Nelepivá ryža

kacenocka2
6. okt 2023

Prosím,ako docielim ryžu aby sa nelepila dusením? neviem čo robím zle.premyvam aj 7 krat,aby som ju zbavila škrobu.rozne druhy ryže som už vyskúšala... stále sa lepiva udusí..ryžovar, nemám,nemala som s ním dobré skúsenosti..

ariesi
6. okt 2023

@kacenocka2 ja, ryžu zvyčajne varím, ale je pravda, ze používam natural akékoľvek druhy. Občas bielu jazminovu alebo basmati, ale tiež varím. Jme potom ešte prepláchnem a buď cibuľu s maslom podusenu primiešame, alebo len tak maslo.

kacenocka2
autor
6. okt 2023

@ariesi uvariť,scediť a potom už nedusiť ? nelepí sa?

ariesi
6. okt 2023

@kacenocka2 presne tak, do hrnca dám dosť vody, osolím, keď vrie, nasypem premytú ryžu a už len ochutnám, ci je akurát. Potom prepláchnem a zvyšok ako som písala.

lucia13022023
6. okt 2023

Mne sa nikdy nelepila okrem obyčajnej gulatozrnnej žiadna. Mamina ma naučila variť ryžu dávno a tak varím.
Na troska oleja dám pohár ryze, zalejem 1 a pol pohárom vody. Keď začne vrieť, stiahnem plameň a pokým sa voda neodpari varím na najnižšom stupni. Potom vypínam a nechám ešte zakrytu asi pol hodinu. Nestalo sa mi nikdy ze by lepila 🙂

kacenocka2
autor
6. okt 2023

@lucia13022023 presne tak ma to tiež mama naučila..🙂necham zakrytu nakoniec ešte utierkou prikrytu.robim úplne tak isto ako švagriná a jej sa nikdy nelepí..nakoniec málinko masla pridavam sem tam, stále sa mi lepí...olej cca koľko dávaš?

pokemonkaa
6. okt 2023

ja varim podla tohto receptu, len nedavam cibulu, lebo deti ju nemusia
https://www.mimibazar.sk/recept/10642/vyborna-r...

lucia13022023
6. okt 2023

@kacenocka2 ja maslo nepridávam vôbec a oleja takú asi lyžicu 🤷‍♀️ neviem žiaľ robím všetko od oka 🙂

hiro
6. okt 2023

Jedine gulatozrnna dostatocne lepiva je dobra a chutna ryza 🙂 Take suchotiny sypke ani neviem kde by sa dali pouzit... Ja varim v ryzovare za 15€ podla ich odmeriek a vzdy vyjde super. Nepremyvam, prilejem olej, sol, premiesam v nom a za chvilu je hotova.

martina2ve
6. okt 2023

Ja ryzu varim kym neni vyvarena napol voda potom odstavim premiesam, pridam 2lyzice oleja a zakrytu necham dosjt... nemoze byt ryza prevarena potom lepi. A premyvam 2x,

Moja babka zalievala ryzu horucov vodou a nechala 3-5min odstat a potom az varila. A bola vzdy fantasticka

kacenocka2
autor
6. okt 2023

@hiro manželovi je to jedno aká 🙂ale rada by som niekedy takú čo sa nelepi.deti tiež maju radi keď je nelepiva, keď niekde jedia,povedia mi prečo neviem takú uvariť 🙂

hiro
6. okt 2023

Dlhozrnna sa podla mna nelepi...

ivangeline
6. okt 2023

Davas zjavne vela vody.

ivangeline
6. okt 2023

Ona este sama dojde,ked vypnes ohen.

renirv
6. okt 2023

no mozno aj to 7krat premyvat nie je bohvieco, ja premyvam raz, maximalne dvakrat a v pohode to staci 😀 zaklad je sa jej potom pri vareni zbytocne nedotykat a nemiesat ju. ja sa na nu ani nedivam, aby sa nahodou nezlepila 😀 a takisto ani neotvaram pokrievku. nerobi to dobrotu.

jankak055
6. okt 2023

Dam tolko vody ze ked sa uvari tak tam uz ziadna nieje. Drzim sa pravidla 1 salka ryze 2 salky vody. Necham zovriet a stiahnem na minimum a pomaaalicky varim. Zaroven premiesavam. Ked sa mi zda ze sa lepi vypnem sporak necham dojst a premiesavam. Ak muz si ju chvali. Plus davam do nej na zaciatok olej.

simona20201309
6. okt 2023

@kacenocka2 maslo určite nedávaj. Práve kvôli nemu sa ti ryza lepí. Najprv ryžu popraž na oleji, kým nezačne trošičku tmavnut ( zltnut ) , potom zalejeme vodou ( poriadne to syci) a tak var. Bude ako z restiky. Ja neznášam varenie, myslím si ze dom hrozna kuchárka, ale ryža je asi jediná vec ktoru fakt viem robiť super 😅😅😅

telusikk
6. okt 2023

ja mám pocit, že ju zakaždým robím úplne rovnako a aj tak sa stane, že sa mi niekedy podarí a niekedy vôbec nie 😀 takže skutočne netuším, čím to môže byť.

kacenocka2
autor
6. okt 2023

@ivangeline možno..ale dala som aj menej,potom bola nedovarena

xsimonkax
6. okt 2023

Ja robím ryžu takto: maslo si upražím, dám šálku premytej ryze, trosku osmahnem, keď zavonia pridám šálku a pol horúcej vody, varím 5 min, dám na malý plameň na 15min a odstavím a ešte nechám odpočívať pod pokrievkou. Niekedy pridám do masla aj cibuľku.

terqa
6. okt 2023

@kacenocka2 skús ryžu parboiled, tá je sypká

kitycat
6. okt 2023

Ja mam zas rada lepkavu ryzu, neznasam tu suchu co nejde dole krkom 🤣

kp7333
6. okt 2023

Na salku ryze davam vzdy salku vody, no niekedy sa lepi a niekedy nie. Asi to zavisi od typu ryze. Dlhozrnne druhy ryze ako basmati a pod. sa nikdy nelepia.

kacenocka2
autor
6. okt 2023

@hiro aka zn.ryžovaru prosím?

0silvia0
6. okt 2023

@kacenocka2 odjakziva varim rovnako, na olej cibulu, oprazit ryzu a zaliat vodou (na salku 1,5 salky ryze). Ale rozdiel je v hrnci. Mam nove hrnce, novu varnu dosku. Najlepsie sa mi varila ryza v starom smaltovanom hrnci a na varnej platni. Teraz v novom hrnci bola tiez dost lepiva, varim na plyne a kupila som si novu varnu platnu pod hrniec a konecne sa nelepi.

marca12
6. okt 2023

@kacenocka2 ja ju premiyjem vodou,kym nie je voda cira,necham odkvapkat. Potom na troske oleja osmazim a ked sa zacne lepit na dno,zalejem vodou,necham zovriet a potom necham varit cca 15 minut a pokrievku mam trosku odchylenu,aby bola len uzka strbinka a mala kadial unikat para. Vzdy je pekne sypka,nelepi sa

kristinkakvetinka
6. okt 2023

Pre mňa je uvariť ryžu to najjednoduchšie na svete .Ryžu prepláchnem ,do hrnca dám trosku oleja, tam ju oprazim chvíľu( na 1 šálku ryze dám jeden a pol šálky vody) ,keď začne vrieť zakryjeme a 15 minút si stopnem ,neotvaram nemiesam. Stiahnem na najmenší plameň. Po 15 minútach odokryjem a ona si sama dôjde .Vždy je výborná. Možno niekomu pomôže 😊