ahojte. Ak skvarim slaninu z ktorej mi potom zostane mast, mozem tuto mast zliat do plastovej flase kam zlievam pouzity olej? alebo ako sa zbavujete takehoto odpadu? mozem toto iste spravit aj s maslom rozpustenym? ďakujem
@fido69 a co s mastou na ktorej napriklad vysmazam. ta uz potom na opakovane pouzitie vazne chutna neni. kam s nou?
Ja to vylievam k oleju. Neriesim to.
Ja dávam použitú masť (na ktorej sa vyprážalo) normálne do fľaše k použitému oleju.
@fido69 No ak škvariš surovu slaninu na oškvarky, vtedy hej, vtedy je to hriech, ale ak ide o vyškvareny tuk z udenej slaniny, na tom už asi nebudeš robiť vypražany syr :D
@thirstymonk Ale ten syr by voňal dobre... To by bol taký ľahký tuning aspoň pre nos. 😀
@thirstymonk Údená slanina nie je slanina?
Masť použitá na vyprážanie (napr rezňov) ide do odpadových olejov. Ale musíš rátať s tým, že stuhne. 😉
Keď už je taká použitá že by aj chuťovo nebola dobrá zlej normálne k oleju použitému prepálenému.
Tuk z oprazenej udenej slaninky si zlejem do sklenej misky a skladujem zatvorenu v chladnicke
Pouzivam ak opekam nejke mäsko,ale na volske oko,ci na cestoviny,ryzu...trosku,na chut.
Nebyva jej vela,ale nevyhadzujem.
Rovnako stopene maslo,daj do chladnicky a na nieco ho este vyuzi.
Preco by si to vyhadzovala?
Urob sulance a hotovo.
Alebo aj do hocijakej inej vare...
Mast,ktoru som pouzila na vyprazanie, zlievam k pouzitemu oleju a samozrejme vyhadzujem.
Vyhodiť vyškvarenú masť zo slaniny, to rovnaké ako vyhodiť peniaze. To nie je odpad! Ak požívaš v kuchyni masť, tak ju necháš ochladiť a zleješ k ostatnej masti. Je to veľmi chutné a masť sa ti neprepáli. Alebo zleješ do malej fľáštičky a použiješ nabudúce.
Prepustené (rozpustené) maslo rovnako použiješ na zahustenie alebo varenie omáčky alebo inak v kuchyni. Vyhadzavať ho je vážne škoda. 😉