Na čo sa dá využiť riedka vodnatá paradajková šťava?

katica06
3. sep 2023

Ženy čo doma zavarate, konzervujete...na čo sa dá využiť riedka vodnatá paradajková šťava?
Mama aj babka varili paradajkovú štavu po prepasírovaní až kým nezhustla, čo trvá poriadne dlho, nikdy však nebola taká hustá ako kúpenská. Ide to dosť do času a energie . Ja som našla spôsob ako oddelím dužinu od vodnatej šťavy. Takto
mám husté pyré ktoré používam na varenie. Priznám sa paradajky mám najradšej surové , paradajkova polievka mi nechutí. Mám doma asi desať litrov paradajkovej šťavy , je mi ľúto to len tak vyliať.

viestta
3. sep 2023

Ja mam zjednoduseny recept na husty pretlak (iste, nikdy nebude taky husty ako z kalolisu v konzervarni) a vyuzijem vsetko co sa da. Paradajky na plechu upeciem, podla mnozstva, hodinu, dve na 160°, potom to prelozim do sita a necham odkvapkat stavu. Kym vypasirujem ocedene paradajky v sirokej panvici zvarim tu scedenu stavu minimalne na stvrtinu objemu (aj viac az do sirupovej konzistencie) a potom to spolu premiesam a sterilizujem. Peceny pretlak ma trosku inu chut ako vareny, vyjde pekny husty aj bez miesania a nie je zakydana cela kuchyna

jaja1979
3. sep 2023

@katica06 ja varím zo šťavy paradajkovú polievku a používam do lasagni. Zalejem mleté mäso,pridám bazalku a omáčka je hotová. Mňam

katica06
autor
3. sep 2023

@jaja1979 toto je riedka vodnatá šťava, to husté nikdy nebude . S tej hustej dužiny sa dá uvariť polievka omáčky a ostatné

diewcatqoo
3. sep 2023

U nas ide paradajkova stava na litre, kludne to od teba kupim, lebo tento rok mame malo paradajok, tak stavu sme nerobili 🙂 pouzivam na paradajkovu polievku, na rozne omacky (k masu a knedlikom, k pecenym gulkam, na cestoviny...), do plnenej kapusty, papriky, na lasagne.. pouzivam vela a casto, mame radi paradajky aj cerstve, aj spracovane a nemame radi klasicke pretlaky z obchodu a ani paradajky z konzervy nam nechutia.

ckocka
3. sep 2023

Ja paradajky rozmixujem a sterilizujem aj s tou tekutinou. Keď robím omáčku nechám zhustnúť ako potrebujem pri varení, je to rovnaké ako by som používala čerstvé paradajky, aj tam tá tekutina je.

katica06
autor
3. sep 2023

@diewcatqoo to nie také, pozri foto čo som pridala, teraz som naliala do fliaš, do zajtra bude priehľadná tekutina

martinkatinka
3. sep 2023

@katica06 zamraz a pouzi ako zaklad do polievok, namiesto vyvaru a podobne

katica06
autor
3. sep 2023

@martinkatinka zbytočne to zaberie miesto v mrazničke takto vo fľaši vydrží aj rok,

ckocka
3. sep 2023

@katica06 Ale použitie je rovnaké ako písala, do polievok, omáčok, pod maso kde ti nevadí príchuť paradajok. Alebo ešte by som to použila na zamiesenie chleba.

viestta
3. sep 2023

@katica06 presne tu stavu nechávam v hrnci odpariť až kým nie je ako sirup. Je to koncentrovaná paradajková chut

martinkatinka
3. sep 2023

@katica06 tak si to nechaj takto v chladnicke a vyuzivaj do varenia

osky
3. sep 2023

@katica06 ved ked varis gulas,alebo i nejake omacky,polievky-miesto podlievania vodou,podlievaj touto stavou

katica06
autor
3. sep 2023

@viestta ako som už písala pre úsporu energie celý proces je u mňa na studeno, hotové pyré a zvlášť hotovú ,,vodu,, privediem do varu a naberieme do fliaš a pohárov. Nemienim na to minút viac beztak drahej el.energie. minimum času minimum špinavého riadu či iného bordelu

katica06
autor
3. sep 2023

@martinkatinka aj bez chladničky vydrží

katica06
autor
3. sep 2023

@osky veď práve, vtedy ma to nenapadne, a tak mám polovicu vlaňajšej ,,vody,, a tohtoročné spolu asi 16litrov

ckocka
3. sep 2023

@katica06 Fajn, tak večer sem vždy napíš čo budeš na druhý deň variť a my ti pripomenieme kedy možeš použiť paradajkovú šťavu.

katica06
autor
3. sep 2023

@ckocka 😜

martinkatinka
3. sep 2023

@katica06 tak ja asi nerozumiem, co chces.... Nepotrebujes poradit co s tym, nepotrebujes to varit ani inak spracovat. Vies, ze to mas aj kde to mas....

nika23t
3. sep 2023

@katica06 ja davam takúto paradajkovu stavu napr do omacok, že napr nedávam vodu, alebo dám menej a potom zahustím, do gulášu, paradajkova omacka s mäsovými guličkami, do omáčky na špagety, k tomu si môžeš aj Pretlak pridať, trochu Ti to zahustí.