Kedze sa chystam oslavovat svoje tridsiate gulatiny, a potrebujem prichystat nieco dobre na oslavu, poradte dievcata nieco dobre, hlavne nevarene a nepecene, sladke, slane, cokolvek vas napadne - podla moznosti nieco jedoduchsie 😀 , aby som to mohla robit aj popri motkajucom sa Matikovi.
Zuzi, normalne len piskotu a kolieko bananu namocis do cokolady - na sparatku, alebo len tak? Super napad, znacim do zoznamu, dakujem 😉
dve piskoty medzi to koliesko bananu a namocis do roztopenej coko. das ztuhnut. mnam to ja luuuuuuubim. najlesie ked je to take odlezane
babu, hej ako pise miska a ja to napichavam na sparatka 😀 a coko davam na varanie a maslo ale nie pol na pol ale viac coko a je taka hustejsia coko 😝
tak veru sparatka treba. alebo urob ocka. ja som minule na daku oslavu robila a dala som tam klasa rozok trosku bambina bratislavsku klobasku ale len take tenke koliecko tvrdy syr kocku, olivu a este losos co byva taky ten v oleji take platky. a uslo sa mi jedno. my to pripadalo vtedy ako na zavodoch kto viac zje. 😀
babulka
urob oslavu v restauracii mas po starostiach 😀
ale inac pekna tema, aj mna caka 30.tka - ale az buduci rok 😉
ja ked niekto povie 30.tka tak mam vlasy hore lebo cim dalej tym sa to blizi aj mne. mam uz skoro 28 a to len teraz som mala 18 😢 😢
no a dufam ze ju budem oslavovat uz v novom.
ale mozes este najupit dake sladke male kolaciky v obchode. tycinky lupienky a tak.
alebo este jednoduchsie ako jednohubky budes mat ked spravis len take taniere kde das daku salamku nakrajane kusky syra olivy vajcia na tvrdo a co kolvek ta napadne. kazdy si vezme co bude chciet
Bailey´s guľôčky
250g nasekanej bielej čokolády
62,5ml šľahačky
50ml (whiskey likéru) Bailey´s
100g nasekaných piškót, alebo bebe keksíkov
Necháme rozpustiť bielu čokoládu so šľahačkou a primiešame Bailey´s. Na minimálne 4 hodiny (i na noc) vložíme do chladničky. Pridáme nadrobno nasekané piškóty alebo keksy. S navlhčenými rukami formujeme guľôčky a vyvaľkáme ich v posekanej bielej čokoláde. Skladujeme až do podávania v chlade. Baby, je to také sladké, že som to ešte nikdy neobaľovala v tej čokoláde... Skôr odporúčam oriešky... Guľôčky urobte maličké, aby sa dali spapkať na jeden šup... je to božské...
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Rafaello
200g práškového cukru
200g sušeného mlieka
250g roztopeného masla
100ml teplej vody
4 rozvaľkané (na omrvinky) tortové oplátky
olúpané mandle
kokosová múčka
Sušené mlieko a práškový cukor zmiešame a pridáme mäkké maslo. Zmes prelejeme teplou vodou a spracujeme na vláčnu zmes. Až na koniec pridáme opátky. Všetko zmiešame na tuhé cesto, tvarujeme guľky, do stredu dáme "ošúpanú" mandľu a obaľujeme v kokosovej múčke. Niekedy sa ťažko zháňajú šúpané mandle tak kúpime tie nešúpané, obaríme vriacou vodou necháme postáť a ošúpeme.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Tiramisu citrónové
150g podlhovastých piškót
50ml vody
50g cukru
šťavu z jedného citróna
80ml citrónového likéru
3 ČL rozpustnej kávy
250g syra Mascarpone
300g nízkotučného tvarohu
150g práškového cukru
200ml pochúťkovej smotany
2 žĺtky
2 bal vanilínového cukru
Vodu varíme s cukrom, kým sa čiastočne neodparí. Pridáme citrónovú šťavu, citrónový likér, instantnú kávu a premiešame. Dáme vychladnúť. Syr Mascarpone zmiešame s tvarohom a pochúťkovou smotanou. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Nakoniec spolu premiešame. Podlhovastú formu vystelieme fóliou a postupne ju plníme striedavo krémom a piškótami namočenými v pripravenej kávovej zmesi. Naplnenú formu odložíme do chladničky na osem až desať hodín. Pred podávaním ozdobíme citrónovou šupkou a nastrúhanou čokoládou.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Čokoládová zmrzlina
250ml smotany na šľahanie
2 celé vajcia
2 žĺtky
2 PL rumu
100g horkej čokolády (alebo kakaa)
1 bal vanilkového cukru
Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Čokoládu roztopíme nad parou, vajcia, žĺtky a vanilkový cukor šľaháme nad parou do peny, odstavíme, miešame do vychladnutia; primiešame roztopenú čokoládu a rum (môžeme vynechať); nakoniec pridáme šľahačku a odložíme na 8 hodín do mrazničky.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Banánové jednohubky
1 banán
16 okrúhlych piškót
čokoláda
Banán očistíme, nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Koliesko vložíme vždy medzi dve piškóty. Spojíme špáradlom a namočíme do roztopenej čokolády. Ozdobíme podľa chuti. Necháme na mriežke stuhnúť. Nevyrábame z väčšieho množstva surovín, aby sme sa neprežrali.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Nepečené kávové zrná
3 balíky detských keksov
500ml rumu
80g masla
50g vlašských orechov
3 PL kávy
200g práškového cukru
100g čokolády na varenie
70g stuženého pokrmového tuku
ozdobná ryža
Keksy spolu s orechmi zomelieme, dáme do misy, pridáme cukor, kávu, maslo, rum a vypracujeme hladkú hmotu. Na pocukrovanej doske urobíme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké kúsky. Z kúskov tvarujeme guľky a rúčkou varechy urobíme v strede každej guľky žliabok. Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pripravené koláčiky polejeme čokoládovou polevou, dáme na mriežku, ozdobíme ryžou a necháme zaschnúť. Potom vložíme do papierových košíčkov.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Nepečené čerešňové guľky
1 BB puding
150g práškového cukru
175 g masla
3 PL kakaa
50ml rumu
1 sterilizované čerešne
2 3 PL mlieka
100g kokosovej múčky
Do misy dáme puding, cukor, maslo, kakao, rum, mlieko a spracujeme. Pudingovú masu dáme na dosku posypanú práškovým cukrom, urobíme šúľok, nakrájame na rovnaké diely. Do každého vtlačíme jednu čerešňu (ak máme, môžeme použiť višne v rume, potom ale do cesta rum radšej nie ), sformujeme guľku, obalíme v kokosovej múčke a vložíme do papierového košíčka.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Mde, ty si poklad, cakal so, kedy prispejes, dodnes vyvaram doma cestovinky ako od maminky ale inak od Made a ideme sa za tym zabit.
Inac, ked slane, nechcem robit take tie klasicke ocka, skor ma napadlo taky ten plneny sendvic, len neviem do toho tu plnku, alebo nejake ine vymysly.
A baby, neblaznite, co tam daka 30tka - ja som si ani nevsimla, ze uz nemam 20. 😉
Falošné tiramisu
250g podlhovastých piškót
250g tvarohu
250ml kyslej smotany
1 bal vanilkového cukru
rum
silná káva
hrozienka
kakao alebo granko
Smotanu a tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom na hladký krém. Podľa chuti pridáme hrozienka alebo orechy. Do silnej horkej kávy namočíme piškóty, dáme ich naspodok misiek a pokvapkáme trochou rumu,. Na piškóty dáme prvú vrstvu krému z tvarohu, opäť piškóty namočené v káve a pokvapkané rumom, nato druhú vrstvu tvarohového krému. Vrch posypeme kakaom alebo grankom. Necháme najlepšie cez noc dobre vychladnúť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Nie Mde ale Made, samozrejme. Inac ceresnove gulky od Made sme mali na Vianoce, moj chlap dodnes dranka, aby som mu ich narobila, ale to budu len take vianocne, nech sa cely rok ma na co tesit
Tiramisu pomarančové
2 mandarínkové kompóty (cca 300 ml)
125 ml šľahačkovej smotany
250 g syra Mascarpone
250 g tvarohu
80 g cukru
3 lyžice pomarančového likéru
200 250 ml pomarančovej šťavy (môže byť aj 100% pomarančový džús)
1 balíček dlhých piškót
kakao
plátky pomarančov na ozdobu
Kompótové mandarínky precedíme a necháme odkvapkať. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Mascarpone a tvaroh dohladka vymiešame s cukrom. Pridáme 3 lyžice pomarančového likéru. Do tvarohového krému opatrne primiešame šľahačku a 100 ml pomarančovej šťavy. Dno nákypovej formy rovnomerne ne vyložíme piškótami, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na ne poukladáme odkvapkané mandarínky a potrieme ich polovicou tvarohového krému. Pokračujeme mandarínkovou vrstvou, na ňu poukladáme piškóty, ktoré opäť pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na piškótovú vrstvu natrieme zvyšok krému, povrch uhladíme. Zákusok necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním zákusok poprášime kakaom a ozdobíme plátkami pomaranča.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
babu, ja robim zemle tak ze zemle rozkrojim a podavam samostatne zapecene s plnou a syrom a plnku robim, dobre vela cibului, citronu a tuniak 😀
Tiramisu Toppas
1 neošetrený citrón
5 žĺtok
120g cukru
400g Mascarpone
150g šľahačky
150g Kelloggś Toppas a Toppas choco
12cl Amaretto
18cl Espresso
kakaový prášok
Citrón umyjeme horúcou vodou a ostrúhame kôru. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame citrónovú kôru a marcarpone. Šľahačku vyšľaháme do tuha a jemne primiešame do mascarpone krému. Dno plochej formy povykladáme Toppas cereáliami. Pomiešame Espresso a Amaretto (ak nemámme, nahradíme Espressom) a ním polejeme asi 2/3 Toppas cereálií vo forme. Je dôležité, aby cereálie dobre nasiakli kávu. Posypeme kakaom a prikryjeme krémom. Naň položíme zvyšné Toppas cereálie, polejeme zvyškom Espressa, posypeme kakaom a natrieme zvyšný krém. Nakoniec opäť posypeme kakaom. Necháme dobre vychladiť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Tiramisu
15 dlhých piškót
250ml silnej kávy
4 ČL cukru
500g mascarpone
100ml Amaretto
šťava z ½ pomaranča
Piškóty naukladáme do podlhovastej misky na seba (2 vrstvy). Uvaríme silnú kávu a osladíme 2 ČL ckru. Nalejeme na piškóty tak aby boli všetky nasiaknuté, nebojte sa vyliať tak všetku kávu. Mascarpone zmiešame s 2 ČL cukru a pomaly primiešame likér Amaretto a šťavu. Mal by mať hladkú, krémovú konzistenciu. Navrstvíme na piškóty a posypeme kakaom alebo navrch nastrúhame horkú čokoládu a postrúhanú pomarančovú kôru.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Tiramisu originál
3 vajcia
3 PL kryštálového cukru
300g mascarpone
200g piškót (ja dávam tie s cukrom na vrchu - savoiardi)
káva (asi 3 hrnčeky)
kakao na ozdobu
Bielka vyšľaháme s polovicou PL cukru (na sneh). Žĺtka zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme mascarpone a jemne premiešame. Potom pomaly pridávame sneh. Do formy poukladáme v káve namočené piškóty a prikryjeme krémom. A tak sa to opakuje. Nakoniec posypeme kakaom. Necháme v chladničke minimálne 2 hodiny. Do kávy sa môžeme pridať rum alebo rumovú príchuť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Syrové guľôčky Rafaello
300g syru Eidam
100g nízkotučného taveného syra
sardelová pasta
25 kusov lieskových orieškov
60g strúhaného kokosu
Eidam postrúhame, zmiešame s taveným syrom a jemne ochutíme sardelovou pastou. Zo zmesi vytvarujeme 25 malých guľôčok a do každej vtlačíme lieskový orech. Guľôčky obalíme v strúhanom kokose a vložíme do papierových košíčkov. Môžeme pre chuť pridať mletú papriku, alebo bylinky. Podávame chladené.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
babu, akurat mam zase plny mrazak tych ceresnovych gulocok... my ich hodne mozeme a je to celkom rychlovka...
idem este pozriet nejake jednohubky a salatiky... 😉
Zapekané bagetky
bagetky
maslo
cesnak
bazalka
soľ
paprika
cibuľa
paradajky
papriky
šunka
olej
syr
Bagetky si narežeme na šikmé krúžky a natrieme ich maslom (do ktorého sme si roztlačili cesnak, bazalku a soľ), papriku, cibuľku, paradajky, šunku nakrájame na drobnučko, nalejeme na to olivový olej, pretlačíme strúčky cesnaku, pridáme bazalku, oregano a zmiešame (môžeme tam dať aj kečup ak ho ma niekto rád). Túto zmes dáme na bagetky a dáme zapiecť do rúry na 10 minút potom na každé dáme ešte syr a na minútku zapiecť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Chuťovka proti upírom
syr Feta
cesnak
olivový olej
mletá červené paprika
bylinky
Syr nakrájame na kocky asi 10 x 10 mm. Do trochy olivového oleja pretlačíme cesnak podľa chuti, môžeme poprášiť mletou paprikou alebo francúzskymi bylinkami. Zmesou polejeme kocky syra. Podávame chladené s chlebíkom. Najlepšie k vínku.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Zemiakový šalát
1000g zemiakov
5 vajec
1 majonéza
konzervovaný hrášok
2 mrkvy
1 cibuľa
2 PL octu
1 väčšia kyslá uhorka
2 ČL horčice
1ČL
cukru
mleté čierne korenie
soľ
Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu uvaríme vo vode a nadrobno nakrájame. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom a nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešame. Do vody dáme 2 lyžice octu a čajovú lyžičku cukru. Miešame až kým nezovrie, ešte teplé vylejeme na šalát - asi polovicu tekutiny. Premiešame, pridáme majonézu, dochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme zvyšný vývar a ešte raz premiešame. Dáme vychladnúť. Podávame k mäsu, saláme, prípadne len s bielym pečivom.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
Párty šalát
100g jemnej salámy
100g kukurice
100g hrášku
200ml majonézy / tatárskej / jogurtu
½ cibule
Jemnú salámu (najlepšie kúpiť 2 pol centimetrové kúsky treba sa usmiať na predavačku, potom to urobí radšej) a cibuľu pokrájame na kúsky, pridáme kukuricu a hrášok. Dobre premiešame, pridáme majonézu alebo tatársku (ak robíme babský čurbes, tak jogurt). Dáme do chladničky a po príchode návštevy podávame s kúskami chleba, alebo celozrnnými tyčinkami, to opäť pre ten babský čurbes.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...
babulka u man maju vzdy uspech jednohubky s piskot a bananov namocene v cokolade 😀