Nenašla som takuto temu,preto ju zakladam, aby sme si napisali postrehy čo je zdrave a čo len propaguju reklamy a je to škodlive aj keď nas presviedčaju ake je to zdravé.Mňa uplne zaklincoval tento članok: http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1... a verím že si prečitate mne v mnohom otvoril oči. Čo mi hovoril môj dedko a ja som sa len pri tom usmievala bola všetko pravda je mi luto že mu to už nemôžem povedať...uplne ma dorazilo to čo sa tu piše o olejoch a margarinoch,že masť je vlastne ovela zdravšia a ani bravčove mäso nie je nezdrave.Je tu vela užitočných informácii a budem sa tešiť ak pripojíte aj svoje. Nechapem ako si vedci môžu protirečiť...Nechapem ako sem Poliaci a Čiňania môžu dovažať tie svoje jedy a nikto im za to neklepne po prstoch...Rozum sa mi zastavuje a je mi zle.Aj teraz som sa dočitala že instantne rezance su napustene voskom, ktorý sa z tele vyplavuje 4dni no strašne
a hlavne aj čo sa tu piše aj o materskom mlieko že vlastne už babatka maju vysoký cholesterol z materskeho mlieka... ak sa nestravujeme striktne zdravo
co to znamena striktne zdravo? Vacsina ludi si pod pojmom striktne zdravo predstavi zelenu travu 😀 Bohuzial, take predstavy panuju.
Netreba jest striktne zdravo, treba jest s rozumom a hlavne s mierou 😉
@mystery1
no to urcite 😀
Idealny jedalnicek riadeny reklamnym priemyslom:
ranajky: bebe susienky na celeeeeeeee dopoludnie, deti Nesquik a kinder cokoladu (obsahuje predsa cely pohar mlieka!)
desiata: tuc krekry
obed: maggi napady (je jedno co, hlavne nech je to zo sacku)
olovrant: kinder mliecny rez
vecera: treba ist do mekaca na lacny hambac za Euro.
napriklad kupime si zeleninu vocie ak zmrzlo už nema vitaminy ak ju uvarime....nebodaj to potom zohreme v mikrovlnke nezostanu ziadne živiny pomoooc...takže upravovať jedlo čo najmenej a najlepšie si ho dopestovať veď sme tak spohodlneli,že mi všetci zabuchaju na čelo že mi preskakuje
no to hej, doma vypestovane a vychovane je najlepsie.
dnešná doba je veľmi zvláštna 😔 na jednej strane ľudia, čo vyhľadávajú bio potraviny a na druhej strane kopu ľudí konzumuje veľmi nezdravé potraviny pretože kvalitné potraviny si nemôžu dovoliť ☹
lenže je to spôsobené tým, že Slovensko nie je potravinovo sebestačné 😝 všetky krajiny naokolo si dokážu vypestovať vlastné potraviny len u nás nie 😒
my máme šťastie , že niektoré potraviny máme 100% bio od svokrovcov - domáce bravčové mäso, hydina, vajíčka, v lete zelenina , kyslá kapusta , masť a takmer celý rok zemiaky a pod. 😉
myslím si, že drvivá väčšina chorôb je zapríčinená spôsobom stravovania 😒
preto sa snažím variť čo najviac z domácich surovín, aj keď samozrejme nie vždy sa to dá 😢
nemám problém variť na bravčovej masti, určite je to zdravšie ako na umelých margarínoch. Prestali sme kupovať rastlinné maslo, používam obyčajné maslo. Málo kupujem mäso v obchodoch, a keď sa minú zásoby v mrazáku , idem radšej k mäsiarovi ako do supermarketu.
Určite by pomohlo keby sa viac podporovalo poľnohospodárstvo, vypestovali by sme si domáce potraviny a veľa ľudí by našlo zamestnanie 😉
napr. nam endokrinologicka zakazala morsku sol, hovori, ze morska sol je marketingovy produkt, ze najzdravsia pre nas (ako vnutrozemska krajina) je klasicka sol, najkvalitnejsia bola zo solivaru Presov, kde sa zial uz dlhsie sol netazi, lebo to nie je rentabilne, ci zaujimave pre podnikatelov. tato nasa sol bola prirodzene vysoko jodidovana, co je dolezite pre fungovanie stitnej zlazy.
Cinania a poliaci sem mozu dovazat svoje tie svoje humusy preto, ze je to lacnejsie ako doma vyrobene a to sa netyka len jedla...a mna strasne fascinuje, ako moze byt lacnejsie nieco doviezt cez pol sveta ako vyprodukovat doma...a kde je chyba? nehladajme vinnika v state, dovozcoch, supermarketoch, velkych podnikateloch...vsetci ti ludia len zarabaju na nasej hluposti a uprimne, ja sa im ani necudujem...kym je obycajny clovek ochotny kupovat tie svinstva, oni nemaju dovod ponukat nieco kvalitnejsie a zdravsie, nie je to moralne, ani spravne, ale preco by niekoho malo trapit, co nam predava, ked nam samotnym to je jedno a nenajdeme si ani par minut, aby sme si precitali, co je v tom sacku, co zalejeme horucou vodou...vacsina ludi je v tomto smere negramotna a je im, ale ze uplne jedno, co zjedia, bohuzial...ale zijeme v slobodnom svete a kazdy sa ma starat v prvom rade o seba, no nie je to tak...my na seba uplne zabudame a lincujeme svoje zdravie a nanestastie aj zdravie svojich deti 😔 len kvoli tomu, ze v praci nas tlacia, banky so svojimi hypotekami nam neustale stoja za chrbtom a vela ludi, len preto, aby vyzili do dalsej vyplaty, nema ani cas opytat sa svojich deti, ako sa mali, nie to po navrate z prace este okopavat zahradu a krmit dobytok, aby sme mali zdrave jedlo...a riesenie? myslite, ze existuje??? ja o ziadnom neviem, skor si myslim, ze to bude cim dalej, tym horsie... 😔
a co je zdrave jedlo? no, to by som rada vedela, ze ktore to vlastne je...lebo maso napichane atb, vajcia prifarbene betakarotenom, ovocie oberane za zelena, zelenina pestovana bez slnka, atd, atd. sa mi moc zdrve nezdaju...
v samotnom Polsku nie je tolko nekvalitnych potravin. hlavna chyba je, ze nase retazce stlacaju ceny potravin a vela potravin si davaju vyrabat priamo pre svoju znacku a polske potravinarske podniky dokazu pruzne reagovat na cenu, ale za cenu kvality. cenu stlacia, ale musia pouzivat rozne nahrazky. napr. v Tescu som minule pozerala, ze vacsina pultovych syrov bola polska a o balenych ani nehovoriac, nemala som si co vybrat.... a pritom na Slovensku je dost mliekarni, ale ceny by boli vyssie. u nas ta konkurencieschopnost je nizka vdaka nizsim dotaciam do polnohospodarstva.
takto v zime si radsej narobit kyslu kapustu a vyhybat sa zelenine, ktora nie je sezonna.
V suvislosti s touto temickou vsetkym odporucam pozriet si zopar dielov "Peklo na taliri" - najdete na youtube: http://www.youtube.com/results?search_query=pek...
@zivika hej 🙂 na to sa s manzelom tiez zabavame 🙂 rajo sme postupne prestali kupovat, ich jogurty nam nechutia, maslo uz nekupujeme, obcas musim mlieko (ked nema cesti inde), lebo taky Kaufland ma maly vyber znaciek mliek, ak nechcem kupovat tu znacku Kauflandu, ktora neviem odkial je a co je zac.
ja by som povedala ze najvacsi mytus je ze vegetariani a vegani su slaby, podvyziveny a chyba maso ich organizmu. a tiez o mlieku ze ho nase telo potrebuje. to farmaceuticky priemysel potrebuje, aby sme jedli maso a pili mlieko, aby oni nas mohli potom celozivotne "liecit" a dobre sa na tom nabalit. 🙂
@zivika mas pravdu....strasne je to ide vsetko uplne zle a vela ludi to nechce vidiet ani pocut...ved vsetko v reklame je super mna zaz udivuje ze musis patrat co je zdrave...a niektore veci mi mali zakazat pripada mi ze tie potraviny nikto nekontroluje aj tie nazvy...bryndza co nie je bryndza syr co je sama muka
@mystery1 kym sa ludia nespamataju, bude to len horsie a horsie...len to by asi chcelo revoluciu, aby sa nieco pohlo spravnym smerom 😀 lebo ludia si ani za boha nechcu dat dole tie krasne ruzove okuliare a naivne budu verit tomu, aky je svet krasny a vsetci su dobri a nikto neklame...
a ziadna krajina nemoze byt potravinovo sebestacna uz len preto, ze ludia su rozmaznani a rozmarni...lebo chcu jest pomela, avokada, litchi, karamboly, manga, a susi, lososy, ustrice, chobotnice atd a chcu ochutnat vsetky svetove kuchyne...ono by na tom nebolo nic zle, keby vsetky tie veci, ktore dovazaju, neboli zberane nedozrete a keby neboli chemicky osetrovane a voskovane, aby pri prevoze vydrzali, alebo v pripade masa a ryb hlbokozmrazene, co zabije vacsinu zivin...a potom si myslime, ake strasne fajnoty jeme a dala by som ruku do ohna za to, ze to aj tak nechuti tak, ako by malo...ved staci porovnat doma dopestovanu paradajku s kupenou...stasne by som si chcela dat napriklad banan priamo zo stromu, aby som zistila, ako naozaj chuti 🙂 a v steakhouse nas lakaju na stejcik z argentinskeho bycka, no dakujem pekne, chcela by som vediet, co to masko absolvovalo, kym doslo na moj tanier 🙂 hlavne, ze v brazilii vyrubavaju dazdovy prales, aby mohli pestovat kukuricu pre europsky hovadzi dobytok 🙄 ked uz som pri tom hovadzom dobytku, ktora krava dobrovolne zerie kukuricu???
btw. cca v 90% potravinach sa nachadza kukurica, alebo produkt z nej (kukuricny skrob, sirup...)...a potom, ze je tolko ludi, co sa vahou blizia ku prasiatku...
@kuratko na jednej strane mas pravdu, lebo je pravda, ze maso, ani mlieko ku prezitu nepotrebujeme, lebo sa da nahradit inymi potravinami, ale na druhej strane, urcite by som to nespajala s farmaceutickym priemyslom (aj ked si tiez o nom myslim svoje 😉 ), ale ludia jedli maso a pili mlieko davno predtym, ako vobec nejaky farmaceuticky priemysel vznikol...
Pekna tema. Ja si myslim, ze najrozsirenejsie myty o jedle sucasnosti su napriklad o dolezitosti kravskeho mlieka pre ludsky organizmus, dalej oblubene reklamne oblby o "zdravych" margarinoch, o megasuper zdravych ranajkovych cerealiach...