Zeny mate dobre recepty na moussaku, falaffel, hummus, podme sa inspirovat trocha netradicnymi jedlami🙂tortilly, ci polievky, pomazanky, salaty...
tooolko krat som si taketo jedlo chcela spravit aj doma, no prisla som na to, ze najlepsie je na takuto nejaku exotiku ist do dobrej restauracie
@lea299 pri humuse vzdy zalezi od tahinu- mala by to byt 100% sezamova pasta, viac husta ako riedka, opisala by som to ako konzistencia tekuta kasa. Velakrat je v obchode bud stary tahin (je velmi husty) alebo preriedeny uz nejakymi prisadami (velmi riedky) a to uz zmeni chut hummusu.
@lea299 ak mas v okoli turecky/arabsky/iransky/afgansky/halal obchod, kupit tam. Ak nie, u nas v nemecku mava aj kaufland "orientalny kutik" a tam ju tiez najdem. Ak kupujes europske znacky, tie maju zvacsa ine postupy a prichute a tahin chuti inac (a nedosiahnes tu orientalnu prichut hummusu). Ja kupujem hlavne znacku durra alebo suntat podla toho, co momentalne maju.
Na hummus: potrebujes hlavne kvalitny tahin (=sezamova pasta). A robim podla tohto rezeptu: Plechovka zliateho ciceru (250g) + 50ml zliatej stavy, 100ml ladovej vody (dolezite pre konzistenciu), 1-2 struciky pretlaceneho cesnaku, pol lyzicky soli, pol lyzicky drvenej rasce, stava z 1 citrona a 120g tahinu. Vymixovat ponornym mixerom najprv cicer, potom stava, potom tahin a nakoniec pridat ladovu vodu a koreniny. Poliat 1-2 lyzickami kvalitneho za studena lisovaneho olivoveho oleja.