Nevšedné jedlá, nové chute a jedlá

macickaandy
31. júl 2022

Mňa veľmi láka ochutnávať nové ovocie, nové jedia. Čo také nevšedné ste jedli vy?

mamamasama
31. júl 2022

Nejaké chrumkavé červy v Kóreji a smaženého škorpióna v Číne. Nechutilo mi ani jedno. 😅 O a na Islande predávali také hnusné žuvačky s príchuťou pelendreku a soli. To tiež nic moc. Zaujímavá bola čokoláda so slaninou v Thajsku. 👌😁 Tam som objavila aj bread fruit a to som si vozila aj domov. ☺️

dagmarovita
31. júl 2022

@mamamasama tie slane cukriky a zuvacky vyrábame na Slovensku pre holandský trh, su hnusné.

mamamasama
31. júl 2022

@dagmarovita fakt? Wow. To som ani netušila ☺️Naozaj som nechápala ako to môže niekomu chutiť. 😁

marianarem
31. júl 2022

@macickaandy Ja tiez v Cine cervy, tie mi moc nechutili. Tiez holoturiu, to bolo pre mna hrozne. V Thajsku prazene kobylky, tie boli celkom fajn. No a tiez ovocie durian, to bolo asi to najhorsie, co som kedy ochutnala. Dlho som tu chut nevedela dostat z ust, aj sa mi o tom snivalo este potom. V Japonsku som jedla veci, ktore doteraz ani neviem, co vlastne boli 🙂 V USA gulas z bizona. Posledneho pol roka zhruba sa venujem tureckej kuchyni a v ramci toho som tiez ochutnala vselico zaujimave. Celkom dobry objav je napriklad korenie mahlep, to nas aj s manzelom nadchlo.

andreatytler
1. aug 2022

@macickaandy
Urcite skus Sambol. Stiplava kokosova posypka zo Sri Lanky. Mozes si to dat na uplne vsetko. Ryzu, hrianku z maslom, maso, varene alebo pecene zemiaky.
1.5 pohara kokosu cerstvo vyskrabaneho z kokosoveho orechu. Ak nemas (kups suchy nesladeny kokos v obchode, zalej kokosovym mliekom, prihrej v mikrovlnke a nechaj zmaknut)
1 cajova lyzicka soli
1 cajova lyzicka korenia
1 cajova lyzicka drvenych suchych chili papricek
1 cerstva pokrajana chili papricka
2 cajove lycizky chili korenia
2 lyzice pokrajanej cibule
dzus z jednej limetky

Povodny recept ma vsetku koreniny zdvojnasobene, takze ak znesies tuto jemnejsiu verziu, kludne si to priostri.

macickaandy
autor
1. aug 2022

@mamamasama ja síce rada skúšam nové, ale hento by som asi neskúsila. 🙂 take nevšedné som jedla krevety a morské plody na pizzi.

macickaandy
autor
1. aug 2022

@andreatytler zaujímavé zapíšem si.,

andreatytler
1. aug 2022

@macickaandy Musis to slkadovat v chladnicke a vydrzi to maximalne 3 dni, lebo je to taka stavnata posypka, nie sucha.