Náhradné sladidlá a ich hodnoty

13. mar 2023

prosím o vysvetlenie kedže velmi sa tomu nerozumiem ..čo je pre mňa lepšie na sladenie ked chcem schudnúť? (nie som diabetik) . Mám sa riadiť množstvom sacharidov alebo cukrov ?

pozerala som že napr agave sirup : Sacharidy 71 g
z toho cukry 71 g
Erytritol: Sacharidy 100 g
z toho cukry 0 g
z toho alkoholové cukry 100 g
Xylitol: Sacharidy 100 g
z toho cukry 0 g
z toho alkoholové cukry 100 g

falbala132
13. mar 2023

xylitol, ten je aj zdravy, ma protibakterialne a protivirusove ucinky.
ale ja by som odporucala vobec nesladit, naco. aspon si odvyknes od tej chuti a nebude sa ti ziadat sladke.

viestta
13. mar 2023

riad sa kaloriami, ked to nie je umele sladidlo ako sacharin, vzdy su to len rozne sacharidy, ktore sa v konecnom dosledku v tele rozlozia na glukozu ako kazdy iny cukor

biaa
13. mar 2023

Presne tak ako pisu baby vyssie nesladím odvyknut si alebo keď už to niekde nejde skusit nahradiť medom napr tak to robíme my. Ja si dávam napr med aj do kavy😀 keď mám ráno chut na sladku

sipopa
13. mar 2023

tiez si myslim, ze sladit vobec netreba, clovek si zvykne na vsetko a na nesladku chut takisto🙂

heln
13. mar 2023

ja sa do umelych sladidiel nevyznam, ale videla som dokument, kde robili experiment, skumanym osobam zobrali krv, potom isli cvicit na bezecky pas, potom im dali najest nejaky fastfood, hranolky burger a kolu a potom zvazili kolko zjedli a zase zobrali krv. rozdiel bol v tom ze skumana osoba nevedela co pije, niektori pili normalnu colu s cukrom, ini colu s umelym sladidlom.
zistili, ze ti co pili colu s umelym sladidlom zjedli viac, lebo to ich telo "vedelo", ze v tej cole nedostava energiu.
takze ked cukor, tak normalny, ale obmedzit jeho mnozstvo denne. denna norma je nejakych 30 gramov, v jedno deci koly je 8 gramov cukru a takto si to spocitaj. a radsej sa snaz nahradit sacharidove potraviny niecim inym.

wolfina12
19. apr 2023

Tiez chudnem, no ja som prestala sladit veci ako kava caj , kasu na ranajky dochucujem cakankovym sirupom, pouzivam ho aj na lievance proteinove a podobne zdrave veci ked mam chut na sladke...Chuti ako med, a na 100g ma cca 4.6g cukru cize super hodnota avsak pozor obsahuje vela vlakniny na 100g cca 71.6g vlakniny cize sa odporuca denne max 20g lebo inak moze nafukovat...