Nepodarený korpus na tortu. Čo robím zle?

kacenka205
20. jan 2021

Ahojte. Keď robím obyčajný piškótovy korpus na tortu, krásne vyjde hore, no po čase stred splasne a ostane asi 1 CM na okraji ako keby obruč. Ten stred je proste nižšie... Neviete čo robím zle ?

angi07
20. jan 2021

asi treba dlhsie piect ...ako pecies? na kolko stupnoch?

tncka
20. jan 2021

@kacenka205 ja peciem na 180,sledujem ho,ale neotvaram az kym nevyberam. Nikdy sa mi to nestalo

shallimar
20. jan 2021

Skús na YouTube pohľadať lulus bakery, tiez som nikdy nebola nikdy spokojná. Odporučili mi skús od nej a moj najlepší korpus v živote.

angi07
20. jan 2021

@shallimar mne sa od nej nikdy nic nepodarilo😄😂

shallimar
20. jan 2021

@angi07 mne zatiaľ práve od nej všetko vychádza perfektne. pre mňa hlavne rýchle a jednoduché a nemam špinavú celú kuchyňu. Na fotke je tento korpus

https://www.youtube.com/watch?v=QO2bVDNNDLY


Len miesto orechov som dala tiež múku.

danim
20. jan 2021

Zapnúť predhriat , vtedy dat piect a nesmieš už po zatvorení otvorit rúru - ani na sekundu. Kvôli tomu klesne.

luckalukas_1
20. jan 2021

mozno zly plech ...skus namiesto vodorovne naniest cesto na plech tak v strede na hrubsie nez na okrajoch

deti95060810
20. jan 2021

pečieš dostatočne dlho? ak zostane v strede cesto nedopečené potom zvykne klesnúť...

anjetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
20. jan 2021

@kacenka205 Napis recept, moze byt aj zla teplota rury, ze pecies na vysokej teplote a po vybrati z rury korpus spadne. Ja peciem prvych 10-15 minut na 175, dopekam este asi 45-50 minut na 150 stupnov. Neklesol nikdy, ale treba dat do vyhriatej rury. Moze to byt aj tym, ze cesto slahas prilis dlho, ze ho preslahas, alebo to moze robit aj privela kypriaceho prasku, ak davas.

lapersefona
20. jan 2021

@shallimar tak te je fakt pekny

anjetta
20. jan 2021

U nás je táto piškóta najobľúbenejšia/ najšťavnatejšia:

6 ks domáce VAJÍČKA
240 g práškový CUKOR
120 g polohrubá MÚKA
120 g mleté ORECHY (nemusia byť pomleté úplne na múku 😉)
1 ks PRÁŠOK do pečiva
1-2 dcl OLEJ (zväčša dávam roztopené domáce maslo)
1 - 2 dcl VODA / MLIEKO
6 - 8 ks JABĹK ošúpaných a nakrájaných na menšie kocky
Na poliatie: Horká ČOKOLÁDA s maslom a lyžicou mlieka.

1. Biela vyšľahám zvlášť. (2-3 min na vysokých obrátkach)
2. Žĺtka s cukrom vyšľahám do peny. (3 min na miernych)
3. Ak sú žĺtka vyšľahané - šľahám ďalej a postupne prilievam olej, vodu / mlieko. (2-3 min na miernych)
3. Primiešam múku vymiešanú s práškom do pečiva a orechy.
4. Zapracujem bielka.
5. Prisypem jabĺčka, prípadne hrsť mandlí, nalámanej čokolády, iného ovocia...

Pečiem ho vo vyhriatej rúre / na papieri na peč. / 175C / 23 min. Počas pečenia rúru neotváram. Po upečení a vychladnutí ho prevrátim, stiahnem papier a polejem čokoládou. Večer nakrájam do dózy a dám DO CHLADNIČKY...
Najlepší - moc šťavnatý je na druhý / tretí deň (ak sa zvýši). 😂 Keď ho nechám len tak v špajzi, uschne mi (ako nie úplne ale z chladničky je uňo ňuňo😍)

Ak to pečiem ako tortu, tak 30 - 35 minút. Nechám vychladnúť a až tak dám dole papier na pečenie a preklopím. 🎂

andreatytler
20. jan 2021

@kacenka205
Kacenka, ja som mala roky v strede splasnuty korpus a nizky. Potom som skusila tento recept od @demografka a bol nadherny🙂 Ja uz iny ani nikdy piect nebudem.

Potrebujeme:
250 g hladkej múky
240 g práškového cukru (rozdeliť na 2 časti)
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
150 ml oleja
100 ml horúcej vody

Postup:
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu. Do takto vyšľahanej hmoty zľahka vmiešame varechou sneh z bielkov. Foma ma na spodku papier na pecenie a boky nevytiera aby sa korpus pekne prilepi, nesklana sa potom dovnutra. Formu s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 165-170°C a pečieme 45-50 min.
Vajka (velke) vybera z chladu skor, nech maju izbovu teplotu...
Po dopeceni necha chvilku v otvorenej rure, cca 5 minut a vyberie a necha vychladnut vybraty z formy otoceny hore dnom, bude teda krasne rovny hore

paja003
20. jan 2021

Možno je to len vymastenim formy. Mne to robilo, keď som dávala papier na pečenie po okrajoch. Teraz len potriem maslom a vysypem kokosom a je to oveľa lepšie

elizabet173
21. jan 2021

@paja003 formu nemastim nikdy, na spodok dam papier na pecenie, tak ako @andreatytler

enoula
21. jan 2021
elizabet173
21. jan 2021

@enoula to je ten isty, na ktory je tu vyssie recept, len je trosku taky " babovkovy" , je tam dost oleja. Ale nepadne po upeceni

tinqua
21. jan 2021

@kacenka205 rozdel si formu na pomyslene štvrtiny na každú štvrtinu vezmi jedno vajce. Odvaz vajcia. Oddel žĺtka od bielkov. Koľko majú vajcia váhu toľko daj g múky a toľko g aj práškového cukru. Ak chces pridať orechy, kakao alebo niečo iné odober z múky a do tej váhy pridaj inú ingredienciu. Vymiesaj žĺtka cukor múku vodu (od oka aby nebolo moc husté), kypriaci prášok a vanilkový cukor. Sneh z bielkov zašľaháme pomaly ručne v jednom smere. Poriadne vymasti formu, spodok papier. Pec na 180...kým ti nevybehne stred do kopceka...už keď bude vyzerať upečené kľudne otvor a popichaj spajdlov či je všade upečený...a hneď vyber z rúry. Na betón výjde, nech máš akúkoľvek formu

enoula
21. jan 2021

A ešte aj tento dobre vysiel, od Tinky
https://www.tinkinerecepty.sk/pribinacikova-tor...

kacenka205
autor
29. jan 2021

Ďakujem za vaše postrehy ! Pri najbližšej príležitosti budem skúšať vaše nápady na zlepšenie 🙂 ďakujem za pomoc 🙂