Môžem zjesť lososa, ktorému skončila záruka 1.10.2024?

13. okt 2024

Ahojte, našla som v mrazáku lososa, na krabičke píše dátum že do 1.10 . Keď ho rozmrazím, môžem ho pripraviť alebo rovno vyhodiť ?
:D neviem, tým že bol v mrazáku celý čas, môže byť ok ?

veronikaszabova
13. okt 2024

Jasne, ze bude ok

egonsk
13. okt 2024

neboj, uz ti neodplava, ani sa stastim sam nerozlozi. Ak nebol preruseny chladovy proces, este sa bude dat zjest.... neocakqvaj ale uplnu delikatesu, lebo cim dlhsie ryby odpocivaju v chlade/mraze, tym viac stracaju na chuti.

martina7578
13. okt 2024

Ak bol zmrazený, určite ho môžeš zjesť. Ide o minimálnu dĺžku trvanlivosti. Z chladničky by som to riskla max. 1-2 dni po záruke.

glorikarebeka
13. okt 2024

Ja by som rybu tak dlho po záruke už nejedla

patka06
13. okt 2024

na krabičke je minimálna trvanlivosť. 12 dní po je úplne v pohode. Pokojne môžeš použiť

kittykat22
13. okt 2024

zamrazenie potravin vlastne zamrazi cas trvanlivosti. Ale po rozmrazeni ho musis hned pripravit, nenechavaj ho lezat v chladnicke.

sense
13. okt 2024

Ak bol v mrazáku ano

zuzuliennka1
13. okt 2024

@glorikarebeka je zmrazeny, nic mu nie je. Vybrat, pripravit. Nerozmrazovat.

zuzuliennka1
13. okt 2024

ja by som ho nerozmrazovala, daj ho rovno piect na 180st-190st. cca 30min.

fido69
13. okt 2024

Mrazené potraviny môžeš konzumovať ešte dlhé obdobie po záruke. Tým čas a hlavne baktèrie neublížia.

Ale pozor na chladené potraviny a najmä ryby. Časom geometricky pribúda histamín, takže čerstvé chladené ryby po záruke už určite nekonzumuj. Rovnako to platí pre čerstvé chladené mäso, ktoré zmenilo farbu, vôňu alebo balenie nafúklo (to je znak, že ho už baktérie rozkladajú). 😉

kittykat22
13. okt 2024

Co by si doma nesmies mrazit su ryby na sushi. Mrazenie masa na sushi vyzaduje ovela nizsie teploty a musi byt v specializovanych mraznickach.

pink_lady
13. okt 2024

Uz kupovany ako mrazeny? Na krabicke je napisane pri akej teplote kolko vydrzi, zvacsa pri -18 tolko ako je na krabicke, pri vyssej teplote /napr -12/ menej ..Neviem aku mraznicku mas, ci udrzuje stabilnu teplotu. Ak nemas HIT, nebudes citit nejaku divnu vonu po rozmrazeni, tak skus, ale aj v mraznicke prebiehaju procesy bakterialne len spomalenou rychlostou

luccija
13. okt 2024

To bol chladený, ktorého si dala mrazit?samozrejme bude dobrý
@glorikarebeka po záruke by bol, keby bol chladený a nechá ho v chladnicke