Ženy čo doma zavarate, konzervujete...na čo sa dá využiť riedka vodnatá paradajková šťava?
Mama aj babka varili paradajkovú štavu po prepasírovaní až kým nezhustla, čo trvá poriadne dlho, nikdy však nebola taká hustá ako kúpenská. Ide to dosť do času a energie . Ja som našla spôsob ako oddelím dužinu od vodnatej šťavy. Takto
mám husté pyré ktoré používam na varenie. Priznám sa paradajky mám najradšej surové , paradajkova polievka mi nechutí. Mám doma asi desať litrov paradajkovej šťavy , je mi ľúto to len tak vyliať.
U nas ide paradajkova stava na litre, kludne to od teba kupim, lebo tento rok mame malo paradajok, tak stavu sme nerobili 🙂 pouzivam na paradajkovu polievku, na rozne omacky (k masu a knedlikom, k pecenym gulkam, na cestoviny...), do plnenej kapusty, papriky, na lasagne.. pouzivam vela a casto, mame radi paradajky aj cerstve, aj spracovane a nemame radi klasicke pretlaky z obchodu a ani paradajky z konzervy nam nechutia.
Ja paradajky rozmixujem a sterilizujem aj s tou tekutinou. Keď robím omáčku nechám zhustnúť ako potrebujem pri varení, je to rovnaké ako by som používala čerstvé paradajky, aj tam tá tekutina je.
@diewcatqoo to nie také, pozri foto čo som pridala, teraz som naliala do fliaš, do zajtra bude priehľadná tekutina
@katica06 zamraz a pouzi ako zaklad do polievok, namiesto vyvaru a podobne
@martinkatinka zbytočne to zaberie miesto v mrazničke takto vo fľaši vydrží aj rok,
@katica06 tak si to nechaj takto v chladnicke a vyuzivaj do varenia
@martinkatinka aj bez chladničky vydrží
@katica06 tak ja asi nerozumiem, co chces.... Nepotrebujes poradit co s tym, nepotrebujes to varit ani inak spracovat. Vies, ze to mas aj kde to mas....
Ja mam zjednoduseny recept na husty pretlak (iste, nikdy nebude taky husty ako z kalolisu v konzervarni) a vyuzijem vsetko co sa da. Paradajky na plechu upeciem, podla mnozstva, hodinu, dve na 160°, potom to prelozim do sita a necham odkvapkat stavu. Kym vypasirujem ocedene paradajky v sirokej panvici zvarim tu scedenu stavu minimalne na stvrtinu objemu (aj viac az do sirupovej konzistencie) a potom to spolu premiesam a sterilizujem. Peceny pretlak ma trosku inu chut ako vareny, vyjde pekny husty aj bez miesania a nie je zakydana cela kuchyna