Ahojte baby konikárky 🙂 Kúpila som si tie klíčky mungo a na obale píšu že ODPORÚČAJÚ tepelnú úpravu. Nechcem vyzerať že nerozumiem nápisu ale rada by som to jedla surové z dôvodu, že som sa dočítala o rôznych pozitívnych účinkoch týchto klíčkov na organizmus a myslím si že tepelné úpravy tieto živiny ničia. Keď si myslíte že je to upraviť naozaj potrebné tak by som rada vedela ako to robíte vy... Para, či opražiť, ďakujem za odpovede 🙂
Ahoj, klíčky z obchodu by som surové nejedla, ale použila na varenie. Minulý rok som niekde čítala, že v nich pri kontrole našli nejakú nebezpečnú baktériu. Moja príbuzná ich nakličuje doma a sú super. Ponorí ich do vody a niekoľko krát denne ich prepláchne čistou vodou, aby jej to neskvasilo - stará voda sa vyleje, napusti čistú vodu a len rukou pridrž fazuľku a vodu vylej. Na ruke Ti zostanú tie zelené šupky, ktoré vyhoď. Potom napusti novú vodu.
Ja som tiež skúšala doma a jedla surové. Žijem, tak hádam sa dá.Ale odporúčajú 2 minúty povariť v slanej vode.
Ze zásady jsem je konzumovala tepelně neupravované, buď jsem je doslova užírala, nebo dávala do salátů 😎
Mungo fazuľa vyžaduje tepelnú úpravu. Nakličené mungo sa konzumuje surové ( najlepšie nechať doma vyklíčiť). Napríklad do šalátov.
Deťom som dávala napríklad tak, že do taniera na naklíčené mungo som nabrala teplú polievočku. 😉
Ja viem tak, ze fazulove klicky su jedovate, ak su surove, po povareni su ok.
ALe mungo je druh soje, ani nie tak fazula, a myslim ze sa v pohode daju jest klicky surove.
Nam najviac chutia klicky zaliate vriacou vodou, necham ich zovriet a ked uz buble vypinam a zlievam vodu.
áno
@moniciak ja som ich jedavala surove, aj tie z obchodu ... ale po tom, co sa minuly rok zistilo, ze ta epidemia e-coli nebola zo spanielskych uhoriek, ale z klickov, som na ne akosi nemala chut ... ked, tak ich budem asi robit doma a tie by mali byt v pohode aj surove
mungo fazuľky jeme všetci, vrátane malej babule len surové, teda naklíčené a už aj dosť dlhé roky, tak hádam, keď žijeme, tak sa dajú 🙂 ...ale vážne, naklíčené mungo je hlavne v zime určite hodnotnejšia zelenina ako tá zúfalá supermarketová ponuka....ad baktérie...ak niečo živé zabalíš do nepriedušného igelitu a vystavuješ týždeň v regáli 😖
...a ešte chuť, naklíčené mungo chutí ako čerstvý mladý hrášok 😉 , my ho jeme napríklad na chlebík a do šalátov, decká zbožňujú "chlpaté" chlebíky - chlieb natriem nátierkou a z natretej strany "obaľujem" v tanieri, kde som dala naklíčené mungo a surovú stúhanú mrkvu
Tie z obchodu by som tepelne upravil isto,ale na nete je vela receptov na ich pestovanie doma.Domace mozes kludne surove.
Ahojte, PROSÍM VÁS, kde kúpim tieto klíčky??
Jednoznačne surové, suroviny spracované nad 40 stupňom nemajú výživovú hodnotu.