Môžem masť zo škvarenej slaniny zliať do použitého oleja?

27. máj 2024

ahojte. Ak skvarim slaninu z ktorej mi potom zostane mast, mozem tuto mast zliat do plastovej flase kam zlievam pouzity olej? alebo ako sa zbavujete takehoto odpadu? mozem toto iste spravit aj s maslom rozpustenym? ďakujem

fido69
27. máj 2024

Vyhodiť vyškvarenú masť zo slaniny, to rovnaké ako vyhodiť peniaze. To nie je odpad! Ak požívaš v kuchyni masť, tak ju necháš ochladiť a zleješ k ostatnej masti. Je to veľmi chutné a masť sa ti neprepáli. Alebo zleješ do malej fľáštičky a použiješ nabudúce.
Prepustené (rozpustené) maslo rovnako použiješ na zahustenie alebo varenie omáčky alebo inak v kuchyni. Vyhadzavať ho je vážne škoda. 😉

autor
27. máj 2024

@fido69 a co s mastou na ktorej napriklad vysmazam. ta uz potom na opakovane pouzitie vazne chutna neni. kam s nou?

basulaak
27. máj 2024

Ja to vylievam k oleju. Neriesim to.

lilianka28
27. máj 2024

Ja dávam použitú masť (na ktorej sa vyprážalo) normálne do fľaše k použitému oleju.

thirstymonk
27. máj 2024

@fido69 No ak škvariš surovu slaninu na oškvarky, vtedy hej, vtedy je to hriech, ale ak ide o vyškvareny tuk z udenej slaniny, na tom už asi nebudeš robiť vypražany syr :D

tanyan
27. máj 2024

@thirstymonk Ale ten syr by voňal dobre... To by bol taký ľahký tuning aspoň pre nos. 😀

fido69
27. máj 2024

@thirstymonk Údená slanina nie je slanina?

fido69
27. máj 2024

Masť použitá na vyprážanie (napr rezňov) ide do odpadových olejov. Ale musíš rátať s tým, že stuhne. 😉

tabakmirka
27. máj 2024

Keď už je taká použitá že by aj chuťovo nebola dobrá zlej normálne k oleju použitému prepálenému.

osky
27. máj 2024

Tuk z oprazenej udenej slaninky si zlejem do sklenej misky a skladujem zatvorenu v chladnicke
Pouzivam ak opekam nejke mäsko,ale na volske oko,ci na cestoviny,ryzu...trosku,na chut.
Nebyva jej vela,ale nevyhadzujem.
Rovnako stopene maslo,daj do chladnicky a na nieco ho este vyuzi.
Preco by si to vyhadzovala?
Urob sulance a hotovo.
Alebo aj do hocijakej inej vare...
Mast,ktoru som pouzila na vyprazanie, zlievam k pouzitemu oleju a samozrejme vyhadzujem.