Mám plno jabĺčok zo záhradky - takže určite v bio kvalite 😀 no s príkrmami začíname asi až od septembra. A nejde len o jablčka ale aj cuketa, mrkvička ... No všetko my to pohnije kým začneme papať, kedže rátam s tým, že ten prvý mesiac toho veľa nezjeme. Preto my napadlo či si nemôžem narobiť dopredu výživky. Jasnačka že bez cukru a soli . Len to neviem či sa to vôbec môže konzervovať a akým spôsobom (koľko toho konzervantu tam môžem dať). Resp. ak sa nemôže konzervovať tak cca dokedy taká jablčkova výživka vydrží v chladničke ...(to asi nie moc dlho) ..Chcela by som jej ponuknuť toto zdravé ovocie aspoň zo začiatku .. kedže neverím že bio v obchode je naozaj bio.
ahoj. my robime vyzivku uplne bez nicoho (bez cukru, bez soli, bez konzervantov). staci ked jablcka trochu podusis a rozmixujes. naplnis pohariky, dobre zatvoris a das sterilizovat - bud vo vodnom kupeli 80 stupnov celzia cca 15-20 minut, alebo v trube. potom este raz zatvoris pohariky (varom sa mohli niektore uvolnit). najma letne jablcka su prirodzene kysle, takze antioxidanty uz netreba. v pripade, ze ti vadi, ze trocha zhnednu, daj tam trochu praskoveho vitaminu C. ak by boli moc kysle, pouzi cukor, ale nie obycajny, ale kup fruktozovy (maju v tescu, kauflande, bille aj lidli). je sladsi, tak ho staci malo a je navyse prirodzene ovocny.
a hlavne pozor, ovocne zavaraniny zvyknu skladovanim zosladnut, takze aj to, co sa javi na zaciatku ako kysle, po cca 1-2 mesiacoch zosladne. je to sposobene ovocnymi cukrami, kt. potrebuju trochu casu "na dozretie". vyzivky zavarane bez cukru a konzervantov mozes skladovat aj 2 roky - mozno aj viac, ale nam nikdy dlhsie nevydrzali, lebo sme ich zjedli 😀
Ahoj, ja som si robila zásoby uz na jar, kedze budem mat decembrove babo. Uvarila som broskyne bez šupky s nakrájanou mrkvou, nič iné tam nešlo. Potom som to rozmixovala, znovu prevarila, dala do pohárikov a zasterilizovala. Ale sterilizovala som to možno aj trištvrte hodinu. Broskyna s mrkvou je dobrá kombinácia, je to aj prirodzene sladké. Takže kludne aj bez konzervantov. 🙂
detske vyživy ovocne robim normálne a mal mi to je od 7 mes. v pohode mam jablkovu a mrhulovu a dnes robim broskynovu - zeleninove som robila ale sa mi pokazili vydržali tyž. takže som ostala pri starej technike a to mraznnička, a tam mam všetko od mrkvi až po tekvicu a cuketu či por...... všetko naporcovane a uskladnene v mrazničke a vyberiem len čo chcem a dám do hrnca zmrznute a ono sa to pekne spravi...... sterelizujme len ovocne vyživy alebo si urobim drť ovocnu a dam do mrazaku ale kedže mam malu mrazničku tak to musim riešiť rozne aby som mala s každeho niečo hlanve mal to kam dať 🙂
jablka zasterilizuj len nastruhane bez cukru a konzervantu 🙂 ,cukinu mozes zamrazit alebo sterilizovat aj s jablkami,mrkva sa da dlhodobo uskladnit v suchej pivnici,no da sa tiez zasterilizovat.A ak mas toho vela tak mix jablko,mrkva,cukina je super kombinacia.