Nedarí sa mi uvariť ryžu

samik88
2. okt 2024

Ahojte. Aj vám sa poslednú dobu nedarí uvariť dobrú ryžu? Varím ju tak ako predtým ,ale poslednú dobu je taká suchá ako štrk. Myslíte, že sa zmenila kvalita ryže?

pribinak
2. okt 2024

Varím stále rovnako a chuti stále rovnako. Kupujem Bask

lukbe
2. okt 2024

Ja kupujem rôzne druhy, ale guľatu ryzu.Vsetky sú v pohode. Myslím, že veľa záleží od hrnca.

samik88
autor
2. okt 2024

Aj ja myslím guľatozrnnú. Skúšala som aj hrniec (tescoma) aj ryžovar. Aj viac vody. Bask a Manya.A aj tak je taká suchá. Cca mesiac. Predtým bola normálna. Nerozumiem tomu.

luciaruz
2. okt 2024

Mne nevyhovovala ta, co sa predava v papierovom vrecku. Ta bola vždy na h*vno.

tundra
2. okt 2024

@samik88 ako varis ryzu🤔

samik88
autor
2. okt 2024

@tundra tak ja som to vždy robila od oka a vždy bola dobrá. Teraz som skúšala už aj podľa pohárov ,že napr. dva poháre ryže a 4 poháre vody. Proste nič nezaberá,neviem už či sa zmenila voda alebo čo 🙈

tundra
2. okt 2024

@samik88 ja robim takto:Ryza-voda 1:1,salka ryze,salka vody.Ryzu umyjem studenou vodou,podla moznosti rychlo,aby nenapucala,ocedim,dam vodu podla ryze a prudko rozvarim,premiesam a stiahnem na jednotku a varim cca.20.minut.Potom premiesam a odstavim.Ked robim z jednej salky,jeden hydinovy bujon,ked z dvoch saliek,tak dva bujony.Idealne,ked mas hrniec z nelepivym dnom.
Mam to od kuchara,co varieval z 10-12 kg ryze,tam sa to neda odhadnut,pekne meral po litry a vzdy bola ryza rovnaka.

samik88
autor
3. okt 2024

@tundra Ďakujem,skúšala som už aj pomer 1:1,premyť/nepremyť,opražiť/neopražiť. Jedine bujón ja nedávam. Skúsim ešte kúpiť nejakú drahšiu a uvidím.

tamtamka26
3. okt 2024

no ja som nedávno na návšteve tiež zachytila, že kvalita ryže klesla, že zrnká sa až drobia. ja kupujem akúkoľvek a nemám problém. varievam ju na liatinovej platni na plyne.

simca06022011
3. okt 2024

nechas ju po odstaveni "dojst" pod pokrievkou?

earlgrey
3. okt 2024

Ja varím takto...naučili na to v Ázii 😄 Normálne ryži uvarím vo vode ako cestovinu...v osolenej vode...keď je polomäkká, precedím cez sito, vysypem naspäť do toho hrnca, kde sa varila...prelejem trochou zohriatého oleja, alebo tam hodím kúsok masla...zakryjem pokrievkou a úplne na najmenšom ohni nechám až pokiaľ nie je mäkká...občas premiešam...zľahka...

samik88
autor
3. okt 2024
samik88
autor
3. okt 2024

@earlgrey tak toto som ešte neskúšala ale počula som,že to tak niekto robí. Možno vyskúšam,ďakujem 🙂

earlgrey
3. okt 2024

@samik88 Skús a uvidíš 😉

januska20
3. okt 2024

@samik88 ja keď ju opražíme na cibuľke, tak zalievam vriacou vodou.

mackoromanocka
3. okt 2024

ja varím v kuchte...vzdy rovnako...trocha oleja, oprazim cibulu, nato hodim ryzu - gulatozrnnu, vodu aby bola cca 1cm nad ryzou, sol...zavriem..a ked zacne sycat, necham dve minuty...vypnem sporak, neham dojst...