Ahojte. Keď robím obyčajný piškótovy korpus na tortu, krásne vyjde hore, no po čase stred splasne a ostane asi 1 CM na okraji ako keby obruč. Ten stred je proste nižšie... Neviete čo robím zle ?
@kacenka205 ja peciem na 180,sledujem ho,ale neotvaram az kym nevyberam. Nikdy sa mi to nestalo
@angi07 mne zatiaľ práve od nej všetko vychádza perfektne. pre mňa hlavne rýchle a jednoduché a nemam špinavú celú kuchyňu. Na fotke je tento korpus
https://www.youtube.com/watch?v=QO2bVDNNDLY
Len miesto orechov som dala tiež múku.
Zapnúť predhriat , vtedy dat piect a nesmieš už po zatvorení otvorit rúru - ani na sekundu. Kvôli tomu klesne.
mozno zly plech ...skus namiesto vodorovne naniest cesto na plech tak v strede na hrubsie nez na okrajoch
pečieš dostatočne dlho? ak zostane v strede cesto nedopečené potom zvykne klesnúť...
@kacenka205 Napis recept, moze byt aj zla teplota rury, ze pecies na vysokej teplote a po vybrati z rury korpus spadne. Ja peciem prvych 10-15 minut na 175, dopekam este asi 45-50 minut na 150 stupnov. Neklesol nikdy, ale treba dat do vyhriatej rury. Moze to byt aj tym, ze cesto slahas prilis dlho, ze ho preslahas, alebo to moze robit aj privela kypriaceho prasku, ak davas.
@shallimar tak te je fakt pekny
U nás je táto piškóta najobľúbenejšia/ najšťavnatejšia:
6 ks domáce VAJÍČKA
240 g práškový CUKOR
120 g polohrubá MÚKA
120 g mleté ORECHY (nemusia byť pomleté úplne na múku 😉)
1 ks PRÁŠOK do pečiva
1-2 dcl OLEJ (zväčša dávam roztopené domáce maslo)
1 - 2 dcl VODA / MLIEKO
6 - 8 ks JABĹK ošúpaných a nakrájaných na menšie kocky
Na poliatie: Horká ČOKOLÁDA s maslom a lyžicou mlieka.
1. Biela vyšľahám zvlášť. (2-3 min na vysokých obrátkach)
2. Žĺtka s cukrom vyšľahám do peny. (3 min na miernych)
3. Ak sú žĺtka vyšľahané - šľahám ďalej a postupne prilievam olej, vodu / mlieko. (2-3 min na miernych)
3. Primiešam múku vymiešanú s práškom do pečiva a orechy.
4. Zapracujem bielka.
5. Prisypem jabĺčka, prípadne hrsť mandlí, nalámanej čokolády, iného ovocia...
Pečiem ho vo vyhriatej rúre / na papieri na peč. / 175C / 23 min. Počas pečenia rúru neotváram. Po upečení a vychladnutí ho prevrátim, stiahnem papier a polejem čokoládou. Večer nakrájam do dózy a dám DO CHLADNIČKY...
Najlepší - moc šťavnatý je na druhý / tretí deň (ak sa zvýši). 😂 Keď ho nechám len tak v špajzi, uschne mi (ako nie úplne ale z chladničky je uňo ňuňo😍)
Ak to pečiem ako tortu, tak 30 - 35 minút. Nechám vychladnúť a až tak dám dole papier na pečenie a preklopím. 🎂
@kacenka205
Kacenka, ja som mala roky v strede splasnuty korpus a nizky. Potom som skusila tento recept od @demografka a bol nadherny🙂 Ja uz iny ani nikdy piect nebudem.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky
240 g práškového cukru (rozdeliť na 2 časti)
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
150 ml oleja
100 ml horúcej vody
Postup:
Bielky vyšľaháme s polovicou cukru. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu. Do takto vyšľahanej hmoty zľahka vmiešame varechou sneh z bielkov. Foma ma na spodku papier na pecenie a boky nevytiera aby sa korpus pekne prilepi, nesklana sa potom dovnutra. Formu s cestom vložíme do vyhriatej rúry na 165-170°C a pečieme 45-50 min.
Vajka (velke) vybera z chladu skor, nech maju izbovu teplotu...
Po dopeceni necha chvilku v otvorenej rure, cca 5 minut a vyberie a necha vychladnut vybraty z formy otoceny hore dnom, bude teda krasne rovny hore
Možno je to len vymastenim formy. Mne to robilo, keď som dávala papier na pečenie po okrajoch. Teraz len potriem maslom a vysypem kokosom a je to oveľa lepšie
@paja003 formu nemastim nikdy, na spodok dam papier na pecenie, tak ako @andreatytler
Aj tento korpus funguje
https://www.mimibazar.sk/recept/17879/torta-pre...
@enoula to je ten isty, na ktory je tu vyssie recept, len je trosku taky " babovkovy" , je tam dost oleja. Ale nepadne po upeceni
@kacenka205 rozdel si formu na pomyslene štvrtiny na každú štvrtinu vezmi jedno vajce. Odvaz vajcia. Oddel žĺtka od bielkov. Koľko majú vajcia váhu toľko daj g múky a toľko g aj práškového cukru. Ak chces pridať orechy, kakao alebo niečo iné odober z múky a do tej váhy pridaj inú ingredienciu. Vymiesaj žĺtka cukor múku vodu (od oka aby nebolo moc husté), kypriaci prášok a vanilkový cukor. Sneh z bielkov zašľaháme pomaly ručne v jednom smere. Poriadne vymasti formu, spodok papier. Pec na 180...kým ti nevybehne stred do kopceka...už keď bude vyzerať upečené kľudne otvor a popichaj spajdlov či je všade upečený...a hneď vyber z rúry. Na betón výjde, nech máš akúkoľvek formu
A ešte aj tento dobre vysiel, od Tinky
https://www.tinkinerecepty.sk/pribinacikova-tor...
Ďakujem za vaše postrehy ! Pri najbližšej príležitosti budem skúšať vaše nápady na zlepšenie 🙂 ďakujem za pomoc 🙂
asi treba dlhsie piect ...ako pecies? na kolko stupnoch?