Nevarené a nepečené mňamky. Poraďte niečo 🙂

babulka
13. máj 2007

Kedze sa chystam oslavovat svoje tridsiate gulatiny, a potrebujem prichystat nieco dobre na oslavu, poradte dievcata nieco dobre, hlavne nevarene a nepecene, sladke, slane, cokolvek vas napadne - podla moznosti nieco jedoduchsie 😀 , aby som to mohla robit aj popri motkajucom sa Matikovi.

zuz11
13. máj 2007

babulka u man maju vzdy uspech jednohubky s piskot a bananov namocene v cokolade 😀

babulka
autor
13. máj 2007

Zuzi, normalne len piskotu a kolieko bananu namocis do cokolady - na sparatku, alebo len tak? Super napad, znacim do zoznamu, dakujem 😉

miska99
13. máj 2007

dve piskoty medzi to koliesko bananu a namocis do roztopenej coko. das ztuhnut. mnam to ja luuuuuuubim. najlesie ked je to take odlezane

zuz11
13. máj 2007

babu, hej ako pise miska a ja to napichavam na sparatka 😀 a coko davam na varanie a maslo ale nie pol na pol ale viac coko a je taka hustejsia coko 😝

miska99
13. máj 2007

tak veru sparatka treba. alebo urob ocka. ja som minule na daku oslavu robila a dala som tam klasa rozok trosku bambina bratislavsku klobasku ale len take tenke koliecko tvrdy syr kocku, olivu a este losos co byva taky ten v oleji take platky. a uslo sa mi jedno. my to pripadalo vtedy ako na zavodoch kto viac zje. 😀

lasenka
13. máj 2007

babulka
urob oslavu v restauracii mas po starostiach 😀
ale inac pekna tema, aj mna caka 30.tka - ale az buduci rok 😉

miska99
13. máj 2007

ja ked niekto povie 30.tka tak mam vlasy hore lebo cim dalej tym sa to blizi aj mne. mam uz skoro 28 a to len teraz som mala 18 😢 😢

miska99
13. máj 2007

no a dufam ze ju budem oslavovat uz v novom.
ale mozes este najupit dake sladke male kolaciky v obchode. tycinky lupienky a tak.

miska99
13. máj 2007

alebo este jednoduchsie ako jednohubky budes mat ked spravis len take taniere kde das daku salamku nakrajane kusky syra olivy vajcia na tvrdo a co kolvek ta napadne. kazdy si vezme co bude chciet

madeleine
13. máj 2007

Bailey´s guľôčky

• 250g nasekanej bielej čokolády
• 62,5ml šľahačky
• 50ml (whiskey likéru) Bailey´s
• 100g nasekaných piškót, alebo bebe keksíkov
Necháme rozpustiť bielu čokoládu so šľahačkou a primiešame Bailey´s. Na minimálne 4 hodiny (i na noc) vložíme do chladničky. Pridáme nadrobno nasekané piškóty alebo keksy. S navlhčenými rukami formujeme guľôčky a vyvaľkáme ich v posekanej bielej čokoláde. Skladujeme až do podávania v chlade. Baby, je to také sladké, že som to ešte nikdy neobaľovala v tej čokoláde... Skôr odporúčam oriešky... Guľôčky urobte maličké, aby sa dali spapkať na jeden šup... je to božské...
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Rafaello

• 200g práškového cukru
• 200g sušeného mlieka
• 250g roztopeného masla
• 100ml teplej vody
• 4 rozvaľkané (na omrvinky) tortové oplátky
• olúpané mandle
• kokosová múčka
Sušené mlieko a práškový cukor zmiešame a pridáme mäkké maslo. Zmes prelejeme teplou vodou a spracujeme na vláčnu zmes. Až na koniec pridáme opátky. Všetko zmiešame na tuhé cesto, tvarujeme guľky, do stredu dáme "ošúpanú" mandľu a obaľujeme v kokosovej múčke. Niekedy sa ťažko zháňajú šúpané mandle tak kúpime tie nešúpané, obaríme vriacou vodou necháme postáť a ošúpeme.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Tiramisu citrónové

• 150g podlhovastých piškót
• 50ml vody
• 50g cukru
• šťavu z jedného citróna
• 80ml citrónového likéru
• 3 ČL rozpustnej kávy
• 250g syra Mascarpone
• 300g nízkotučného tvarohu
• 150g práškového cukru
• 200ml pochúťkovej smotany
• 2 žĺtky
• 2 bal vanilínového cukru
Vodu varíme s cukrom, kým sa čiastočne neodparí. Pridáme citrónovú šťavu, citrónový likér, instantnú kávu a premiešame. Dáme vychladnúť. Syr Mascarpone zmiešame s tvarohom a pochúťkovou smotanou. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom. Nakoniec spolu premiešame. Podlhovastú formu vystelieme fóliou a postupne ju plníme striedavo krémom a piškótami namočenými v pripravenej kávovej zmesi. Naplnenú formu odložíme do chladničky na osem až desať hodín. Pred podávaním ozdobíme citrónovou šupkou a nastrúhanou čokoládou.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Čokoládová zmrzlina

• 250ml smotany na šľahanie
• 2 celé vajcia
• 2 žĺtky
• 2 PL rumu
• 100g horkej čokolády (alebo kakaa)
• 1 bal vanilkového cukru
Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Čokoládu roztopíme nad parou, vajcia, žĺtky a vanilkový cukor šľaháme nad parou do peny, odstavíme, miešame do vychladnutia; primiešame roztopenú čokoládu a rum (môžeme vynechať); nakoniec pridáme šľahačku a odložíme na 8 hodín do mrazničky.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Banánové jednohubky

• 1 banán
• 16 okrúhlych piškót
• čokoláda
Banán očistíme, nakrájame na kolieska asi 5 mm hrubé. Koliesko vložíme vždy medzi dve piškóty. Spojíme špáradlom a namočíme do roztopenej čokolády. Ozdobíme podľa chuti. Necháme na mriežke stuhnúť. Nevyrábame z väčšieho množstva surovín, aby sme sa neprežrali.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Nepečené kávové zrná

• 3 balíky detských keksov
• 500ml rumu
• 80g masla
• 50g vlašských orechov
• 3 PL kávy
• 200g práškového cukru
• 100g čokolády na varenie
• 70g stuženého pokrmového tuku
• ozdobná ryža
Keksy spolu s orechmi zomelieme, dáme do misy, pridáme cukor, kávu, maslo, rum a vypracujeme hladkú hmotu. Na pocukrovanej doske urobíme šúľok, ktorý nakrájame na rovnaké kúsky. Z kúskov tvarujeme guľky a rúčkou varechy urobíme v strede každej guľky žliabok. Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pripravené koláčiky polejeme čokoládovou polevou, dáme na mriežku, ozdobíme ryžou a necháme zaschnúť. Potom vložíme do papierových košíčkov.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Nepečené čerešňové guľky

• 1 BB puding
• 150g práškového cukru
• 175 g masla
• 3 PL kakaa
• 50ml rumu
• 1 sterilizované čerešne
• 2 – 3 PL mlieka
• 100g kokosovej múčky
Do misy dáme puding, cukor, maslo, kakao, rum, mlieko a spracujeme. Pudingovú masu dáme na dosku posypanú práškovým cukrom, urobíme šúľok, nakrájame na rovnaké diely. Do každého vtlačíme jednu čerešňu (ak máme, môžeme použiť višne v rume, potom ale do cesta rum radšej nie ), sformujeme guľku, obalíme v kokosovej múčke a vložíme do papierového košíčka.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

babulka
autor
13. máj 2007

Mde, ty si poklad, cakal so, kedy prispejes, dodnes vyvaram doma cestovinky ako od maminky ale inak od Made a ideme sa za tym zabit.

Inac, ked slane, nechcem robit take tie klasicke ocka, skor ma napadlo taky ten plneny sendvic, len neviem do toho tu plnku, alebo nejake ine vymysly.

A baby, neblaznite, co tam daka 30tka - ja som si ani nevsimla, ze uz nemam 20. 😉

madeleine
13. máj 2007

Falošné tiramisu

• 250g podlhovastých piškót
• 250g tvarohu
• 250ml kyslej smotany
• 1 bal vanilkového cukru
• rum
• silná káva
• hrozienka
• kakao alebo granko
Smotanu a tvaroh vymiešame s vanilkovým cukrom na hladký krém. Podľa chuti pridáme hrozienka alebo orechy. Do silnej horkej kávy namočíme piškóty, dáme ich naspodok misiek a pokvapkáme trochou rumu,. Na piškóty dáme prvú vrstvu krému z tvarohu, opäť piškóty namočené v káve a pokvapkané rumom, nato druhú vrstvu tvarohového krému. Vrch posypeme kakaom alebo grankom. Necháme najlepšie cez noc dobre vychladnúť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

babulka
autor
13. máj 2007

Nie Mde ale Made, samozrejme. Inac ceresnove gulky od Made sme mali na Vianoce, moj chlap dodnes dranka, aby som mu ich narobila, ale to budu len take vianocne, nech sa cely rok ma na co tesit

madeleine
13. máj 2007

Tiramisu pomarančové

• 2 mandarínkové kompóty (cca 300 ml)
• 125 ml šľahačkovej smotany
• 250 g syra Mascarpone
• 250 g tvarohu
• 80 g cukru
• 3 lyžice pomarančového likéru
• 200 – 250 ml pomarančovej šťavy (môže byť aj 100% pomarančový džús)
• 1 balíček dlhých piškót
• kakao
• plátky pomarančov na ozdobu
Kompótové mandarínky precedíme a necháme odkvapkať. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha. Mascarpone a tvaroh dohladka vymiešame s cukrom. Pridáme 3 lyžice pomarančového likéru. Do tvarohového krému opatrne primiešame šľahačku a 100 ml pomarančovej šťavy. Dno nákypovej formy rovnomerne ne vyložíme piškótami, ktoré pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na ne poukladáme odkvapkané mandarínky a potrieme ich polovicou tvarohového krému. Pokračujeme mandarínkovou vrstvou, na ňu poukladáme piškóty, ktoré opäť pokvapkáme pomarančovou šťavou. Na piškótovú vrstvu natrieme zvyšok krému, povrch uhladíme. Zákusok necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním zákusok poprášime kakaom a ozdobíme plátkami pomaranča.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

zuz11
13. máj 2007

babu, ja robim zemle tak ze zemle rozkrojim a podavam samostatne zapecene s plnou a syrom a plnku robim, dobre vela cibului, citronu a tuniak 😀

madeleine
13. máj 2007

Tiramisu Toppas

• 1 neošetrený citrón
• 5 žĺtok
• 120g cukru
• 400g Mascarpone
• 150g šľahačky
• 150g Kelloggś Toppas a Toppas choco
• 12cl Amaretto
• 18cl Espresso
• kakaový prášok
Citrón umyjeme horúcou vodou a ostrúhame kôru. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame citrónovú kôru a marcarpone. Šľahačku vyšľaháme do tuha a jemne primiešame do mascarpone krému. Dno plochej formy povykladáme Toppas cereáliami. Pomiešame Espresso a Amaretto (ak nemámme, nahradíme Espressom) a ním polejeme asi 2/3 Toppas cereálií vo forme. Je dôležité, aby cereálie dobre nasiakli kávu. Posypeme kakaom a prikryjeme krémom. Naň položíme zvyšné Toppas cereálie, polejeme zvyškom Espressa, posypeme kakaom a natrieme zvyšný krém. Nakoniec opäť posypeme kakaom. Necháme dobre vychladiť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Tiramisu

• 15 dlhých piškót
• 250ml silnej kávy
• 4 ČL cukru
• 500g mascarpone
• 100ml Amaretto
• šťava z ½ pomaranča
Piškóty naukladáme do podlhovastej misky na seba (2 vrstvy). Uvaríme silnú kávu a osladíme 2 ČL ckru. Nalejeme na piškóty tak aby boli všetky nasiaknuté, nebojte sa vyliať tak všetku kávu. Mascarpone zmiešame s 2 ČL cukru a pomaly primiešame likér Amaretto a šťavu. Mal by mať hladkú, krémovú konzistenciu. Navrstvíme na piškóty a posypeme kakaom alebo navrch nastrúhame horkú čokoládu a postrúhanú pomarančovú kôru.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Tiramisu originál

• 3 vajcia
• 3 PL kryštálového cukru
• 300g mascarpone
• 200g piškót (ja dávam tie s cukrom na vrchu - savoiardi)
• káva (asi 3 hrnčeky)
• kakao na ozdobu
Bielka vyšľaháme s polovicou PL cukru (na sneh). Žĺtka zmiešame so zvyšným cukrom, pridáme mascarpone a jemne premiešame. Potom pomaly pridávame sneh. Do formy poukladáme v káve namočené piškóty a prikryjeme krémom. A tak sa to opakuje. Nakoniec posypeme kakaom. Necháme v chladničke minimálne 2 hodiny. Do kávy sa môžeme pridať rum alebo rumovú príchuť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Syrové guľôčky Rafaello

• 300g syru Eidam
• 100g nízkotučného taveného syra
• sardelová pasta
• 25 kusov lieskových orieškov
• 60g strúhaného kokosu
Eidam postrúhame, zmiešame s taveným syrom a jemne ochutíme sardelovou pastou. Zo zmesi vytvarujeme 25 malých guľôčok a do každej vtlačíme lieskový orech. Guľôčky obalíme v strúhanom kokose a vložíme do papierových košíčkov. Môžeme pre chuť pridať mletú papriku, alebo bylinky. Podávame chladené.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

babu, akurat mam zase plny mrazak tych ceresnovych gulocok... my ich hodne mozeme a je to celkom rychlovka...

idem este pozriet nejake jednohubky a salatiky... 😉

madeleine
13. máj 2007

Zapekané bagetky

• bagetky
• maslo
• cesnak
• bazalka
• soľ
• paprika
• cibuľa
• paradajky
• papriky
• šunka
• olej
• syr
Bagetky si narežeme na šikmé krúžky a natrieme ich maslom (do ktorého sme si roztlačili cesnak, bazalku a soľ), papriku, cibuľku, paradajky, šunku nakrájame na drobnučko, nalejeme na to olivový olej, pretlačíme strúčky cesnaku, pridáme bazalku, oregano a zmiešame (môžeme tam dať aj kečup ak ho ma niekto rád). Túto zmes dáme na bagetky a dáme zapiecť do rúry na 10 minút potom na každé dáme ešte syr a na minútku zapiecť.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Chuťovka proti upírom

• syr Feta
• cesnak
• olivový olej
• mletá červené paprika
• bylinky
Syr nakrájame na kocky asi 10 x 10 mm. Do trochy olivového oleja pretlačíme cesnak podľa chuti, môžeme poprášiť mletou paprikou alebo francúzskymi bylinkami. Zmesou polejeme kocky syra. Podávame chladené s chlebíkom. Najlepšie k vínku.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Zemiakový šalát

• 1000g zemiakov
• 5 vajec
• 1 majonéza
• konzervovaný hrášok
• 2 mrkvy
• 1 cibuľa
• 2 PL octu
• 1 väčšia kyslá uhorka
• 2 ČL horčice
• 1ČL
cukru
• mleté čierne korenie
• soľ
Zemiaky dôkladne umyjeme, uvaríme v šupke a po vychladnutí nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Mrkvu uvaríme vo vode a nadrobno nakrájame. Vajcia uvaríme natvrdo a nakrájame. Všetko spolu s hráškom a nadrobno nakrájanou uhorkou opatrne premiešame. Do vody dáme 2 lyžice octu a čajovú lyžičku cukru. Miešame až kým nezovrie, ešte teplé vylejeme na šalát - asi polovicu tekutiny. Premiešame, pridáme majonézu, dochutíme horčicou, soľou a korením. Podľa chuti dolejeme zvyšný vývar a ešte raz premiešame. Dáme vychladnúť. Podávame k mäsu, saláme, prípadne len s bielym pečivom.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...

madeleine
13. máj 2007

Párty šalát

• 100g jemnej salámy
• 100g kukurice
• 100g hrášku
• 200ml majonézy / tatárskej / jogurtu
• ½ cibule
Jemnú salámu (najlepšie kúpiť 2 pol centimetrové kúsky – treba sa usmiať na predavačku, potom to urobí radšej) a cibuľu pokrájame na kúsky, pridáme kukuricu a hrášok. Dobre premiešame, pridáme majonézu alebo tatársku (ak robíme babský čurbes, tak jogurt). Dáme do chladničky a po príchode návštevy podávame s kúskami chleba, alebo celozrnnými tyčinkami, to opäť pre ten babský čurbes.
http://fotky.azet.sk/jsAlbum.phtml?i9=50e4ee5cf...