biba_18
12. dec 2024

@victoriab inak, teraz si mi pripomenula jedného kamoša čo má taký vzťah k vareniu - varí lebo musí. a robí si z toho srandu - že keď zoberie samé dobré veci a dá ich dokopy, že výsledok predsa tiež musí byť dobrý. že to je záhada, že prečo to nefunguje 😂

miadi
13. dec 2024

Ked ta nebavi jest tak ani varit ale zmenit to vies vzdy . Ja som skoro nevarila do 30ky . Ale som sa vydala a mala deti a treba vediet dat im jest . Ale nevarim skoro nic slovenske. Mam internationalne chute a nic ze cele hodiny v kuchyni . Existuje velmi vela jedal co mas za par minut a vari pecie sa to same . Od toho mas casovac v sporaku ze si nastavis cas nemusis tam stat jedine ak vyprazas var.co ti chuti hladaj nove jedla ktore si este neskusila..

marianarem
13. dec 2024

@kukulienka999 Podla mna je to ako s hobby - niekoho bavi box, niekoho vysivanie 🙂 Ale neda sa zariadit, aby sa obidvom zapacili obidve veci, ak to tak od prirody nie je. Vysivacka bude trpiet v ringu a boxer pri vysivani bude chciet niekomu uvalit 🙂
A zavidim, ze mas rada upratovanie, aspon kusok by som chcela v sebe toho mat.

luccija
13. dec 2024

Podľa mňa veľa žien nemá varenie ako hobby, ale nutnosť😆mňa by to bavilo, keby moji stravnici zjedli viac veci, chceli občas zjesť niečo nové netradičné.Tiez som nevarila, pokým som bývala doma.Varim 18 r každý deň, alebo každý druhý problém je vždy čo vymyslieť potom to už ide
Ale ako píšeš nakúpiť, pripraviť a za pár minút to človek zje riady atď...nekonečný príbeh.
Dcéru skús zabaviť niečím novým, alebo jej daj hračky k sebe, hrnce a skús si nájsť čas jasné, že nebude chcieť byť vedľa v izbe.Ked bola dcéra mala varila som, keď spala cez obed, alebo večer, keď kúpal muž.Tiez by som radšej upratala ako navarila

basska_b
13. dec 2024

Ja len tolko, ze mna na tom tesi to, ked sa to podari a vsetkym to chuti. Nerobim z toho modlu, vela nevymyslam, musi to splnit ucel. Jasne, ze popri malych detoch sa varit neda - to neber ako svoje zlyhanie. Ja si vzdy spomeniem na moju mamu, ktora kolkokrat nadavala aj pred nami" MNA VARENIE NEBAVI, NEZNASAM HO - mne potom to jej jedlo o to menej chutilo. Nechcem byt taka...

veselo_neveselo
13. dec 2024

Vies co, podla mna najdolezitejsie je mat pri vareni zmaknute tie zakladne zrucnosti, a zakladne chute. Vediet sup sup nakrajat vsetko, hodit do hrnca a vediet, ze toto s tymto bude dobre. Nech ta ten kuchynsky zaklad nestresuje.
Potom si vytvorit zoznam jedal, ktore mate radi. A ak sa da, raz za cas si spravit na ne pripravu, dat aj do mrazaka a mas.
Napriklad, masove gulky v rajcinovej omacke. Maso pripravene ochutene, nagulkame, a do mraznicky. Potkm len vytiahnes, opecies a ides. Omacka tiez.
Ide o to, aby tieto bezne jedla neboli mentalnou zatazou, ale mala si ich zabehnute, alebo zapisane tak, ze sa na to nemusis bohviejak sustredit.

A ked sa ti nechce experimentovat, nemusis. Nemusis vynaliezat nove a lepsie, pracuj s tym, co uz niekto odskusal. Dolezita je jednoduchost.

mikitilik29
13. dec 2024

Ja varenie neznášam 🥵 vôbec ma to nebaví, aj keď partnerovi chuti všetko čo navarím. A pri deťoch to varenie ešte viac mi lezie na nervy 😂

simca06022011
13. dec 2024

mozno sa nad tym prilis zamyslas a to bude problem, analyzujes riesis.. iste by som nehladala dovod v detstve a v tom, ze som nevarila v 15tich.. lebo to si dovolim povedat ze 90% z nas nikdy nevarilo v tom veku, ked tak len ak sa nam checlo, a speciality ako piect cez vianoce atd. Potom cakas aj to, ked analyzujes, ze na jedlo sa musis extra sustredit, extra cas na to musis mat, deti, toto hento.. vyhovorky. Nemusis.
Sprav si zoznam par zakladnych jedal, ktore ti mozu vsetci. Taky vyvar uvarit, dve tri dalsie polievky (a potom kremove zeleninove sa vsetky robia takmer rovnako). Druhe.. prilohy mas par druhov, hlavne jedlo par druhov ktore mate radi = A kombinuj, ked nemas cas experimentovat. navar nap. ked je polovicka doma aj na obed.. A pokusy rob, napr v sobotu.. ak nechodite prec na vikend. Lebo ja napr. neznasam celu endelu travit v kuchyni, v 90% zlozite jedla varim v sobotu, ked sa aj tmolim po dome a upratujem/periem/zehlim. Popri tom. V nedelu varim, ale velakrat na to mam nachystane veci v chladnicke uz zo soboty.. a takto z vikendu vlastne vieme jest jedlo az do utorka/niekedy nieco do stredy... Ked bola dcera mala, oblubila som si pecenie v sacku (napr. morcacinu hocijaku) :DD a k tomu som spravila len zemiakovu kasu alebo nieco = to mi jedla mala v podstate od malicka, kedze nemusela som to ani extra korenit ani nic, mohla som tam hodit aj zeleninu ako som chcela... Alebo som piekla vsetko aj s prilohou na plechu... A tym padom = malo hrncov :D

Inak to ako sa zamyslas, preco muz vela toho nezje = nemusis, zvacsa je dovod, ze nemusel, proste si v detstve povedal, ze to nebude jest a neje to,lebo na to pristali doma (mam takeho ex, nezje takmer nic, resp fakt malo jedal.. aj brata mam takeho, co len vybrane potraviny, vybrane jedla = obaja su na to nauceni, mama uvarila to, co vedela ze zjedia a neriesila)
Postupne sa ti to nabali. VELA naozaj vela z nas, vari aj dobre vari si dovolim tvrdit, a zacali aaaaaaz ked sa deti narodili :D nemala som dovod vyvarat, ked som nebola bezdetna a drvivu vacsinu casu travila mimo byt/dom.. mala som oblubene jedla, co som si vedela rychlo spravit napr. ak som bola doma cez vikend, nahodou vecer = cestoviny, rezne, pecene maso. a vybavene... Tiez sa nejdem potrhat za varenim, ale ani to nejak neprezivam. Nieco chcem extra, otvorim si overene stranky s tradicnymi receptami a ked idem presne podla toho = vzdy sa mi to podari.

findomatej
13. dec 2024

@simca06022011 ahoj, prosím, čo znamená ,,pečenie v sáčku,,? Ďakujem 🙂

simca06022011
13. dec 2024

@findomatej no daju sa kupit take sacky na pecenie.. v papiernictve a tak... do toho das maso, trochu vody (priapdne kto co chce, moze sa aj olej, zapacovane maso, koreniny, hocico), zaviaze sa, prochu popicha sacok, nech nevybuchne a da sa to piect v sacku.. Potom sa to otvori, a zje :D Pre zaciatocnikvo super vec, neofrkana rura atd :D netreba to "polievat", otvarat, riesit...

earlgrey
13. dec 2024

@simca06022011 Alebo pamätám ako mamina do tých sáčkov dávala mäso, zeleninu, trocha oleja, korenie a dala to upiecť...rýchle, chutné...toto sme ako deti mali veľmi radi 😉

simca06022011
13. dec 2024

@earlgrey no tak vidis, ja som sa v tom ucila varit :D minimalne mi v tom maso neostalo surove, vzdy bolo makke :D a to fakt niekedy stacilo nasolit, doliat vodu a dat piect.

findomatej
13. dec 2024

@simca06022011 ďakujem, aj som si myslela, že takto to je 😉

simca06022011
13. dec 2024

takto to vyzera, viac velkosti je a tak 🙂.. a tu je kura.. to sa potom pred dokoncenim u mna osvedcilo opatrne vybrat a nechatdo grilovat.. ale dietatu to bolo fuk, aj tak kozu nejedla, len maso :D

earlgrey
13. dec 2024

@simca06022011 Áno, jednoduché, rýchle a hlavne nemusíš stáť pri sporáku 😀

nelka93
13. dec 2024

@marianarem mam to rovnako, uvarím upečiem čokoľvek, ale nenávidím upratovanie

kikusenka1
13. dec 2024

Jediný človek ktorého poznám co rad vari je moja mamina
Ja nemám problém navariť alebo upiecť kolac ci tortu ale neznášam to
Chvalabohu na chuti to nie je vidieť 😂

libusak
13. dec 2024

Neznasam varit. Nikdy ma to nebavilo. Dokonca mi varenie sprotivi aj to jedlo, ktore varim, takze ho nejem 🤣
Na druhu stranu pocuvam chvaly, ze vyborne varim 🤔
Jedina motivacia je u mna to, aby malo decko (ma 16 rokov) co na obed. Nemat dceru, nevarim.

autor
13. dec 2024

@simca06022011 ano tiez si myslim ze ta "vyberavost" je sposobena tym ze niektore veci nemuseli jest. Moj muz sam aj povie na xy veci, ze to radsej ostane hladny nez by to mal zjest...

Tak ako vidim nie som v tom sama co ma potesilo lebo som si pripadala ako mimozemstan😂 Chvilu ma varenie mozno trochu bavilo ked bola starsia dcerka v tomto veku 1,5-2r lebo ona zjedla fakt vsetko a chutilo jej.. vtedy som z toho mala dobry pocit. No teraz je uz vyberavejsia a navyse mladsia ako ma tie intolerancie tak to nie je lahke...

autor
13. dec 2024

@simca06022011 ale tie sacky kazdopadne vyskusam, dakujem 😁