Baby,neviete mi poradiť...može sa špenat zohrievať,alebo nie?Niekde som čitala,že zohrievanim sa tvoria karcinogenne látky.Ale ak potrebujem skor navariť,tak potom musim na obed,alebo neskor to prihriať..Ako to robite vy?Ďakujem za odpovede.
davidko - ja som uz aj ohrievala, ale neviem ci je to karcinogenmi, ale skor ohrievanim spenat straca chut a farbu. Skus to potom prihriat len tak jemne - bud vo vodnom kupeli, alebo v mikrovlnke len kratko... aby znovu nezovrel.
tiez prihrievam ak ostane 😉
Davi, něco podobnýho jsem taky kdysi slyšela a byla v tom duchu i vychovaná takže já teda radši nepřihřívám.. a když, tak jenom hooodně vyjímečně (v mikrovlnce) a jenom nám.. teda teď už i dceři, ale když byla malá tak ne.. ale zase na druhou stranu, špenátový skleničky taky existujou, že jo? takže ono si asi nevybereš 😉
ďakujem za odpovede 🙂
ja som citala, ze spenat NEOHRIEVAT.
ohrievala som aj ja, ale po precitani clanku som prestala....tiez to bolo o vylucovani cohokolvek
murcos daj ten clanok. 😕
Dr. Bukovsky napisal toto:
Prečo sa špenát nesmie zohrievať a či ho môžem rozmraziť pri izbovej teplote.
Špenát sa môže aj ohrievať, pretože ten dnešný už by nemal byť taký špinavý a bakteriologicky znečistený ako kedysi. Rozmraziť ho môžete aj pri izbovej teplote, ale možno radšej v chladničke alebo prosto rovno na panvici 🙂
Tak to já bych spíš měla strach z tý mikrovlnky🙂 dětem a nemocným se tam nemá nic ohřívat, dostávají v podstatě mrtvou stravu.
A tohle jsem ještě našla.....
Vámi zmiňovaný článek jsem nečetl, dosud jsem nikde neslyšel, že ohříváním již jednou uvařené zeleniny (špenátu) by v ní docházelo k podobným chemickým změnám. Ve špenátu by musilo být velké množství dusičňanů, aby vznikla tepelnou úpravou nebezpečná koncentrace nitrosaminů. Obecně je ale nutno říci, že mnohem lepší je čerstvě uvařené jídlo, než ohřívané (také se nedoporučuje chystat si předem kojenecké mléko na celý den). Čerstvé je zdravější. Ještě je třeba dodat, že jednou již uvařené jídlo (třeba z ledničky) nelze jen ohřát, tzn. zahřát na teplotu 40-60 st.C, je nutno jí znovu povařit (100 st.C) alespoň 15 minut, aby se zbavila případného bakteriálního znečištění.
Na druhou stranu je zcela pochopitelné, že není možné odhadnout přesně, kolik se jídla najednou sní, aby nic nezbylo. Přece nebudeme všechny zbytky vyhazovat. To by bylo nehospodárné.
Dr Jirkovský
Rozmýšľam, či dcére uvariť špenát... Varím jej bezlepkové jedlo do školy, oni ho na druhý deň ohrejú. A našla som toto http://primar.sme.sk/c/2225481/je-tu-sezona-cer....
v pohode ohrievaj. 😉