Môžem zúžitkovať vnútro z tekvice?

20. okt 2023

Kúpila som veľkú tekvicu na vyrezávanie a neviem, či sa v kuchyni zuzitkovava aj vnútro z takejto alebo to mam vyhodiť
Bežne tekvice v kuchyni využívam ale neviem či toto nie je len nejaká okrasné čisto na vyrezavanie 😃 poraďte, ďakujem 😃

oslo1
20. okt 2023

Ano, jasne, polievka a pumpkin pie su najlepsie

autor
20. okt 2023

@oslo1 super takze sa neotravim?😂

dskjhfdlkdjhl
20. okt 2023

Kazdy rok deti vyrezavaju a ja z toho vnutra varim polievku a neotravili sme sa este.

autor
20. okt 2023

@dskjhfdlkdjhl super ďakujem som rada že ju môžem zuzitkovat

sovica
20. okt 2023

No, akurát dnes som išla okolo jedného "dvora" (žijeme v DE) a tam bol popis tekvíc, kde okrasné tekvice sú písané ako "nejedlé". Ja som vždy na varenie kupovala len tú klasiky malú hokkaido. Okrasnú som nikdy nevarila. Neviem presne akú máš, ale ak máš nejakú veľkú okrasnú, tak som si nie celkom istá, či je na konzumáciu v poriadku, ako Ti radia kočky vyššie🙈

sovica
20. okt 2023

...tak hodila som to radšej do googl-u, prečítaj si...
Nie je tekvica ako tekvica: Pri ktorej vám hrozí otrava, a ako veľmi môže byť omyl v kuchyni nebezpečný?
https://zahrada.pravda.sk/zahrada/clanok/683082...

Je tekvica jedovatá alebo jedlá?
https://skn.koshachek.com/articles/okrasna-tekv...

autor
20. okt 2023

@sovica práveže neviem či sa radi medzi okrasné alebo nie, je to ta klasická oranzova veľká guľatá čo majú v každom obchode teraz a bol pri nej iba popis halloweenska 😃

sovica
20. okt 2023

Hmm, tak to Ti asi neporadím. Ale ak bola písaná ako halloweenska, tak ja by som ju radila k okrasným a nejedlým. Tu v DE je vždy aj v obchode aj na "dvoroch" napísané, či je jedlá alebo okrasná (ak je okrasná - je nevhodná na varenie). Ak sa mi bude zajtra chcieť, tak skočím na ten dvor odfotiť tie tekvice s popisom.

babydesire
21. okt 2023

Polievka, privarok, kolac...ak budes toho mat vela, daj zamrazit a pouzijes neskor

sisaka
21. okt 2023

Klasická veľká, oranžová halloweenska tekvica sa normálne je. Najčastejšie sa z nej robí polievka a pumpkin pie, tak ako tu už niekto písal. Jadierka treba umyť osušiť a na troške oleja a s trochou soli upiecť, dajú sa vymyslieť aj iné prichute, ale u nás najviac chutia obyčajné slané. Tekvice vyrezávame každý rok a každý rok ich aj jeme. Táto tekvica rozhodne nie je len dekoratívna, ale môže sa jesť a chuti výborne.