Môže sa zavárať uvarený obed?

27. júl 2023

Varila som kuracie maso s paradajkami a paprikou a urobila som toho viac ako som chcela. Môžem to dať do pohárov s víčkami a zavariť? Ak áno, ako presne?

raszuz
27. júl 2023

Nezaváram. Vriace nalejem doplna do pohárov, dám viečko (šroubovacie), utiahnem, otočím hore dnom. Po vychladnutí šupnem do chladničky.

autor
27. júl 2023

@raszuz a musí byť v chladničke?

zuzinka888
27. júl 2023

Nie je jedniduchsie dat do mrazaku? Ak budu pohare zle umyte ci nechyti viecko distabe sa bublinka vzduchu moze to skysnut.

dadis
27. júl 2023

do mrazaku

lukbe
27. júl 2023

Podľa mňa môže,ale môžeš dat do mrazničky a bude to jednoduchšie.

autor
27. júl 2023

nemám mrazák, len výparník 😕

roja01
27. júl 2023

Maso sa zavara aj 3-4h a este nie je istota, ze je dobre zavarene. Preto v zavodoch vyrabajucich masove konzervy (aj sklenene) zavaraju pod tlakom (v autoklave), kde sa dosiahne teplota vyssia ako 100st.C. Ak chces odlozit uvarene masove jedlo na neskor, tak v chladnicke ti vydrzi max. 2-3 dni a v mraznicke cca 1/2 roka. Ale ja by som najma teraz v lete nezavarala maso do pohara a vobec by som ho nenechala mimo chladnicky.
Je pravda, ze niektori ludia si hotove jedla zavaraju napr. na dovolenky, ale ak je v nich maso, tak dost riskuju.

ninka30
27. júl 2023

Vriace dať do pohárov, je potrebné použiť víčka na sterilizáciu mäsa - biele a šup na cca 45 min do tlakového hrnca. Mäso, polievky, všetko....

micusa2222
28. júl 2023

určite nie,,skôr do mrazáku, kde ti to vydrží dosť dlho...keď to zavaríš, budeš mať všetko rozvarené, rozblbtané...

motylik273
28. júl 2023

Paprika 1,5e kg, pardajky 2e za kg, maso cca 5e kg, za necele 10e si idete pokazit zaludok a zdravie?

h2
28. júl 2023

Snáď sa s tým nebudeš babrať a ešte riskovať, že to nedopadne dobre. Až toľko si toho snáď neuvarila. Takže dnes dojesť a vybavené.

kazuso
28. júl 2023

Úplne bežne takto zaváram jedlo. Sme iba dvaja a variť v jedno litrových hrnčekoch sa mi nezdá super nápad. Normálne uvarím, čo mienim naložím do pohárov a zaviečkujem.
Do hrnca dám zohriať vodu aby bola riadne teplá a tie horúce pohára tam naložím a nechám cca 1/2 až 3/4 hod. sterilizovať. Robím tak všetko a celé roky. Ešte sa mi nič nepokazilo a ani sme z toho nemali žalúdočné ťažkosti. Je pravda, že poháre mám v chladničke a tak do cca 1 mesiaca spotrebujeme. Aj teraz mám v chladničke taký mäsový základ napr. na guláš, omáčku na špagety, mexické mäso, paprikáš, fašírky a bravčové aj kuracie rezne.

dadis
28. júl 2023

@kazuso Rezne zavaras? 🤯

kazuso
28. júl 2023

No čo budem len dva rezne robiť? Urobím zopár, dva zjeme a ostatné skončia v pohári.

dadis
28. júl 2023

@kazuso 2 rezne nerobim, zvycajne 6 - kazdy ma 2 porcie - do dalsieho dna druha porcia v pohode vydrzi..aby som si komplikovala zivot sterilizovanim jedla, tak to radsej na 2x tie rezne obalim 🤣🤣🤣

autor
28. júl 2023

Tak je to tak na 3 dni pre dvoch. Keby mám mrazák, dám to tam, ale mám len výparník. Tak som chcela vedieť, či je možnosť zavariť. A samozrejme, mimo chladničky to nemám. Ale ten výparník mám odskúšaný, že tam nič nezamrzne. Je dobrý tak akurát na maslo, tvaroh a pod.

kazuso
28. júl 2023

@dadis Nepovažujem to za prácu naviac. Som tak zvyknutá už snáď aj 40 rokov. Manžel robil na montážach, jedlo si brával so sebou, nemal inú možnosť. Syn býval na internáte, mal intoleranciu na niektoré potraviny, tiež som mu takto robila do pohárov. Synovia sa venovali športu, chodili po celej republike, stravu brali so sebou. Ešte stále máme s manželom svoje podnikanie, stretneme sa akurát pri obede a večeri, hodím pohár do mikrovlnky, urobím len prílohu a máme hotovo. Takže mne na tom ani nepríde nič naviac, už je to automatické 🙂

autor
28. júl 2023

@kazuso podľa mňa je to tiež výhoda, keď človek nemá čas, alebo keď príde po dlhšej dovolenke domov a nie je nič nakúpené. Len ja s tým nemám prax ani skúsenosti