Ahojte kocky, prvý krát robím bazovy sirup podľa receptu kde sa k báze pridáva citrón nakrájaný na kolieska a maceruje sa v 2 l vody. Po 36 hodinách mi ale ten macerat príde byt horký. Je to v poriadku? Mám pridať cukor a chuť sa dorovna alebo to mám za stáleho miešania vyliať do záchodu? 😜 ďakujem za akékoľvek rady
mna by to nenapadlo ani ochutnavat nedokoncene 🙂 ja nic neprevaram, pridavam kyselinu citronovu a naposledy aj gelfix tusim (ci co to bolo) a mam sirup este z minuleho roka. normalne treba pridat cukor a bude to (pri pridavani to uz ochutnavam zriedene s vodou, ak si nie som ista pomerom)
Ja uvarím vodu s cukrom a nechám vychladnúť potom namocim bázu a citróny o 24 hodín dávam do fliaš žiadna veda
Hádam sa ta horkosť vytratí, je pravda, že sa to machrovala dlho. napíšem ako to dopadlo. Nabudúce pojdem radšej podľa iného receptu 🙂
Môj overený recept: 3 litre vody+3kg cukor+80g kys.citrónovej- uvariť sirup. Do horúceho dať kvety bazy 60 ks.+nakrájané citróny. Stáť 24hod. Scedíme a vyžmýkame-opäť variť 5 min. Horúce naliať do fliaš 😉.
Tak nakoniec sa sirup celkom vydaril, manželovi chuti 🙂 nabudúce by som pridala možno ešte viac kvetov.
ja som minuly rok robila aj s matou a medovkou, a hnedy cukor. a citrony a limetky. a davala do 7 dcl poharov, nie fliac - a tie este zastrerilizovala. vydrzal celu zimu, posledny som otvarala v aprili, neoplesol, neprekysol, normalne v spajze uskladneny, budem aj tento rok, hadam tento vikemd, u nas zacina len kvitnut, sme kus vyssie 🙂
@denka259 ja mám zase takýto recept
30-40 kvetov bazy
70g kys.citronovej
2l vody
Do vody namočit bazu a pridať kys.citronovu...nechat 24h odstáť...
Na druhý deň scediť a trošku zohriať plus pridať cukor..k tomuto sa pridáva 2kg cukru, ale ja som dala iba 1kg, mám radšej kyselšie ako sladšie...
Inak predtým som miesto kys.citronovej pridala 5ks nakrajaných citronov a sirup sa nevydaril a vyliala som ho
ja som tiež robila prvý krát recept, tiež písali že dať nakrájaný citrón a luhovať spolu s bazou, ale ja som čítala že to bude horké....Takže citrón som dávala až na koniec ale len šťavu....
dala si cukor uz teraz a zda sa ti malo? alebo teraz len citron a cukor az ku vareniu ... predpokladam, ze potom aj prevaras - tam mozes cukor predsa pridat hocikedy.