Prosím,ako docielim ryžu aby sa nelepila dusením? neviem čo robím zle.premyvam aj 7 krat,aby som ju zbavila škrobu.rozne druhy ryže som už vyskúšala... stále sa lepiva udusí..ryžovar, nemám,nemala som s ním dobré skúsenosti..
@ariesi uvariť,scediť a potom už nedusiť ? nelepí sa?
@kacenocka2 presne tak, do hrnca dám dosť vody, osolím, keď vrie, nasypem premytú ryžu a už len ochutnám, ci je akurát. Potom prepláchnem a zvyšok ako som písala.
Mne sa nikdy nelepila okrem obyčajnej gulatozrnnej žiadna. Mamina ma naučila variť ryžu dávno a tak varím.
Na troska oleja dám pohár ryze, zalejem 1 a pol pohárom vody. Keď začne vrieť, stiahnem plameň a pokým sa voda neodpari varím na najnižšom stupni. Potom vypínam a nechám ešte zakrytu asi pol hodinu. Nestalo sa mi nikdy ze by lepila 🙂
@lucia13022023 presne tak ma to tiež mama naučila..🙂necham zakrytu nakoniec ešte utierkou prikrytu.robim úplne tak isto ako švagriná a jej sa nikdy nelepí..nakoniec málinko masla pridavam sem tam, stále sa mi lepí...olej cca koľko dávaš?
ja varim podla tohto receptu, len nedavam cibulu, lebo deti ju nemusia
https://www.mimibazar.sk/recept/10642/vyborna-r...
@kacenocka2 ja maslo nepridávam vôbec a oleja takú asi lyžicu 🤷♀️ neviem žiaľ robím všetko od oka 🙂
Jedine gulatozrnna dostatocne lepiva je dobra a chutna ryza 🙂 Take suchotiny sypke ani neviem kde by sa dali pouzit... Ja varim v ryzovare za 15€ podla ich odmeriek a vzdy vyjde super. Nepremyvam, prilejem olej, sol, premiesam v nom a za chvilu je hotova.
Ja ryzu varim kym neni vyvarena napol voda potom odstavim premiesam, pridam 2lyzice oleja a zakrytu necham dosjt... nemoze byt ryza prevarena potom lepi. A premyvam 2x,
Moja babka zalievala ryzu horucov vodou a nechala 3-5min odstat a potom az varila. A bola vzdy fantasticka
@hiro manželovi je to jedno aká 🙂ale rada by som niekedy takú čo sa nelepi.deti tiež maju radi keď je nelepiva, keď niekde jedia,povedia mi prečo neviem takú uvariť 🙂
Dlhozrnna sa podla mna nelepi...
Davas zjavne vela vody.
Ona este sama dojde,ked vypnes ohen.
no mozno aj to 7krat premyvat nie je bohvieco, ja premyvam raz, maximalne dvakrat a v pohode to staci 😀 zaklad je sa jej potom pri vareni zbytocne nedotykat a nemiesat ju. ja sa na nu ani nedivam, aby sa nahodou nezlepila 😀 a takisto ani neotvaram pokrievku. nerobi to dobrotu.
Dam tolko vody ze ked sa uvari tak tam uz ziadna nieje. Drzim sa pravidla 1 salka ryze 2 salky vody. Necham zovriet a stiahnem na minimum a pomaaalicky varim. Zaroven premiesavam. Ked sa mi zda ze sa lepi vypnem sporak necham dojst a premiesavam. Ak muz si ju chvali. Plus davam do nej na zaciatok olej.
@kacenocka2 maslo určite nedávaj. Práve kvôli nemu sa ti ryza lepí. Najprv ryžu popraž na oleji, kým nezačne trošičku tmavnut ( zltnut ) , potom zalejeme vodou ( poriadne to syci) a tak var. Bude ako z restiky. Ja neznášam varenie, myslím si ze dom hrozna kuchárka, ale ryža je asi jediná vec ktoru fakt viem robiť super 😅😅😅
ja mám pocit, že ju zakaždým robím úplne rovnako a aj tak sa stane, že sa mi niekedy podarí a niekedy vôbec nie 😀 takže skutočne netuším, čím to môže byť.
@ivangeline možno..ale dala som aj menej,potom bola nedovarena
Ja robím ryžu takto: maslo si upražím, dám šálku premytej ryze, trosku osmahnem, keď zavonia pridám šálku a pol horúcej vody, varím 5 min, dám na malý plameň na 15min a odstavím a ešte nechám odpočívať pod pokrievkou. Niekedy pridám do masla aj cibuľku.
@kacenocka2 skús ryžu parboiled, tá je sypká
Ja mam zas rada lepkavu ryzu, neznasam tu suchu co nejde dole krkom 🤣
Na salku ryze davam vzdy salku vody, no niekedy sa lepi a niekedy nie. Asi to zavisi od typu ryze. Dlhozrnne druhy ryze ako basmati a pod. sa nikdy nelepia.
@hiro aka zn.ryžovaru prosím?
@kacenocka2 odjakziva varim rovnako, na olej cibulu, oprazit ryzu a zaliat vodou (na salku 1,5 salky ryze). Ale rozdiel je v hrnci. Mam nove hrnce, novu varnu dosku. Najlepsie sa mi varila ryza v starom smaltovanom hrnci a na varnej platni. Teraz v novom hrnci bola tiez dost lepiva, varim na plyne a kupila som si novu varnu platnu pod hrniec a konecne sa nelepi.
@kacenocka2 ja ju premiyjem vodou,kym nie je voda cira,necham odkvapkat. Potom na troske oleja osmazim a ked sa zacne lepit na dno,zalejem vodou,necham zovriet a potom necham varit cca 15 minut a pokrievku mam trosku odchylenu,aby bola len uzka strbinka a mala kadial unikat para. Vzdy je pekne sypka,nelepi sa
Pre mňa je uvariť ryžu to najjednoduchšie na svete .Ryžu prepláchnem ,do hrnca dám trosku oleja, tam ju oprazim chvíľu( na 1 šálku ryze dám jeden a pol šálky vody) ,keď začne vrieť zakryjeme a 15 minút si stopnem ,neotvaram nemiesam. Stiahnem na najmenší plameň. Po 15 minútach odokryjem a ona si sama dôjde .Vždy je výborná. Možno niekomu pomôže 😊
@kacenocka2 ja, ryžu zvyčajne varím, ale je pravda, ze používam natural akékoľvek druhy. Občas bielu jazminovu alebo basmati, ale tiež varím. Jme potom ešte prepláchnem a buď cibuľu s maslom podusenu primiešame, alebo len tak maslo.